• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości 2025 w N

OP
OP
techno

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.470 22 0
No i mamy chyba ostatni "duży" katalog na 2025: Hobbytrain/Lemke: KLIK

Poza wspomnianymi wcześniej VT 18.16/BR 175 i Class 66/77 to jest najciekawsza nowość:

1738137626596.png

Jedyne 195 euro za jeżdżącego Unimoga z dekoderem :)

Vectron Dual Mode od CD Cargo:
1738137774089.png

Powraca BR 189 od Siemensa. Może jeszcze raz wydadzą w malowaniu MRCE, bo luka w tym modelu jest wielka na rynku... Szkoda także, że nie pokusili się o wersję DB z dopuszczeniem na tory w innych państwach. Póki co na wizualizacjach widać wyłącznie dopuszczenie na tory w Niemczech, co przy lokomotywie wielosystemowej jest dość dziwne.

Lemke i idzie na wojnę z Gaborem: :ROFL:
1738138306426.png

1738138335882.png

Że tak powiem, Ducato 2, Fiat 128 i Mercedes T1 - w piątej epoce będzie co dostawiać na jezdniach ;)

Z oferty wypadł vectron Laude, a zostały póki co jeszcze wagony PKP Cargo (Hbbillns) oraz małe cysterny PKP Petrochemii Płock .
W ofercie (na razie w przedsprzedaży) są też wagony CD o ASM, które chyba najlepiej nadają się do konwersji na polskie wagony typu Z w malowaniu PKPIC z VI epoki (choć cena za bazę 80 euro odstrasza).

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.060 80 12
...tak mnie naszło... tego unimoga przemalować na czerwono i dorobić koguty i mamy służby techniczne PKP PLK... Coś mi się kojarzy, że mieli nawet na stanie coś mocno podobnego...:niepewny:

Pozdr,...

Kali74

Nowy użytkownik
Reakcje
5 0 0
Ameryki nie odkryję jak powiem, że polskich modeli w skali N jest jak na lekarstwo albo nie ma ich wcale. Piko NIGDY nie pokusiło się o zrobienie czegokolwiek w skali N w malowaniu PKP (oprócz tandetnych towarowych wagonów w latach 70tych). Inni producenci też mają dziwną ,,awersję,, do malowania PKP i to nic, że Arnold w zeszłym roku wypuścił serie Ygreków w malowaniu ciemnooliwkowym czy w tym roku wypuścił piętrusy w malowaniu tymże. Nic nie stało na przeszkodzie zrobić malowanie PKP...jedyne co trzeba było zrobić to...zmiana nadruku z DR na PKP w dużym uproszczeniu. Zdenerwowany bardzo tym faktem rozpocząłem batalię słowną z działem marketingu Arnold /Hornby w UK aż trafiłem do babeczki z Francji podaj że, która w ramach ,,przeprosin,, za brak polskich modeli w ofercie Arnolda zaproponowała mi jednorazową zniżkę 10 procent na zakup modelu z nowości na 2025 rok. Z jednej strony się ucieszyłem bo na jesieni będzie reedycja BR18 201 z dwoma tendrami więc będzie jak znalazł...ale z drugiej strony sprawa wygląda tak: Powód dla którego Arnold wydaje w tym roku dwa składy z ,,polskim,, akcentem jest taki, żeby zobaczyć jaki będzie odzew wśród polskich modelarzy w skali N...(?)...i w ciągu najbliższych dwóch, trzech lat mogą pojawić się wagony w polskim malowaniu, więc jeżeli cokolwiek pojawi się w malowaniu PKP to będzie to od Arnolda.

Oczywiście chodziło mi o wagony pasażerskie w malowaniu PKP IC

OP
OP
techno

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.470 22 0
Ameryki nie odkryję jak powiem, że polskich modeli w skali N jest jak na lekarstwo albo nie ma ich wcale. Piko NIGDY nie pokusiło się o zrobienie czegokolwiek w skali N w malowaniu PKP (oprócz tandetnych towarowych wagonów w latach 70tych). Inni producenci też mają dziwną ,,awersję,, do malowania PKP i to nic, że Arnold w zeszłym roku wypuścił serie Ygreków w malowaniu ciemnooliwkowym czy w tym roku wypuścił piętrusy w malowaniu tymże. Nic nie stało na przeszkodzie zrobić malowanie PKP...jedyne co trzeba było zrobić to...zmiana nadruku z DR na PKP w dużym uproszczeniu. Zdenerwowany bardzo tym faktem rozpocząłem batalię słowną z działem marketingu Arnold /Hornby w UK aż trafiłem do babeczki z Francji podaj że, która w ramach ,,przeprosin,, za brak polskich modeli w ofercie Arnolda zaproponowała mi jednorazową zniżkę 10 procent na zakup modelu z nowości na 2025 rok. Z jednej strony się ucieszyłem bo na jesieni będzie reedycja BR18 201 z dwoma tendrami więc będzie jak znalazł...ale z drugiej strony sprawa wygląda tak: Powód dla którego Arnold wydaje w tym roku dwa składy z ,,polskim,, akcentem jest taki, żeby zobaczyć jaki będzie odzew wśród polskich modelarzy w skali N...(?)...i w ciągu najbliższych dwóch, trzech lat mogą pojawić się wagony w polskim malowaniu, więc jeżeli cokolwiek pojawi się w malowaniu PKP to będzie to od Arnolda.

Oczywiście chodziło mi o wagony pasażerskie w malowaniu PKP IC
W końcu odpisuję, bo mam chwilę ;) Z tymi Y-grekami to nie do końca, bo Arnold wypuścił wagony typu B, a nasze to Y/B70. Biorąc pod uwagę, jak producenci w N szafują formami i udają, co udają, to gdyby Arnold wydał zarówno sypialny jak i wagon drugiej klasy (szczególnie w malowaniu PKPIC), to mało kto miałby o to żal. Swego czasu odezwałem się w temacie malowania PKPIC zarówno do Trixa jak i do DM-Toys (które zamówiło u Arnolda restauranty, w tym PKPIC) - nawet zaoferowałem materiał zdjęciowy wraz z kolorami RAL, pozostawiając po ich stronie dogadanie się z firmą. Odzew ostatecznie żaden. W każdym razie Trix ma formy lepsze, Arnold mniej lepsze, ale efekt mógłby być.

Z tymi piętrusami Arnolda ucieszyłem się swego czasu, bo malowanie PKP jest u nich dostępne w ramach grupy Hornby (Rivarossi), tylko! Pytanie, jakie były zapisy umowy między SK-Model a Rivarossi odnośnie modeli w H0 i na jakich zasadach Rivarossi korzysta z dostarczonego materiału dot. malowań. Czy licencja umożliwiłaby dalsze ich wykorzystanie przez Arnolda. W każdym razie zostaje przemalowanka i pozyskanie nowych kalek, których ze sklepu Allegratka już nie ma.

Teraz najważniejsze - dość zaskakuje mnie pomysł sprzedaży taboru niemieckiego (DR/DB) i francuskiego (SNCF) na polskim rynku dla sprawdzenia odzewu ze strony polskich modelarzy tym bardziej, że te wagony dość luźno są związane z tymi konkretnymi pociągami (w przejrzanych przeze mnie zestawieniach brakuje np. francuskiego albo niemieckiego bagażowego, czy nieodpowiedniego restauranta i 2kl. DR). Jeszcze IC Wawel da się wykorzystać, choć gdyby przemalowali te dwie dwójki DB na PKPIC, to myślę, że lepiej by to wyglądało i bardziej by zachęciło naszych do kupowania. Na niemieckich forach od czasu do czasu pojawia się postulat wagonów w malowaniu PKPIC. Praktycznie poza BWE (2011), dość drogim Kiepurą (2020) i tym rodzynkiem z DM-Toys to łącznie pięć wypuszczonych Husarzy (1xFleischmann, 4xHobbytrain) nie ma czego ciągnąć. Ja sobie swego czasu zamówiłem u matu malowanie wagonów Arnolda (Komfortwageny, najbardziej podobne do naszych Goerlitzów X), ale to są wagony bez fartuchów. Fajnie by było mieć jakieś Z-tki z fartuchami, odpowiadające Henschlom czy naszym zmodernizowanym/nowym wypustom z FPS-u. Taką "aktualną" VI epokę, gdzie do pracy można by i vectrona PKP Cargo zaciągnąć.

Zostaje nam tylko cisnąć producentów, by temat pociągnęli. Wawel z polskimi wagonami myślę sprzedawałby się podobnie do zestawu sypialnych z Warsem od Trixa. Cały czas zestaw ten na eBayu, jak się pojawia, schodzi przynajmniej za cenę pierwotną (tj. min. 150 euro), zatem na wartości nic nie stracił.

Kali74

Nowy użytkownik
Reakcje
5 0 0
Z Trixem się zgadza...to znaczy w temacie ,,odpowiedzi,, . Ja wysłałem do Trixa maila z zapytaniem jak to jest, że zestaw Polskich wagonów był wypustem jednorazowym a na przykład waginy CD są praktycznie cały czas do kupienia...i czy mają w planie jakaś reedycje ty h zestawów z sypialnym i z ciemnooliwkowymi YB. Zapytanie było wysłane w zeszłym roku w październiku...odpowiedzi do dzisiaj nie ma.

OP
OP
techno

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.470 22 0
Jest nowy sondaż od Schlesienmodelle. Modele SU4210 i ET43 w skali N
Zobacz załącznik 1095883
No i po temacie. SM na FB zamieściło taki wpis:
1742889405088.png

Od siebie tylko dodam, że N-ka nie była w przedsprzedaży a termin sondażu był założony prawie do końca 2026. Co ciekawe, nawet na FB SM nie było żadnej zajawki, że SM ma chęć na N...

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.060 80 12
Sorry, że trochę nie na temat ( choć na siłę, to znajdzie się wspólny punkt zaczepienia)... Czy na chwilę obecną , sklep "DataLandHobby" jest godny polecenia czy niekoniecznie?? Pytam, bo niestety się zgapiłem i przeoczyłem obniżkę cen w MM i skonczyły się im Vectrony z dzwiękiem w DCC...

Dzięki z góry za info i pozdr,...

mariuszo

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
109 0 0
No i po temacie. SM na FB zamieściło taki wpis:
Od siebie tylko dodam, że N-ka nie była w przedsprzedaży a termin sondażu był założony prawie do końca 2026. Co ciekawe, nawet na FB SM nie było żadnej zajawki, że SM ma chęć na N...
Szkoda nic nie wiedziałem a SU4210 w N bym kupił. Ale co tam, jedno zamówienie więcej wiosny nie robi.

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.060 80 12
Jako bezryjoksięgowy info.widziałem jakoś wyżej w tym wątku, ale jakby wszedł w Npl, była by jakaś alternatywa dla kaprysów dużych graczy na rynku...
Pewnie trochę wody upłynie w Bugu / Wiśle /Odrze* nim coś pojawi się na rynku...

Pozdr,...

*) niepotrzebne skreślić...

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.355 145 0
Kato zapowiedziało takie coś

i teraz dylemat, czy będzie w skali 1:150 jak podobno jest poprzedni wypust szwajcara z kolei retyckiej,

bo to, że na 9mm zamiast na 6,5mm to nie wierzę ;)

post dla fejsbukowiczów

494098969_1256375509822596_2733546321799671973_n.jpg
494359917_1256375493155931_5211950470402852961_n.jpg
495625114_1256375543155926_2739405216132366196_n.jpg

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.060 80 12
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 54
Tabor 8
Tabor 24