• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2008

Dominik

Znany użytkownik
FREMO Polska
NAMR
Reakcje
397 17 0
Ja przedmiotowe wagony dostałem w pudełkach z napisem maerklin nie trix. Koła są DC. Z drugiej strony maerklin i trix to tak na prawdę ta sama firma...

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
1.044 82 5
Czy te wagony są zrobione z metalu?. Dawno temu oglądałem model tego wagonu i jakoś nie podobał mi się :neutral:

OP
OP
4

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
Marklin jest właścicielem Trixa, więc stare modele tych firm wychodzą przemiennie pod obiema markami i tylko różnią się kołami dostosowanymi do odpowiedniego rodzaju zasilania z szyn. Jednak jest oczywiste, że osoba dbająca o klienta jak Parowozik, nie odda ich z kołami na system trzyszynowy.
Chyba, że w pytaniu chodziło o pierwotnego producenta tych modeli, którym był Trix.
Nie są one z metalu. Sama forma jest faktycznie stara, ale była poprawiana [sam miałem kiedyś taki stary wagon bez kinematyki i z kulfoniastymi zderzakami] i obecny model wygląda rasowo.
W każdym razie komplet 4 takich dwuosiowych boczniaków dołączonych do parowozu na wystawie Parowozika wyglądał ślicznie. Kto jest z Warszawy może od razu sam zobaczyć i zrobić zdjęcie.
Wagony są już w sprzedaży jako krótka seria, więc dlatego nie ma ich na stronie.

Sam typ to tzw. dwuosiowy boczniak ujednolicony DRG budowany w wersjach
B21 – 10 sztuk w roku 1923.
BC21 i BC21a – razem 40 sztuk w latach 1922-23.
C21 – 11 sztuk w 1923
Cd21, Cd21a, Cd21b i Cd27- razem 2739 sztuk w latach 1921-28.

Po wojnie oczywiście sporo ich używało PKP [3 są w skansenach].
Modele ujednoliconych boczniaków DRG są świetnym uzupełnieniem dla mających wkrótce wyjść saksońskich boczniaków. Jak widać wagony te były ta stanie tych samych stacji i niejednokrotnie musiały być w jednym pociągu. Zresztą z dostępnych 4 wagonów już można wystawić prawidłowy skład.

Krzysztof Koj

Znany użytkownik
Reakcje
639 3 1
Tak. Przynajmniej tak zostało to uzgodnione. Każdy z typów wagonów będzie równocześnie wykonany i dostarczony w dwóch epokach, czyli w tym przypadku w epoce IIIa-b (z godłem) oraz w IIIc.

leszekcha

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Krzysztof Koj napisał(a):
Tak. Przynajmniej tak zostało to uzgodnione. Każdy z typów wagonów będzie równocześnie wykonany i dostarczony w dwóch epokach, czyli w tym przypadku w epoce IIIa-b (z godłem) oraz w IIIc.
Dziękuje Panie Krzysztofie za informacje. Pozwolę sobie jeszcze dopytać o DOKP. Może Gdańsk :?: Może Olsztyn :?:

jacekk

Aktywny użytkownik
KKMK
Reakcje
516 18 0
Sama forma jest faktycznie stara, ale była poprawiana [sam miałem kiedyś taki stary wagon bez kinematyki i z kulfoniastymi zderzakami] i obecny model wygląda rasowo.
To nie jest ta sama forma. Poprawiono także wymiary wagonu.

OP
OP
4

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
Parowozik dziś na giełdzie mówił mi o najbliższych planach.
Już jutro powinien dostać modele wagonu saksońskiego C sa11 pierwotnej 3 klasy z epok IIIc [Mysłowice] i IIIb [Kędzierzyn]
Razem z późniejszymi wagonami saksońskimi pierwotnej 4 klasy Cd sa16 z epok IIIc [Mysłowice] i IIIb [Kędzierzyn] i dwuosiowymi boczniakami BC 21 i Cd 21a da naprawdę pełne i realistyczne składy:
IIIc [Mysłowice] : B, B, AB, B, B -przykładowo pociąg Mysłowice-Rybnik
IIIb [Kędzierzyn] : C, C, BC, C, C - przykładowo relacje Kędzierzyn-Gliwice-Katowice, Kędzierzyn-Opole czy Kędzierzyn-Racibórz.
Einheit boczniaki w epoce IIIb powinny być ze stacji Kędzierzyn i chyba z północy tak by pasowały do wagonów saksońskich z tej epoki.
Ale one do produkcji mają wejść później po zwolnieniu mocy przerobowych zajętych w najbliższym czasie przez produkty Brawy.

W czerwcu powinien wyjść pierwszy z wagonów osobowych [Bi 24, Pwi 29a i Z 28].
A na przełomie czerwca/lipca seria węglarek Om21.

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
Już są zapowiadane nowości od Parowozika:

Parowozik/Piko
95947 (53141/023 182) IIIb C - wagon osobowy, ex saksoński C Sa11, numer inwentarzowy: 023 182.stacja macierzysta: Kędzierzyn DOKP: Katowice naprawa rewizyjna: 4.8.52, Opole 145 PLN

http://wiki.gbbkolejka.pl/show_image.php?id=3530&thumb

Parowozik/Piko
95948 (53141/23106) IIIc B - wagon osobowy, ex saksoński C Sa11, numer inwentarzowy PKP: 23106 stacja macierzysta: Mysłowice DOKP: Katowice
ważony: 23.9.60 naprawa rewizyjna: 23.9.60, Opole

http://wiki.gbbkolejka.pl/show_image.php?id=3531&thumb

Krzysztof Koj

Znany użytkownik
Reakcje
639 3 1
Dziwnie, ale najważniejsze, że... prawdziwie :!: , a o to przecież tutaj chodzi.

Na wagonach, na których słupki międzyokienne były zbyt wąskie, aby pomieścić na nich oznaczenie klasy 2, "dwójki" malowano na szybach okien przedziałowych.
Od czerwca 1956 (praktycznie aż do dziś) oznaczenia klasy wagonu powinny być (i były) umieszczane w połowie wysokości okien, więc innej możliwości po prostu nie było.

Takie właśnie, charakterystyczne umieszczenie "dwójek" było typowe dla "boczniaków" pochodzenia saksońskiego dawnej klasy 3, których okna były szersze (a słupki międzyokienne węższe) niż w "boczniakach" pruskich. Podobna sytuacja miała miejsce w przypadku 4- osiowych "boczniaków" pochodzenia włoskiego (dawnej klasy 3), w których słupki międzyokienne były jeszcze węższe.

Oznaczenia 2 klasy umieszczane na szybach wagonów pasażerskich PKP, można było zobaczyć jeszcze w drugiej połowie lat 70, a więc tak długo, jak w/w wagony były eksploatowane i z całą pewnością będziemy mieli z nimi jeszcze do czynienia w kolejnych modelach PKP.
Mam przynajmniej taką nadzieję :grin:

kofacela

Aktywny użytkownik
Reakcje
186 0 1
Do p. K.K.
Dziękuję za wyjaśnienie, nie wątpiłem co do prawidłowości umieszczenia, tylko wcześniej poprostu z tym się nie spotkałem, nie pamiętam boczniaków z lat 70', bo poprostu pamiętać nie mogłem.

DRACULA_

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
A ja dziś oglądając zdjęcie modelu z oznaczeniem klasy na szybie miałem [glow=blue]nagle błysk ostrość kliszy*[/glow] na ułamek sekundy w pamięci...a później długo szperałem w pamięci wywołując strzępy zamglonego obrazu , skąd , gdzie i kiedy ten obraz ? I czy napewno ? Tymczasem jednak ! ...Oznaczenia 2 klasy umieszczane na szybach wagonów pasażerskich PKP, można było zobaczyć jeszcze w drugiej połowie lat 70,

* - teks piosenki Bajm

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.484 32 10
Na stronie Tololoko pojawił się bardzo interesujący raport (Uwaga-waga pliku 2,5MB).

Cieszy że pojawiają się nowe pomysły, stare tematy są wciąż udoskonalane, choć wciąż brak modelu który byłby naprawdę (od ręki lub na zamówienie ze sprecyzowanym terminem realizacji) dostępny. Martwi również że prywatne animozje PHU "Tololoko" i PMR Koj w efekcie dotkną kolekcjonerów - modele opóźnione z braku dokumentacji, możliwe błędy merytoryczne.

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
Wieści od Parowozika:

Po długich konsultacjach i sprawdzeniach przydziałów wagonów ,oraz zapoznaniu się z dostępną dokumentacją informuję,że przydziały wagonów firmy BRAWA będą następujące:

1) dla wagonu więźniarki, niemieckiego typu Z-28:
- epoka IIIb (z godłem): numer 0612, seria N, St. Warszawa Zach. Szczęśliwice, Dyr. Warszawa;
- epoka IVa (UIC): numer 60 51 09-20 026-7, seria N, DOKP Kraków, St. Kraków;

2) dla wagonu bagażowego, niemieckiego typu Pwi-29a:
- epoka IIIb (z godłem): numer 034 725, seria F, St. Jelenia Góra, Dyr Wrocław;
- epoka IVa (UIC): numer 50 51 93-20 151-2, seria D, DOKP Wrocław, St. Jelenia Góra;

3) dla wagonu pasażerskiego 2 klasy, niemieckiego typu Bi-24:
- epoka IIIc (bez godła): numer 9027, seria Bi, Dyr. Poznań, St. Międzychód;
- epoka IVa (UIC): 50 51 24-20 384-3, seria Bi, DOKP Poznań, St. Gostyń.

Pozdrawiam i zapraszam do zamawiania.

P.S.Modele będą ukazywały się w odstępach około 1 miesiąca.
Pierwsza wagony -więżniarki ukażą się pod koniec Czerwca.
Węglarki Brawy w Czerwcu-proszę o wyrozumiałość i dziękuję za cierpliwość.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 47
Tabor 558
Tabor 172
Tabor 40
Tabor 208