• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2014

Reakcje
292 0 0
Pocztę Tillig'a oglądałem dzisiaj w sklepie. Robi dobre wrażenie.
Ale a propos "Jajecznicy". Odbierałem moją i uwaga, trzy kolejne zestawy, wyciągane w sklepie miały wygięte stopnie w jednym z członów. Wyciągane jeden za drugim z kartonu, zaklejonego, otwartego przy mnie. Dolny stopień tworzył literę L. Wygląda na to, że coś ktoś sknocił przy pakowaniu.

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
karol_mar - jak zwykle fajne fotki i miło się ogląda. Teraz nie obraź się, ale nie pisze tego do ciebie, ale o tym wagonie z uwagi na co niektóre chwalące go posty: wagon ten ma tyle wspólnego z modelem wagonu pocztowego PKP co krowa z koniem...
Wszyscy którzy myślicie inaczej popatrzcie sobie, porównajcie.... http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-wagony-pocztowe-odchodza-do-lamusa,nId,424360
Pocztę Tillig'a oglądałem dzisiaj w sklepie. Robi dobre wrażenie.
wrażenie.... no cóż. Poza tym nie ma nic wspólnego z ambulansem pocztowym, który posiadało PKP. Ja za samo wrażenie, że jest to PKP nie mam zamiaru płacić aż 185 złotych.... wiadomo, że to produkcja seryjna i że taka produkcja wiąże się z nieprawidłowościami, wykorzystywaniem np. podwozi od innych wagonów. Tu jednak wszystko jest inne.... nawet buda.

Ostatnio edytowane:
Reakcje
292 0 0
karol_mar - jak zwykle fajne fotki i miło się ogląda. Teraz nie obraź się, ale nie pisze tego do ciebie, ale o tym wagonie z uwagi na co niektóre chwalące go posty: wagon ten ma tyle wspólnego z modelem wagonu pocztowego PKP co krowa z koniem...
Wszyscy którzy myślicie inaczej popatrzcie sobie, porównajcie.... http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-wagony-pocztowe-odchodza-do-lamusa,nId,424360

wrażenie.... no cóż. Poza tym nie ma nic wspólnego z ambulansem pocztowym, który posiadało PKP. Ja za samo wrażenie że jest to PKP nie mam zamiaru płacić.
Nie napisałem, że ma, co więcej, nie potrafię tego ocenić, ponieważ nie mam planów, rysunków technicznych pierwowzoru i nie mogę pomierzyć, policzyć, porównać. Napisałem tylko, że wygląda dobrze. Nie wygląda na tandetę. Opisałem moje wrażenie. Ale zgoda… nie jestem aż tak drobiazgowy i inne rzeczy ważne są dla mnie, a nie 100% odwzorowanie pierwowzoru. Ale.. może dlatego, że nie znam się na tym zbyt dobrze.

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
@jafrap , a czy ja gdzieś napisałem, że to realny wagon ? Nie bardzo rozumiem o co chodzi w Twoim poście, o tym ze to fikcja wiadomo już jak na rynku była poprzednia edycja.
No właśnie napisałem, że nie piszę tego do ciebie. Zacytowałem co prawda twój post z info o tym wagonie, ale wszystko co napisałem pisałem odnośnie samego modelu, w kontekście że Tillig "tłoczy" wciąż to coś, co bardziej pasuje na półkę z Thomas&Friends... a nie do kategorii "modele PKP".
Nie napisałem, że ma, co więcej, nie potrafię tego ocenić, ponieważ nie mam planów, rysunków technicznych pierwowzoru i nie mogę pomierzyć, policzyć, porównać..
Nie żartuj. Po co ci rysunki techniczne. Na oko widać, że to co innego. Rysunki techniczne to może ktoś studiować (jak chce) w przypadku udanych Ryflaków Robo, a nie w przypadku tego.
[DOUBLEPOST=1418238801,1418238149][/DOUBLEPOST]
Licytuję go ale wiesz, że one osiągają absurdalne ceny na allegro, więc nie liczę na wygraną ;)
żartujesz... ja bym tego nawet za 80 dych nie kupił. No ale skoro są chętni... To tłumaczy ruch Tilliga z kolejnym wypustem tego 'udawacza' pocztowego wagonu PKP.

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
Tak na marginesie: w tym "sporcie" nigdy nie będzie odwzorowania na 100 procent....
Z tym się akurat zgadzam.
Można prosić o .. rozwinięcie?
Co prawda nie do mnie było pytanie, ale ja bym nie męczył tego tematu. Dla jednego wystarczy to, dla drugiego nie.... sprawa gustu. Mi akurat nie pasuje w tym wagonie poziom "nie"odwzorowania.

Reakcje
292 0 0
Tak na marginesie: w tym "sporcie" nigdy nie będzie odwzorowania na 100 procent....

Można prosić o .. rozwinięcie?

No i właśnie może dlatego Tillig odwala chałturę po raz drugi na tym (i zresztą nie tylko na tym) modelu.
Ważniejsze jest dla mnie to co model symbolizuje, jakie robi na mnie wrażenie i czy oraz jakie wrażenia wywołuje. Podoba się lub nie. Jest szczegółowy… np. widzę klamki, łby nitów, itp albo nie.
A modele wywołują choćby wspomnienia nawet jak nie są doskonałe… ale właśnie tym co przypominają wywołują określone odczucia.
Zgadzam się z tym, że doskonały model byłby lepszy ale mogę przymknąć oko na pewne niedociągnięcia.

Michał_P

Znany użytkownik
Reakcje
182 27 0
Tillig daje d... nie tylko w przypadku polskich modeli ale również np. czeskich. Przykładem tegoroczne Aee i Bee... Mam wrażenie, że program H0 to dla nich piąte koło u wozu.

Kriz8

Aktywny użytkownik
Reakcje
486 5 3
Kolejny raz rynek pokazuje producentom, że można wypuszczać "zaskakujące" przemalowanki a i tak wszystko zostanie wchłonięte. Bubel za grubą kasę.
Bo przecież po co się postarać o modele wagonów polskiej produkcji, jak można iść na łatwiznę. Posmarować pomarańczową farbą, zakupić dokumentację i wystarczy. Lud i tak kupi, a i jeszcze się tym szczyci. Gra, buczy, są światełka, jest kolorowo. Git.

Czekam niecierpliwie na zestaw startowy z ICE w oznakowaniu i malowaniu ED74.

S

stalecki_pl

Gość
Kolejny raz rynek pokazuje producentom, że można wypuszczać "zaskakujące" przemalowanki a i tak wszystko zostanie wchłonięte. Bubel za grubą kasę.
Nie sądzę. W sklepie w Rybniku wczoraj były dostępne tylko 4 sztuki., do dzisiaj tylko 2 szt. znalazły nabywcę. Także nie są to jakieś zawrotne ilości.
Proponuję już więcej uwagi nie poświęcać temu bublowi.

Czy ma ktoś najświeższe wieści o wagonach PKP firmy Heris?? Kolejny rok minął od zapowiedzi, a produktu jak nie było - tak i nima.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 77
Tabor 10
Tabor 39
Tabor 18
Tabor 297