• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Nasze półki z modelami

Meggido

Znany użytkownik
Reakcje
2.829 13 2
Cały widz hamulca zespolonego w pociągu polega na tym, że aby odhamować skład musisz napełnić przewód główny, czyli musisz go "popełnić", a hamowanie polega na tym, że upuszczasz powietrze w przewodzie, ponieważ jest to hamulec jednoprzewodowy. Z kolei w tirze jest na odwrót. Popełniając tira hamujesz go bo jest to hamulec dwuprzewodowy.
Nie wiem skąd Ty te nomenklaturę znasz, ale przewód główny się "napełnia". Popełnić możesz co najwyżej zbrodnie lub wykroczenie.

Reakcje
32 0 0
"Odwrotna sytuacja ma miejsce przy luzowaniu, gdy poprzez podwyższenie ciśnienia w przewodzie głównym w stosunku do wartości nominalnej (popełnienie) następuje wypuszczenie powietrza z cylindrów do atmosfery poprzez układ rozrządczy hamulców." - cytat pochodzi ze strony

http://www.transportszynowy.pl/smhamowanie.php

"Napełnianie uderzeniowe zwane też popełnianiem przewodu głównego polega na nagłym wzroście ciśnienia w przewodzie głównym poprzez zasilenie go ciśnieniem ze zbiornika głównego nie obniżonym przez układ sterujący hamulcami do wartości roboczej." - cytaty ze strony

http://www.transportszynowy.pl/kolhamulcepenumatyczne.php

W symulatorze pojazdów szynowych "MaSzyna EU07" w rozmowach radiowych prowadzonych podczas manewrów również jest mowa o popełnieniu.

Ktoś jednak musi używać tego określenia :)

Pozdrawiam

Piotr M.

Znany użytkownik
Reakcje
1.219 86 30
Śrubokręt-wkrętak
Kombinerki-szczypce
Korek-bezpiecznik/wkładka topikowa
Żargon, a nazewnictwo właściwe, czyli życie jest pełne takich smaczków :p

jestrabh

Znany użytkownik
Reakcje
2.823 40 1
Super gablota z jeszcze lepszą lokalizacją bo bez dostępu promieni słonecznych(y)
Ale mógłbyś pokazać z bliska co tam w środku stoi, a zwłaszcz na 3 ostatnich poziomach:)

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
745 58 1
Często tu na forum czytam, że ktoś coś takiego a takiego "popełnił", "popełniłem" taki model, "popełniłem" odcinek, "popełniłem" moduł, etc.
Rozwala mnie to, bo faktycznie popełnić to można sobie se-puku. Jakaś nowo-moda nastała. :)
A całkiem serio, to ostatecznie popełnić (spłodzić) można utwór literacki - wiersz, skomponować jakiś utwór, albo popełnić coś złego...

Natomiast terminologia użyta i dotycząca ciśnienia roboczego w przewodzie hamulcowym i POPEŁNIENIA jest jak najbardziej prawidłowa.

Czego znów nie mogę powiedzieć o szczypcach i kombinerkach...;)
A już na pewno korkach (o jeezzuuu...o_O) i bezpiecznikach. Panowie Proszę Was.:eek::cry:

Ostatnio edytowane:

adamwyt

Znany użytkownik
Reakcje
3.736 15 0
Ciekawe miejsce na jej umieszczenie, pewnie teraz częściej po schodach chodzisz :)
Może nie częściej ale jak taka ściana poprawia humor przy chodzeniu po schodach... :D

Albo żona tylko tam się zgodziła na jej umieszczenie. :D
Pełna dekonspiracja! To był ciężko wywalczony kompromis między miejscem a wielkością. W sumie to nawet okazało się że to jest całkiem dobra lokalizacja. Wchodząc i schodząc oglądasz modele pod zmiennym kątem.

Super gablota z jeszcze lepszą lokalizacją bo bez dostępu promieni słonecznych(y)
Ale mógłbyś pokazać z bliska co tam w środku stoi, a zwłaszcz na 3 ostatnich poziomach:)
Proszę bardzo

DSC_1747.jpg

DSC_1751.jpg

Tak po kolei to:
3 Gazy Miniaturemodelle, 3 Ziły + Kamaz + Kraz na balonach z SAW Model, 2 Krazy Minaturemodelle, Skody i Ifa to stary Permot
6 Starów Saw Model, 3 kolejne Adam Modellbau, 5 Jelczy Saw i jeden Tololoko
maluch Brekina, 2 Wołgi Herpa, Łada Brekina, Uaz Saw, Gaz Herpa, Tarpan od Piotra66, Nysa Saw, 2 Nyski od Terebiasza i dwa Żuki Ra Model

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
745 58 1
Nie widziałem jeszcze zielonej waty cukrowej, ale niech będzie, zgadzam się... :)
Tym bardziej, że podkłady z czekolady... :p

Bardzo fajny pomysł i ładne te gablotki, ale jeszcze bardziej intrygują mnie te równie słodkie lokomotywki(y)

[DOUBLEPOST=1479898545,1479897961][/DOUBLEPOST]
Może nie częściej ale jak taka ściana poprawia humor przy chodzeniu po schodach... :D

Pełna dekonspiracja! To był ciężko wywalczony kompromis między miejscem a wielkością. W sumie to nawet okazało się że to jest całkiem dobra lokalizacja. Wchodząc i schodząc oglądasz modele pod zmiennym kątem.
Tak, tak...
Tylko, żeby nie "pomylić" schodów przy wchodzeniu i schodzeniu, bo może faktycznie...

(...)taka ściana poprawia humor przy chodzeniu po schodach... :D
Nie koniecznie akurat tej osobie (słusznie zauroczonej (y) gablotką), co policzyła schody w dół.:LOL: ;)

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 771
Tabor 170
Tabor 215
K
Tabor 19