Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Podstawowym błędem jest to, że dolna część ściany czołowej, poniżej linii rozgraniczającej odcienie zielonego, powinna być mniej więcej pionowa, a nie pochylona pod "ujemnym kątem". W oryginale tylko sama czołownica jest cofnięta w stosunku do dolnej krawędzi pudła. Poza tym wydaje mi się, że okna kabiny są nieco za niskie, co może wynikać z za szerokiego pudła, podobnie, jak w EU/EP05 MTB w H0.
Ściana czołowa wygląda na zbyt pionową, jak w ET21. W rzeczywistości czoło EU07 jest dość mocno pochylone.
Okna sa wizualnie za małe. Grube ramki mocno je pomniejszają.
Zgarniacz (w wersji z jednym dużym zgarniaczem) jest mocno zminimalizowany i cofnięty do tyłu, pewnie ze względu na sprzęg. I to on daje wrażenie "walniętej sczęki". Wersja z dwoma zgarniaczami wygląda już na bardziej zgodną z rzeczywistością: https://www.parowozy.pl/ekspozycja/elektryczne/eu07/
Poza tym nie są jeszcze znane wymiary modelu. Biorąc pod uwagę, że dotychczasowe modele MTB (SP45, SU46) miały nieprawidłowe proporcje, to tu można też spodziewać się odstępstw.
Dokładnie. Porównanie tego planowanego wypustu od MTB z modelem od PIKO pokazuje to o czym kolega napisał odnośnie pochylenia ściany czołowej. Na poniższym porównaniu mamy Typ303E (PIKO) porównany co prawda do 4E od MTB, ale ściana czołowa była (poprawcie mnie jeśli nie) geometrycznie tak samo pochylona w 303E i 4E i to tutaj widać co jest nie tak...:
Naniesione linie na czoło (mniej więcej):
Nie ma modeli idealnych - wiadomo - ale w MTB "paprają" te wypusty koncertowo. Model nie musi być może idealny, ale podstawowa linia budy, czy sylwetki powinna być zachowana. Jeśli na oko człowiek już widzi, że coś nie halo, to dobrze nie jest. Pewnie znajdą się tacy co kupią, bo na bezrybiu i rak ryba. Szkoda jednak, że MTB bardziej się nie postarało.
Dziwi to tym bardziej, że rzuty boczne EU07 można bez problemu znaleźć w internecie i podpatrzyć jak wygląda przekrój - tak robiłem w trakcie projektowania 7 w skali 1:32.
Przypomnę pewien fakt... Firma/manufaktura z Czech produkuje modele raczej pod napęd już posiadany, dlatego tracimy na wyglądzie wszystkich modeli jakie wyszły. Jeśli bebechy będą "czołgowe" jak zawsze to chyba większość pokusi się o wymiane budy na zapowiedzianą kiedyś przez Konrada z UMF-u. Oby pasowało, oby...
Dawno już takiej pokraki nie widziałem ... współczuję, naprawdę współczuję TT-tkowcom, że są skazani na takie wyroby modelopodobne od MTB . Kto im to projektuje ...
Chyba na temat wyrobów MTB powiedziano już wszystko. Ale manufaktura jakby z uporem brnie w produkcję bardzo "udziwacznionych" pod względem zachowania wymiarów modeli. Trochę to dziwne w czasie kiedy rynek jest nasycony i stawia coraz wyższe wymagania. Proponuję spuścić zasłonę milczenia bo bo za chwilę przedstawiciel innej manufaktury gotów wylać tu swe "gorzkie żale"...
Zgarniacz (w wersji z jednym dużym zgarniaczem) jest mocno zminimalizowany i cofnięty do tyłu, pewnie ze względu na sprzęg. I to on daje wrażenie "walniętej sczęki". Wersja z dwoma zgarniaczami wygląda już na bardziej zgodną z rzeczywistością:
Oba modele mają takie same zgarniacze: dwa, połączone ze sobą poziomą belką, której w realu nie ma - stąd wrażenie jednego, szerokiego zgarniacza. Tak to wygląda w oryginale, EU06-20 w 1993 roku:
Ściana czołowa jest tak samo pochylona w 4E i 303E, ale nie tak samo na całej wysokości. Najbardziej pochylona jest tam, gdzie są okna, trochę mniej w pasie podokiennym do wysokości granicy kolorów, z grubsza pokrywającej się z górną krawędzią reflektorów, a pod gniazdami sterowania (ta część jest w dodatku lekko wypukła). Poniżej tej linii ściana jest praktycznie pionowa. Tak to wygląda w moim porównaniu modelu MTB z prawdziwą lokomotywą i rysunkiem fabrycznym:
A ostateczny efekt pogarszają jeszcze zaburzone proporcje wysokości poszczególnych części czołowej ściany: pasa okien, pasa podokiennego (do górnej krawędzi reflektorów) i najniższego pasa, na którym są reflektory (pomijam już same reflektory i proporcje ich średnicy do wysokości pasa, na którym reflektory są wbudowane).
Tak, jest ulep, ale kto robi lepszy w skali TT.
Nikt. I nie będzie robił, bo teraz ten model kupią tylko najtwardsi amatorzy PKP w TT. Pewnie i ja też kupię, bo innego modelu nie będzie.
A że pamiętam modele z czasów BTTB - to dopiero były ulepy że skrętopyskami- to się cieszę że coś jednak jest. A nie jakiś TTstart z logo PKP.
Za te powiedzmy 800 - 900 PLN nie ma żadnej konkurencji...
Ostatnia nadzieja w Robo, ale to się dopiero niestety zobaczy jak wyjdzie stonka.
Nie wiem, czy jest to prototypowa wersja, gdyż siódemki te stoją na lipskich targach wśród innych modeli lokomotyw i można je kupić za 160 Euro. Poluzowało się nieco w gablocie i udało mi się strzelić jeszcze fotę z boku
To coś wygląda jak połączenie "En face" Sputnika z EU07. A napęd pewnie EP05 lub EU05 (ten jest bardzo dobry bo lokomotyw dają radę na imprezach). Tyle że w TT mamy zapowiedzi "Stonki od ROBO", Ty4 i "163" nie wspominając o wagonach osobowych od Roco (Igreki i Bohuny). MTB z tymi wykonaniami polegnie na tym projekcie. A jest jeszcze Saksonia ze swoimi wagonami.
Nie wiem, czy jest to prototypowa wersja, gdyż siódemki te stoją na lipskich targach wśród innych modeli lokomotyw i można je kupić za 160 Euro. Poluzowało się nieco w gablocie i udało mi się strzelić jeszcze fotę z boku
Tak, jest ulep, ale kto robi lepszy w skali TT.
Nikt. I nie będzie robił, bo teraz ten model kupią tylko najtwardsi amatorzy PKP w TT. Pewnie i ja też kupię, bo innego modelu nie będzie.
@Ranger robił we współpracy z SM. Widziałem smakowite zajawki. Przy tym gniocie to Ranger szykował super model. Ale co do dostępności to nie wiem. Tam była chyba tylko wersja 303E.