• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2014

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.799 15 0
Model może będzie i ładny, ale ciekawi mnie jaka będzie cena :)
Człowiek za 200 zł chyba może oczekiwać trochę więcej, niż za formę z przed 20 lat...
Modele Y/B Roco były w promocji za 99 zł - nowe. Może trochę się uwziąłem na Tillig'a, ale wydaje mi się, że trochę racji mam.

Jeszcze jedna ciekawostka.
Zmienił się numer katalogowy modelu.
Miał być Tillig 501270 - będzie Tillig 74837

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
697 54 1
Model może będzie i ładny, ale ciekawi mnie jaka będzie cena :)
Człowiek za 200 zł chyba może oczekiwać trochę więcej, niż za formę z przed 20 lat...
Modele Y/B Roco były w promocji za 99 zł - nowe. Może trochę się uwziąłem na Tillig'a, ale wydaje mi się, że trochę racji mam.

Jeszcze jedna ciekawostka.
Zmienił się numer katalogowy modelu.
Miał być Tillig 501270 - będzie Tillig 74837

To ja dodam tylko, że pojawiała się kolejna edycja oliwkowej dwójki Tilliga - nr kat. 74813 stacja Bydgoszcz z tym samym numerem wagonu co w pierwszej edycji, ale...

Ze zmienioną formą, gdzie z najważniejszych zmian, które od razu rzucają się w oczy to usunięte "klapki" (smarowniczki) z boku pudła wagonu, brak wgłębienia pod poręczami przy drzwiach, a same poręcze dodawane są jako dodatkowe przestrzenne elementy do samodzielnego montażu.

Niestety na próżno próbowałem się doszukać wózków zastosowanych w sypialnych Warsach Tilliga, a dokładnie zastosowanej w nich prądnicy, przez co z przykrością stwierdzam, że wózki "nowej" dwojki typu Y nr kat 74813 tak jak numer inwentarzowy wagonu pozostały bez zmian...

Z innej beczki - Roco na dniach ma wydać kolejny zestaw wagonów samowyładowczych Falns PKP Cargo, ale z innymi numerami taborowymi. Najprawdopodobniej będzie to kolejna edycja numeru katalogowego 67095, ale z nowymi numerami wagonów...

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
697 54 1
A to nie są te które są już dostępne w MBS Lippe? To jest właśnie ten drugi wypust nr kat. 67095.
Taką informację uzyskałem dzisiaj w zaprzyjaźnionym sklepie.
Też bardzo mnie to zdziwiło, bo mówiło się o wznowieniu tego zestawu co był dostępny dotychczas, a tu nagle szykuje się masakra finansowa...
Dlatego mimo wszystko mam nadzieję, że wypuszczą jednak te stare numery...
Jeżeli szukasz zestawu 67095 z numerami pierwszej serii, to spokojnie możez go nabyć w SM w Rybniku.
W Modelmanii tez mają chyba dwa, a jak dobrze pokopać w internecie to jeszce kilka sklepów je ma na wyczerpaniu.

Reakcje
45 2 5
Nie szukam... mam dwa zestawy ze starymi numerami i teraz idą już pocztą trzy zestawy z nowymi numerami. Bedzie ładny skład: St44-717 i 15 falnsów... Tylko nikt tego tutaj nie chce oglądać na spotkaniach... :)

Reakcje
6 0 0
Ale to nie jest jeden z tych zapowiadanych wcześniej. Tamte są pozakatalogowe.
hmm... być może masz rację chociaż to było by dziwne gdyby dwa takie same wagony tylko z innymi numerami pojawiły się w krótkim odstępie czasu.
Poza tym dla firmy dobrze powiekszyć katalog o rzeczy nieplanowane aby wyglądał okazalej;)
Mimo wszystko mam nadzieję, że Y w malowaniu TLK pojawi się jeszcze w tym roku.

I jeszcze jedno:zauważyłem że dziasiaj w jednym ze sklepów internetowych pojawił się listopadowy termin dostępnych 111 od Herisa.
Biorąc pod uwagę że wg.harmonogramu produkcyjnego właśnie teraz mają zacząć je "klepać" to życzę sobie i nam wszystkim zainteresowanym aby w końcu udało się je nabyć.

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
697 54 1
Modelmania ma informacje, że modele maja te same numery.
Możesz to jakoś potwierdzić, że numery będą inne?
Chętnie przygarnąłbym nowy zestaw.
Niestety nie, informację uzyskałem przypadkiem podczas rozmowy od właściciela zaprzyjaźnionego sklepu i na tą chwilę tylko tyle wiem. Zaskoczyła mnie ta informacja, ale spotkałem się w trochę innym celu i miałem mało czasu, więc zbytnio nie zgłębiałem tematu.
Nie mniej jednak w przyszłym tygodniu spróbuję się skontaktować i dowiedzieć czegoś więcej na ten temat, (oczywiście jeżeli cokolwiek więcej bedzie wiadomo), tym bardziej że niebawem mają się ukazać w sprzedaży i nie będę ukrywał, że posiadając już zestawy 66194 i 67095 tych wagonów, wypada mi zagryźć zęby i nabyć kolejny zestaw (jesli oczywiście informacja sie potwierdzi...)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 86
Tabor 10
Tabor 49
Tabor 18
Tabor 297