• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości GPM

eugen74

Aktywny użytkownik
Reakcje
838 12 0
Ktoś coś może wie co się dzieje u Pana Grzegorza ? Coraz mniej w ofercie modeli 3D w 1/87 , chyba nie działa juz w tym temacie i wyprzedaje zapasy , a fiat 125p w/g był najlepszy na rynku pod względem merytorycznym , pisałem ale dostałem odpowiedzi, szkoda jak by odszedł od tego tematu .

szifo30

Znany użytkownik
Reakcje
4.653 3 0
Ktoś coś może wie co się dzieje u Pana Grzegorza ? Coraz mniej w ofercie modeli 3D w 1/87 , chyba nie działa juz w tym temacie i wyprzedaje zapasy , a fiat 125p w/g był najlepszy na rynku pod względem merytorycznym , pisałem ale dostałem odpowiedzi, szkoda jak by odszedł od tego tematu .
W tamtym roku na wystawie w Iławie mówił że przechodzi na emeryturę i pewnie z tym jest to związane.

Czapajew

Znany użytkownik
Reakcje
702 1 0
No i stało się, 26 XI na profilu GPM na Facebooku pojawiła się taka informacja. Ciekawe czy jeszcze kiedyś pojawią się jakieś nowości z druku 3D, mimo, że od dłuższego czasu już była posucha w tym temacie.

Zrzut ekranu (247)-cropgpm.png

Czapajew

Znany użytkownik
Reakcje
702 1 0
Niby tak, ale mimo różnej jakości, po włożeniu trochę pracy, można było zrobić fajny model. Potencjał mieli, oprócz druku 3D, wycinanie laserem, dedykowane blaszki fototrawione czy kalkomanie. Jedynie zmienić sprzęt do druku 3D na coś lepszego i zrezygnować z barwionej żywicy, bo niektóre elementy przypominały przez to lep na muchy swoimi właściwościami.

eugen74

Aktywny użytkownik
Reakcje
838 12 0
Ja dla przykładu nadal buduję fiaty 125 i polonezy właśnie z GPM, moim zdaniem są zgodne merytorycznie i cena która "nie zabija" , tylko ostatnie kity wychodzą już z pełnymi kołami a nie jak kiedyś że opony były osobno, trochę to utrudnia malowanie ale nie jest to jakiś istotny problem, Star 266 również jest jednym z lepszych modeli, przyczepka niewiadówka, warszawa są naprawdę ok, co o reszty modeli to trudno się wypowiedzieć bo ich nie robiłem .

Czapajew

Znany użytkownik
Reakcje
702 1 0
Ja zrobiłem kilka Żuków, Nys, jednego Fiata 125p z GPM. Oprócz tego mam jeszcze rozgrzebanego Autosana H9-03 i Jelcza 315 śmieciarkę SM 81, choć nie wiem czy GPM nie zrobił gafy z jej oznaczeniem, bo bardziej przypomina SM 101.
Merytorycznie wszystkie te modele wydają mi się w porządku jeśli chodzi o kształt i proporcje z wyjątkiem Żuków. W Nysach mogłyby być bardziej wyraziste linie drzwi, to samo w Fiacie 125p. Tu Reduced wypada lepiej. Ostatnie wydruki Nys mają już gotowe otwory w reflektorach jeśli ktoś chciałby zrobić przestrzenne, wcześniej trzeba było wiercić, więc to też na plus. Wspomnianego wcześniej Jelcza jeszcze nie skończyłem, muszę go przygotować pod malowanie, ale na tle Jelczy od konkurencji wygląda całkiem dobrze, tylko trzeba trochę czasu poświęcić przy kabinie, wywiercić otwory pod reflektory, założyć blaszki fototrawione, bo bez tego byłoby trochę słabo. No i jedna rzecz, która psuje odbiór gotowych modeli GPM, to oszklenie. Tak więc gdyby wymienić sprzęt do druku, poprawić oszklenie i drukować wszystko na szaro bez pajacowania z tą barwioną żywicą o czym pisałem we wcześniejszym poście, to myślę, że wyszłoby to wszystkim na dobre.

eugen74

Aktywny użytkownik
Reakcje
838 12 0
Czy ktoś wie co się dzieje w GPM ??? Na stronie jest komunikat że sklep nieczynny od 22 lutego do 23 marca . Złożyłem i opłaciłem zamówienie 11 lutego, do dzisiaj nie mam informacji o wysyłce, jedynie że zamówienie jest w realizacji . Pomimo moich meili z zapytaniem oraz próbami kontaktu telefonicznego, zero reakcji ze strony pana Grzegorza . Skoro urlop jest określony to dlaczego sklep nie działa już kilka dni prędzej ??? Może ktoś z Was ma kontakt na tel. komórkowy ?
Troszke słabo mi się uśmiecha dostać modele po ponad 40-tu dniach od daty zamówienia i opłacenia .

Czapajew

Znany użytkownik
Reakcje
702 1 0
Na początku tygodnia zamówiłem tam kilka rzeczy i dziś akurat przesyłka dotarła do paczkomatu. Na samym dole strony jest zakładka kontakt i tam są wszystkie dane. Dzwonić do oporu, bo różnie jest z odbieraniem.

eugen74

Aktywny użytkownik
Reakcje
838 12 0
Dzwonię już kilka dni, na stacjonarny, nikt nie odbiera . dzisiaj wieczorem dosłownie przed chwilą jest aktualizacja informacji że złożone zamówienia będą zrealizowane do 25 lutego . Szkoda że nie ma żadnego odzewu na meile itp. człowiek czuje się taki trochę olany , pomimo doskonałego kontaktu wczesniej...

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
715 4 0
Gypa szaleje... a może zawał albo udar się komuś przydarzył. Pan Grzegorz przeszedł podobno jakiś czas temu na e-meryturę. Wydawnictwo więc na ćwierć gwizdka zapewne pracuje.

saaro

Aktywny użytkownik
Reakcje
526 5 0
Pisał na jakiś czas temu Facebooku, że kontynuacja będzie ale już na luzie. Zamawiając teraz w GPM, trzeba swoje odczekać lub wcale nie zamawiać.

eugen74

Aktywny użytkownik
Reakcje
838 12 0
Jest aktualizacja na stronie że wszystkie zamówienia zostaną wysłane do 25 lutego, szkoda że tak późno została podana, no i ten całkowity brak kontaktu...
Zrezygnować z zakupów w GPM ??? Nie da się :) za dużo tam fajnych modeli, dodatków itp., skoro pan Grzegorz odszedł na zasłużoną emeryturę to może ktoś z rodziny by się podjął kontynuacji biznesu, świat modelarski kartonowy i ten inny dużo straci jak GPM zamknie się na stałe .