• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2008

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0

stley

Użytkownik
Reakcje
14 0 0
Firma Kleinmodellbahn - wiem, że kończy/zakończyła działalność, ale co z produktami zapowiedzianymi na rok 2008? Ze wcześniejszych informacji zamieszczonych na forum wynika, że wszystkie zapowiedzi zostaną zrealizowane. Czy jest na co liczyć, np. węglarki Eaos PKP i PTK?

adeon

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
TILO FLIRT

szperając sobie dzisiaj po necie natknołem się na stronie firmy LILIPUT na takie coś myśle że bedzie niezły materiał na wyprodukowanie polskiego Tilo w wersji KM i województwa Śląskiego Pozdrawiam :D
http://www.liliput.de/images/stories/lili_kat_08_09.jpg http://www.liliput.de/images/stories/News/Quartal4/l133990_links.jpg

link do strony: http://www.liliput.de/index.php?option= ... egory&id=5

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.484 32 10
stley napisał(a):
Firma Kleinmodellbahn - wiem, że kończy/zakończyła działalność, ale co z produktami zapowiedzianymi na rok 2008? Ze wcześniejszych informacji zamieszczonych na forum wynika, że wszystkie zapowiedzi zostaną zrealizowane.
Przedwczoraj złożyłem wizytę w sklepie Loko-Model na Wilczej w Warszawie i na identyczne pytanie usłyszałem odpowiedź że istnieje cień szansy na węglarki 2- i 4-osiową w V epoce, ale tak nikły że oni sami (będąc dystrybutorem) nie wierzą.
Modele parowozów ukazały się w znikomej ilości i zniknęły zanim się pojawiły, modele wagonów w III epoce należy skreślić z planów - niestety.[/list]

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.696 34 0
Witam. Pojawił się długo oczekiwany model wagonu motorowego PKP.
Ponieważ dopiero co go otrzymałem, nie zdążyłem wkleić dodatkowych elementów. Jak to zrobię i trochę pojeżdżę - napiszę co sądzę o właściwościach trakcyjnych i zamieszczę fotki. Model "na pierwszy rzut oka" - super. Z instrukcji wynika, że ma zamontowany silnik MASHIMA z kołem zamachowym.
Model już dostępny w sprzedaży.
Producent: TILLIG nr. kat. 73127 epoka III

PS. chcę podziękować firmie AMC z Wrocławia, za okazaną życzliwość przy zakupie modelu.

Załączniki

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.696 34 0
Witam ponownie.
Pomimo postępującej ślepoty ;) wkleiłem dodatkowe elementy wyposażenia.
Dekoder udało się "upchnąć" i pomimo dużych gabarytów - specjalnie go nie widać (model posiada gniazdo). Miłym zaskoczeniem jest zamontowane oświetlenie wnętrza wagonu. Diody umieszczono na płytce nad każdym oknem i stanowiskiem maszynisty. Myślałem, że można je włączyć osobnym przyciskiem funkcyjnym - niestety połączone jest z oświetleniem kierunkowym wagonu.
Ostoja (czy też podwozie) wykonane jako odlew metalowy - przez to model jest "odpowiedniej" wagi. Pozostała część budy, to plastik.
Model jeździ płynnie i cicho. Napisy wyraźne i czytelne. Tablica kierunkowa o treści: DO BIELSKA PODL. / DO BIAŁOWIEŻY.
Ogólne wrażenie modelu - pozytywne (dla mnie "pierwsza klasa"). Jak będzie się spisywał - czas pokaże.

Załączniki

Blue

Użytkownik
Reakcje
31 1 0
Raczej "wystąpił" niż "występował" ;)

Co do oświetlenia - z całą pewnością da się przerobić na sterowanie oświetlenia wnętrza z dekodera. Dajcie mi tylko taki w garść :). Zakupu niestety nie planuję, bo mam inne priorytety. Szkoda, bo modelik strasznie sympatyczny.

Reakcje
10 1 0
Młodzikowski napisał(a):
Dekoder udało się "upchnąć" i pomimo dużych gabarytów - specjalnie go nie widać (model posiada gniazdo)
A jaki dekoder dawałeś? Bo mam zamówiony model i zastanawiam się nad zakupem do niego Lenza Silver mini z wtykiem NEM 651. Mam nadzieję że będzie możliwość jego bezproblemowego wpięcia? Pozdrawiam.

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.696 34 0
A jaki dekoder dawałeś?
Roco nr. kat.10745. Dlatego ten - bo "odzyskałem go" ze sprzedanego loka.

Muszę przyznać, że Tillig postarał się, żeby kable od dekodera nie szpeciły widoku wnętrza wagonu. Gniazdo znajduje się pod "kibelkiem" i to przez niego poprowadzone są kable. Dekoder przyklejony pod dachem, nie przeszkadza zamontowanemu oświetleniu wnętrza.
Gorzej będzie w przypadku montażu dekodera z głośnikiem - tu już trzeba będzie iść na kompromis. Wagon jest "przeszkolny" i raczej nie ma szans, żeby nie było widać głośniczka.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 53
Tabor 584
Tabor 172
Tabor 40
Tabor 208