• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2008

Bodek

Aktywny użytkownik
Reakcje
478 4 0
Krzysztof Koj napisał(a):
Model wagonu restauracyjnego "WARS" dotarł do Polski w ostatni czwartek i myślę, że w nadchodzącym tygodniu powinien już być w sprzedaży detalicznej.

Pierwowzorem dla tego modelu jest wagon restauracyjny "WARS" (wcześniej "ORBIS") o numerze PKP 1009, serii Jhx (ex MITROPA Nr ?, WR4ü-28, Wegmann, Kassel, r.bud.1929).
Po roku 1945 w Polsce znalazło się kilka wagonów restauracyjnych tego typu, przy czym jedynie dwa z tych wagonów odpowiadały dokładnie tej wersjii, której model oferuje Roco, a więc wersji budowanej przez zakłady Wegmann w Kassel, w roku 1929, oznaczonych numerami "MITROPA" 1041- 1060
Co ciekawe oryginał takiego wagonu do dziś można obejrzeć na torach "wczasowych" w Helu. Nie wiem jedynie, czy to też wagon Wegmanna, ale co najmniej bardzo zbliżony wyglądem - charakterystyczny układ okien, wózki itp. Tu Pan K.K. z pewnością może mnie sprostować.
Nawiasem mówiąc stacja Hel to jedna wielka kopalnia zabytkowych wagonów, które niestety niszczeją mimo iż są prawdopodobnie ostatnimi w swoim typie na terenie Polski. Powinny zasilić któryś ze skansenów, ale wiadomo koszty itp.
A stoją tam m.in. włoch z serii 3000, sporo polskich powojennych szczupaków oraz niemieckich/pruskich hechtów, polska wersja rekowagena, a także dwuosiowe różnej maści.

PS. Witam wszystkich, to mój pierwszy post na Forum, które czytuję od dawna.

B. Jędrzejewski

Bodek

Aktywny użytkownik
Reakcje
478 4 0
martinezo napisał(a):
Bagaż jest.
1 kl. i 2 kl. dopiero będą.
Kilka dni temu dostałem zamówiony model tego wagonu i mam co do niego kilka wątpliwości.
Z opisu na ramie wynika, że ma on prądnicę napędzana pasem, tymczasem na żadnym z wózków mojego wagonu prądnicy niet.
Poza tym wydaje mi się, że niewłaściwe są zderzaki tego modelu - swą budową przypominające dziś stosowane konstrukcje, tzn. z ruchomą "głowicą" obejmującą "pochwę zderzakową" (nie mylić z waginą) :D
Ponadto opis numeru inwentarzowego na ramie z jednej strony jest źle odciśnięty - dokładnie tak jak na zdjęciu na stronie GBB Softa (a może ex. jego wagon dostałem)?
Czy u Was też są wymienione braki? I co o tym (zderzaki) sadzi Pan K.K.?

B. Jędrzejewski

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
Dach pasuje jak pięść do nosa...
Odsyłanie jest "średnie". Zgadzam się z w tej kwestii z Januszem - malować, bo:
1 - nie wiadomo co z nimi będą robić i kto.
2 - na bank nie dostanę zwrotki tego wagonu który wybrałem kupując.
3 - jeśli już - odesłać sam dach - dosyć mam odcisków paluchów (nie swoich :devil: na szybach, inside :mad: & outside) w produkcjach ROCOko

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
1.044 82 5
Coś mi się wydaje, że to międzyrasowe małżeństwo, odbije się czkawką dla Nas- klientów.
Ich dzieci, coraz bardziej pokraczne wychodzą. :neutral:

Krzysztof Koj

Znany użytkownik
Reakcje
639 3 1
Bodek napisał(a):
martinezo napisał(a):
Bagaż jest.
1 kl. i 2 kl. dopiero będą.
(...) Z opisu na ramie wynika, że ma on prądnicę napędzana pasem, tymczasem na żadnym z wózków mojego wagonu prądnicy niet.
Poza tym wydaje mi się, że niewłaściwe są zderzaki tego modelu - swą budową przypominające dziś stosowane konstrukcje, tzn. z ruchomą "głowicą" obejmującą "pochwę zderzakową" (nie mylić z waginą) :D (...) I co o tym (zderzaki) sadzi Pan K.K.?
B. Jędrzejewski
Brak prądnicy na jednym z wózków, jest oczywistym nieporozumieniem i taki model należy reklamować !
Natomiast jeśli chodzi o typ zderzaków zastosowanych w tym modelu, to wszystko jest w porządku. Są to zderzaki zespolone, z wyrównywaczem, ze zprężyną pierścieniową, a więc takie, jakie montowano fabrycznie w wagonach tego typu. Dopiero w latach 60 i 70 wymieniano je na PKP, na znane powszechnie zderzaki tulejowe, samodzielne.
Zewnętrzne podobieństwo tych zderzaków do zderzaków stosowanych współcześnie zderzaków o dużej zdolności pochłaniania energii jest pozorne :grin:

Dodam jeszcze, że kolor dachu w modelach tych wagonów powinien być szary, a nie aluminiowy !

Bodek

Aktywny użytkownik
Reakcje
478 4 0
Brak prądnicy na jednym z wózków, jest oczywistym nieporozumieniem i taki model należy reklamować !
Natomiast jeśli chodzi o typ zderzaków zastosowanych w tym modelu, to wszystko jest w porządku.
Dodam jeszcze, że kolor dachu w modelach tych wagonów powinien być szary, a nie aluminiowy !
Dziękuję za szybkie i treściwe wyjaśnienie.
Swoją drogą ciekaw jestem, czy przypadkiem cała seria tych modeli nie ma wymienionych mankamentów i reklamacja u sprzedawcy nie będzie się mijać z celem.

B. Jędrzejewski

Krzysztof Koj

Znany użytkownik
Reakcje
639 3 1
Bodek napisał(a):
... Swoją drogą ciekaw jestem, czy przypadkiem cała seria tych modeli nie ma wymienionych mankamentów i reklamacja u sprzedawcy nie będzie się mijać z celem.
B. Jędrzejewski
Niestety może się okazać, że tak właśnie jest.
Ale... jest wyjście z tej sytuacji :D
Otóż, kupując model Roco wagonu restauracyjnego WARS 1009 Jhx, który pojawił się ostatnio w sprzedaży, będziemy mieli do dyspozycj aż dwa wózki z prądnicami :D .
I nie ma w tym nic dziwnego, bo wagony tego typu rzeczywiście wyposażone były pierwotnie w dwie prądnice, jednak ten konkretny wagon (podobnie jak niektóre inne wagony restauracyjne eksploatowane na PKP po roku 1945) miał... tylko jedną prądnicę :!:
Wynika to zresztą jasno z oznaczeń na modelu tego wagonu.
Ponieważ w obu modelach wózki są tego samego typu, wszystkim posiadaczom modelu wagonu bagażowego Pw4ü-29, proponuję kupić również model wagonu restauracyjnego i zamienić jeden z wózków z prądnicą na wózek bez prądnicy z wagonu bagażowego i odwrotnie: wózek z prądnicą zamontować do wagonu bagażowego :D.
W ten oto cudowny sposób obydwa modele będą miały odpowiednie wyposażenie.
Trzeba tylko pamiętać, aby wózki z prądnicami znajdowały się w obydwu modelach na tym końcu wagonu, na którym znajdują się oznaczenia długości pasa prądnicy.

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
Ale... jest wyjście z tej sytuacji :D
Otóż, kupując model Roco wagonu restauracyjnego WARS 1009 Jhx, który pojawił się ostatnio w sprzedaży, będziemy mieli do dyspozycj aż dwa wózki z prądnicami :D .
I nie ma w tym nic dziwnego, bo wagony tego typu rzeczywiście wyposażone były pierwotnie w dwie prądnice, jednak ten konkretny wagon (podobnie jak niektóre inne wagony restauracyjne eksploatowane na PKP po roku 1945) miał... tylko jedną prądnicę :!:
Ponieważ w obu modelach wózki są tego samego typu, wszystkim posiadaczom modelu wagonu bagażowego Pw4ü-29, proponuję kupić również model wagonu restauracyjnego i zamienić jeden z wózków z prądnicą na wózek bez prądnicy z wagonu bagażowego i odwrotnie: wózek z prądnicą zamontować do wagonu bagażowego :D.
Trzeba tylko pamiętać, aby wózki z prądnicami znajdowały się w obydwu modelach na tym końcu wagonu, na którym znajdują się oznaczenia długości pasa prądnicy.
Extra - jeden problem mam już "z bańki" ;)
Jeszcze tylko świecące daszysko...

Bodek

Aktywny użytkownik
Reakcje
478 4 0
Ponieważ w obu modelach wózki są tego samego typu, wszystkim posiadaczom modelu wagonu bagażowego Pw4ü-29, proponuję kupić również model wagonu restauracyjnego i zamienić jeden z wózków z prądnicą na wózek bez prądnicy z wagonu bagażowego i odwrotnie: wózek z prądnicą zamontować do wagonu bagażowego :D .
Restaurację już zamówiłem. Jedną.
Pozostaje mieć nadzieję, że w wagonach 1 i 2 klasy tych niedoróbek nie będzie, bo nie bardzo mi się kalkuluje kupować kolejne Warsy na dawców części :razz:

JanuszJ

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
T M M
Reakcje
281 7 0

kofacela

Aktywny użytkownik
Reakcje
186 0 1
Co do wagonu restauracyjnego i bagażowego, to wcale nie trzeba wymieniać wózków żeby mieć prądnicę w tym drugim. jest to tymbardziej nieopłacalne, bo w restauracyjnym wózki mają tampodruk z oznaczeniem rozstawów a w bagażu nie. Lepiej poprostu przełożyć prądnicę. Uwaga też na oznaczenia paska pradnicy, bo w restauracyjnym zółte oznaczenie paska czasem się nie trafia...

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
Z forum Martela:
DRACULA napisał(a):
Przekazuję oficjalną info. dotyczącą masowej ?/globalnej? reklamacji.

"Szanowni Klienci,

uprzejmie informuję, iż producent firma Roco zamierza dokonać wymiany dachów w wagonach bagażowych nr kat.45847. Dachy tych wagonów zostały błędnie pomalowane na kolor srebrny, zamiast koloru szarego właściwego dla tego typu wagonu. W związku z powyższym informujemy o możliwości odesłania do nas tychże wagonów do bezpłatnej wymiany dachów. Modele należy odesłać do dnia 06/01/2009. Ich zwrot nastąpi po otrzymaniu poprawionych modeli od producenta.

Z poważaniem
.....................
Dream"

:-|

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 34
Tabor 426
Tabor 172
Tabor 40
Tabor 208