• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości 2025 w N

OP
OP
techno

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.322 18 0
A co to za oliwkowe wagony ala nasze BONANZY 120A? Czyżby to niemieckie wagony w barwach CD, ok 11 minuty.
To jest wagon typu X z VEB Wagonbau Bautzen: Bdmtee 281 oraz później 275 (od lat 90 jako Bymee): KLIK Inny niż Halberstadt-y, bo ma więcej okien między drzwiami, zatem Czesi takiego modelu też nie mają (widzę, że Tillig na bazie Halberstadta zrobił H0, ale jako malowankę chyba tak samo jak PIKO na bazie naszych 120A:ROFL:).

Tu historia: KLIK. Widzę, że one były produkowane na zamówienie Czechosłowackich Kolei Państwowych, zatem nigdzie indziej nich chyba nie było.

OP
OP
techno

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.322 18 0
Nowości Fleischmann 2025

Z PKP, mamy ... trzecie!o_O:mad: wydanie talbotów PKP-Cargo, ... i tyle!

Jakby ktoś potrzebował bazę do przeróbki na Gagarina (ST44), to będą dwie: DR i MAV.
Aż skomentowałem to Fleischmannowi na FB. Generalnie mam wrażenie, że oni tam myślą, że my tylko wungiel wozimy tymi wagonami i dlatego od 2017 roku mamy trzy wydania talbotów (+ jedno wątpliwej jakości wydanie Arnolda) oraz trzy wydania gondol (2 x Eaos + 1 x Eanos). Klepię im od lat, żeby zrobili chociaż ST44-003, uznali za 4 epokę i dorzucili kilka tanich dwuosiowych wagonów (np. szutrówek). Na pniu by pewnie zeszło. Nawet Hbbillns-a z oznaczeniami PKP nie mogą wydać, a w Roco jest już kilka...

W każdym razie - gdybyśmy nie kupowali hurtowo pierwszego wypustu (bo po co czekać 8 lat na skompletowanie składu z 9-12 wagonów), to może zakup tych talbotów miałby przez nas sens (nas - piszę o tych, co kupowali od samego początku). Dla nowych adeptów tego hobby może jest to fajne, bo wagony są mimo wszystko względnie tanie (w oficjalnego cennika: 80 euro, a w przedsprzedaży widać zestaw już za 70 euro) i mają być wydane już w pierwszym kwartale, pewnie dla tych, co nabyli właśnie wydanego nowego vectrona.

Zresztą Węgrzy dostali fajny IV epokowy zestaw (w PKP też jest taki u Roco w H0):
1736926946700.png

który byłby idealny do takiego gagara. Podobny w katalogu jest z oznaczeniami DR.

Tak w ogóle to w katalogu są jeszcze jakieś nowości:
  • nowa forma - wagony do Nightjeta (oby się nie paliły, jak te z H0 ;)),
  • korekta formy do BR92 (nasze Tkp1)
  • nowa forma zachodnioniemieckiej BR120 (DB)
  • korekta formy ICE2
  • nowa forma austriackiej elektrycznej lokomotywy sześcioosiowej 1110
  • korekta formy szwajcarskiej elektrycznej lokomotywy sześcioosiowej Ae 610
  • korekta formy niemieckiego autobusu szynowego VT95 z doczepą
  • nowa forma podwójnej platformy T3000e

EDYTA:
Przy okazji - zauważył ktoś, że Fleischmann wydał katalog z nowościami zimowymi w języku czeskim i polskim? KLIK
Ja dopiero w tym tygodniu zauważyłem. W każdym razie, po kiego czorta się tak starali, kiedy dla nas praktycznie nic ciekawego-nowego nie robią? Takim ważnym rynkiem jesteśmy?:D

Ostatnio edytowane:
OP
OP
techno

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.322 18 0
Nasz już wydany lata temu wagon Flesia;)

Nieoficjalnie, bo oficjalnie katalog Arnolda powinien być pokazany w przyszły wtorek o 10:00. Oficjalnie: link prowadzi do strony Arnolda.

ARNOLD 2025: KLIK

Zatem mottem przewodnim zakupów w 2025 roku jest póki co: "nic, nic, nic" :ROFL:

Ciekawostka: całkowita nowość - magnetyczne sprzęgi.
1736939251282.png

PS. Liczyłem, że chociaż nas tymi fejkowymi Eaos-ami uszczęśliwią, które wydali w ramach Rivarossi, jakbyśmy ich już za dużo nie mieli:ROFL::ROFL::ROFL:

Ostatnio edytowane:
OP
OP
techno

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.322 18 0
Nie wiem czy ktoś zauważyl,jak coś można skasować wpis
IC WAWEL
No niezauważył :D

Tylko teraz tak. IC Wawel w wersji z 4 wagonami DB. Można się pokusić o przemalowanie dwóch dwójek na PKPIC, jako coś w stylu produktów FPS-u, albo dokupienie może bardziej pasujących wagonów do przemalowania i zostawienie 4 DB, jak już ktoś chce (np. z Dolnego Śląska, Śląska lub Małopolski;)) taki skład sobie zestawić (z Taurusem PIC-u lub SU46 Szymona:D - tyż sobie mogę taki zrobić;)).
1737013403710.png

Fot. Andrzej Klauza (źródło na zdjęciu, a właściwie wprphoto.eu).

Myślę, myślę o nim, bo te wagony również pojawiały się już w tym malowaniu w BWE, a arnoldowe Z-ki są zdecydowanie bardziej pasujące do tego,co jeździło po naszych torach niż stare formy Fleischmanna/Roco.
1737013092572.png

1737013194928.png

Tu zdjęcia z BWE gdzieś z netu (skąd jest na zdjęciu a to drugie to zrzut z jutuba).

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.005 33 0
Mam tylko wrażenie że taki układ wagonów z tego setu będzie wymagał dokupienia i tak jeszcze jednego wagonu 1 kl do pełni szczęści.
Układ z restauracją jeździł w zestawieniu 5 wagonów.
https://ilostan.forumkolejowe.pl/index.php?nav=foto&id=38924

Ale znalazłem foto z 4 wagonami DB gdzie skład już jest bez restauracji.
https://ilostan.forumkolejowe.pl/index.php?nav=foto&id=38924
https://ilostan.forumkolejowe.pl/index.php?nav=foto&id=39509

Potem już są składy z wagonami 2*DB+2*IC... i szkoda że o takie malowanie się nie pokusił Arnold. Set pewnie by się szybko wyprzedał.
https://www.su46.pl/ksiazka-pokladowa-pojazdu-trakcyjnego-su46-011/

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 54
Tabor 8
Tabor 24
W
Tabor 62
W
Tabor 166