• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2008

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
Młodzikowski napisał(a):
Gorzej będzie w przypadku montażu dekodera z głośnikiem - tu już trzeba będzie iść na kompromis. Wagon jest "przeszkolny" i raczej nie ma szans, żeby nie było widać głośniczka.
Chyba większym problemem będzie dźwięk do tego dekodera niż jego instalacja ;)

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.084 201 22
ESU nie opracowało schematu dźwiękowego do niemieckiego oryginału tego wagonu?
Zaraz sprawdzę to. Ale jaką serię nosił ten wagon w niemczech? Bo nie za bardzo wiem, czego szukać.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.084 201 22
No to dupa blada, bo ESU ma jedynie dźwięki do wagonu motorowego VT98, ale to zupełnie inna konstrukcja.

A co do informacji adeona dotyczącej modelu zespołu FLIRT. Jak widzę Liliput będzie go robił w dwóch wersjach nadwoziowych. To dobrze, bo jedna z nich wygląda na całkowicie zgodną z naszymi zespołami, zaś ta druga nie. Ta druga ma mniej drzwi i sprzęgi automatyczne oraz brak zderzaków.

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
Ja ?
A w życiu.
Pomyśl - czy napisałbym to co napisałem bez sprawdzenia ??

To raczej Ty zakwestionowałeś/poddałeś w wątpliwość to co ja napisałem...
:D

PS.
Generalnie moje posty są "zlewane" bom "nie trendy" - mnie to bombka.
:grin:
Nie pisze już w zasadzie w tym dziale pomimo nowych zakupów.
Podobno reklamę robie...

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.084 201 22
martinezo, w zasadzie to przyznam, że troszkę źle Cię zrozumiałem, ale nic złego się nie stało. :grin: Myślałem że Twoja uwaga odnosi się do czegoś innego.

Moja zaś uwaga oczywiście też nie miała być złośliwa, jednak skoro Cię źle zrozumiałem, to jest w ogóle nie potrzebna.

Rzeczywiście, napisałeś że problem będzie z dekoderem dźwiękowym. Nie wiedziałem, czy sprawdzałeś czy nie i sam sprawdziłem. Różni ludzie tu piszą i nieraz lepiej samemu poszperać. Ale skoro to Ty napisałeś, a nie ktoś inny, Ty znawca DCC, to przepraszam najmocniej, bo kto jak kto, ale Ty napewno podałeś sprawdzone i rzetelne informacje, więc głupio wyszło, bo to rzeczywiście tak, jakbym poddał w wątpliwość to co napisałeś. Przepraszam, nie takie jednak były moje intencje.
Szacun.

A o nowych zakupach proszę pisz, bo może coś ciekawego masz nowego. :grin:

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
256 4 0
martinezo napisał(a):
... Generalnie moje posty są "zlewane" bom "nie trendy" - mnie to bombka.
Podobno reklamę robie...
A kto Ci Marcinie takich pierduł naopowiadał :?: ... daj no mi adres, to wyślę szturmowców żeby gościa dotarli na stoku Hoth :twisted:
Banialukami zazdrosnych sepleniaczy się nie przejmuj i publikuj nowe materiały, bo jak nie Ty, to kto nam fachowo podpowie to i owo ;)

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.721 34 0
Generalnie moje posty są "zlewane" bom "nie trendy"
A na jakiej podstawie tak sądzisz ?

Większość użytkowników tego forum gdy ma problem "z cyfrą", oczekuje fachowej odpowiedzi od Ciebie (przynajmniej ja :D ). Myślę więc, że coś sobie ubzdurałeś ;)

PS. a kto teraz jest "trendy" ?

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
Młodzikowski napisał(a):
Myślę więc, że coś sobie ubzdurałeś ;)
martinezo napisał(a):
PS.
Generalnie moje posty są "zlewane" bom "nie trendy" - mnie to bombka.
Podobno reklamę robie...
Chodziło mi o ten dział ;)

I tak będzie - z Blue, Gbb i wszystkimi wiedzącymi.. więcej "co w trawie piszczy" będziemy pisać o DCC. Na pochybel ANALowi :D
Kończmy ;)

Larry

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Byłem dzisiaj w Parowoziku i powiem szczerze, że jestem zaskoczony jakością wykonania tej lokomotywy. Fajnie zrobione malowanie, przewody na dachu odwzorowane. i ogólnie ładny model. Co prawda napęd pewnie do dupy, ale jak na serię hobby i to, że kosztuje 270 zł to naprawdę jest super.

Szymon

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
tez dzis widzialem w parowoziku ten ctl logistics - rzeczywiscie ladny model (szkoda ze lok mi sie wogle nie podoba :) ), kurcze ale jest problem z zaopatrzeniem w takie rzeczy jak deki gold, deki 21 pin, to LI-USB i takie tam ale chyba potrzebne w sumie kazdemu nie?
i parowozik i wilcza nie ma tego, zreszta trafic na ESU sound to tez trzeba miec farta - moze to moja wina bo ja to wchodze i kupuje z polki, nic nie zamawiam bo jak mam cos dostac za 3 miesiace to moze juz nie bede tego chcial :)

a propos sa w parowoziku te kontenerowce Adama chyba, tak przynajmniej mi sie zdaje po obejrzeniu, no niezly najstersztyk- jedno jest pewne jak loki od niego beda mialy ten poziom to rzeczywiscie sie zacznie nowa era PKP H0 - mam nadzieje ze facet tak zorganizuje logistyke ze bedzie mozna brac z poly a nie zapisy jak na falego fiata w jeynym sluszym ustroju

Krzysztof Koj

Znany użytkownik
Reakcje
639 3 1
Skoro się już "wydało" :grin: , to chyba warto napisać o tym modelu kilka słów.

Model wagonu restauracyjnego "WARS" dotarł do Polski w ostatni czwartek i myślę, że w nadchodzącym tygodniu powinien już być w sprzedaży detalicznej.
Jest to już ostatni model wykonany jako tzw. "eksklusiv", wyłącznie dla firmy Dream i nie będzie wznawiany.
Model nie był nigdzie zapowiadany i właśnie dlatego jego ukazanie się na rynku jest teraz sporym zaskoczeniem :grin: .
Myślę, że jest to model godny uwagi.

Pierwowzorem dla tego modelu jest wagon restauracyjny "WARS" (wcześniej "ORBIS") o numerze PKP 1009, serii Jhx (ex MITROPA Nr ?, WR4ü-28, Wegmann, Kassel, r.bud.1929).
Po roku 1945 w Polsce znalazło się kilka wagonów restauracyjnych tego typu, przy czym jedynie dwa z tych wagonów odpowiadały dokładnie tej wersjii, której model oferuje Roco, a więc wersji budowanej przez zakłady Wegmann w Kassel, w roku 1929, oznaczonych numerami "MITROPA" 1041- 1060.
Wśród innych wagonów tej konstrukcji (czyli: WR4ü-28) wagony produkowane przez Wegmann'a wyróżniały się zewnętrznie przede wszystkim gładkimi ścianami bocznymi (ściany boczne były nitowane nitami z łbem płaskim, wpuszczanym !) i innym układem wywietrzników.
Co ciekawe, z dwóch takich własnie wagonów przejętych przez PKP po roku 1945, tylko jeden pełnił funcję wagonu restauracyjnego. Drugi natomiast został przebudowany na wagon służbowy (wystawowy) PKP, w którym przez wiez wiele lat znajdowała się "Wystawa Bezpieczeństwa i Higieny Pracy PKP". Wagon ten był przydzielony do stacji mac. Poznań Gł.
Tak więc, wspomniany wagon restauracyjny WARS 1009 Jhx, był jedynym polskim wagonem restauracyjnym, odpowiadającym modelowi Roco.

Model jest wykonany w oznaczeniach z epoki IIIc:
- Stacja Gdynia, DOKP Gdańsk,
- Rev. Opole, 29.8.61 .
Data rewizji umieszczona na tym modelu również nie jest "wyssana z palca" :grin: i pochodzi z karty inwentarzowej tego wagonu.
Dodam jeszcze, że właśnie podczas tej naprawy okresowej, w roku 1961, wagon ten otrzymał nowe malowanie, już ze znakiem przedsiębiorstwa "WARS" (wcześniej nosił malowanie "ORBIS" !).

dziurasek

Znany użytkownik
Reakcje
636 11 0
Krzysztof Koj napisał(a):
Jest to już ostatni model wykonany jako tzw. "eksklusiv", wyłącznie dla firmy Dream
Trochę mnie to zaniepokoiło dlatego zapytam - Czy w ogóle jest to ostatni "eksklusiv" model dla Dream czy tylko na ten rok ?
A sam model jest śliczny i myślę że niewielki nakład szybko się wyczerpie i warto szybko go zamawiać ;)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 62
Tabor 651
Tabor 172
Tabor 40
Tabor 208