Nowości Fleischmann 2025
Z PKP, mamy ... trzecie!
wydanie talbotów PKP-Cargo, ... i tyle!
Jakby ktoś potrzebował bazę do przeróbki na Gagarina (ST44), to będą dwie: DR i MAV.
Aż skomentowałem to Fleischmannowi na FB. Generalnie mam wrażenie, że oni tam myślą, że my tylko wungiel wozimy tymi wagonami i dlatego od 2017 roku mamy trzy wydania talbotów (+ jedno wątpliwej jakości wydanie Arnolda) oraz trzy wydania gondol (2 x Eaos + 1 x Eanos). Klepię im od lat, żeby zrobili chociaż ST44-003, uznali za 4 epokę i dorzucili kilka tanich dwuosiowych wagonów (np. szutrówek). Na pniu by pewnie zeszło. Nawet Hbbillns-a z oznaczeniami PKP nie mogą wydać, a w Roco jest już kilka...
W każdym razie - gdybyśmy nie kupowali hurtowo pierwszego wypustu (bo po co czekać 8 lat na skompletowanie składu z 9-12 wagonów), to może zakup tych talbotów miałby przez nas sens (nas - piszę o tych, co kupowali od samego początku). Dla nowych adeptów tego hobby może jest to fajne, bo wagony są mimo wszystko względnie tanie (
w oficjalnego cennika: 80 euro, a w przedsprzedaży widać zestaw już za 70 euro) i mają być wydane już w pierwszym kwartale, pewnie dla tych, co nabyli właśnie wydanego nowego vectrona.
Zresztą Węgrzy dostali fajny IV epokowy zestaw (w PKP też jest taki u Roco w H0):
który byłby idealny do takiego gagara. Podobny w katalogu jest z oznaczeniami DR.
Tak w ogóle to w katalogu są jeszcze jakieś nowości:
- nowa forma - wagony do Nightjeta (oby się nie paliły, jak te z H0 ),
- korekta formy do BR92 (nasze Tkp1)
- nowa forma zachodnioniemieckiej BR120 (DB)
- korekta formy ICE2
- nowa forma austriackiej elektrycznej lokomotywy sześcioosiowej 1110
- korekta formy szwajcarskiej elektrycznej lokomotywy sześcioosiowej Ae 610
- korekta formy niemieckiego autobusu szynowego VT95 z doczepą
- nowa forma podwójnej platformy T3000e
EDYTA:
Przy okazji - zauważył ktoś, że Fleischmann wydał katalog z nowościami zimowymi w języku czeskim i polskim?
KLIK
Ja dopiero w tym tygodniu zauważyłem. W każdym razie, po kiego czorta się tak starali, kiedy dla nas praktycznie nic ciekawego-nowego nie robią? Takim ważnym rynkiem jesteśmy?