• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Nasze półki z modelami

Piotr M.

Znany użytkownik
Reakcje
1.219 86 30
Te modele robił Rocketman jako salonkę nr 09 Asx PKP epoka IIIc. Sprzedawał o ile się nie mylę za 120zł chyba.
Model zrobiony ze starego wagonu Mechano bodajże, wyposażony przez autora w firanki z napisem PKP.

Niegdyś pojawiały się na allegro, teraz już zdecydowanie rzadziej, choć autor działa i tworzy piękne modele dalej.
Występowała również wersja sypialna WARS PKP epoka IV

Modele pomimo że fikcyjne całkiem ładnie się prezentują.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.066 201 22
Te modele robił Rocketman [...] autor działa i tworzy piękne modele
To Ty pięknych modeli nie widziałeś.

A co do samego Rocketmana, to ostrzegam przed nim. Jeśli już coś chcecie od niego kupić, to upewnijcie się że to ma, a nie że dopiero ma zrobić. Sprawdzone na sobie, sprawa miała finał w sądzie. Zupełnie niesolidny i niepoważny człowiek.

Piotr M.

Znany użytkownik
Reakcje
1.219 86 30
No tak się składa że kilka modeli już miałem od niego m.in. cysternę do gazu Orlenu, co prawda nabiegać się za nim trzeba i swoje odstresować ale model naprawdę rewelacyjny, żałuję że się go pozbyłem, choć nie wiem czy wart całej"procedury" kupna, produkcji i wysyłki.

Spacerowicz

Znany użytkownik
Reakcje
3.194 98 2
To Ty pięknych modeli nie widziałeś.

A co do samego Rocketmana, to ostrzegam przed nim. Jeśli już coś chcecie od niego kupić, to upewnijcie się że to ma, a nie że dopiero ma zrobić. Sprawdzone na sobie, sprawa miała finał w sądzie. Zupełnie niesolidny i niepoważny człowiek.
Podpisuje się pod tym obiema rękami. Chłop ma konto na allegro- zdecydowanie nie polecam tam zakupów. Niestety również zostałem oszukany.

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.283 39 0
Pytanie powiązane z tematem wątku: czy ktoś natrafił na gotowe listwy oświetleniowe LED, takie jakie mogą oświetlić gablotę ale:
- zasilane na baterie (czyli bez kabli i podłączeń)
- świecące ciepłym światłem
- nie dłuższe niż 30 cm
Dla światła zimnego jest coś takiego jak LUMISTIXX firmy OSRAM - ale niestety nie występuje ze światłem ciepłym :(

wojtekpkp

Aktywny użytkownik
Reakcje
7 0 0
Pytanie powiązane z tematem wątku: czy ktoś natrafił na gotowe listwy oświetleniowe LED, takie jakie mogą oświetlić gablotę ale:
Moim zdaniem montowanie takiego oświetlenia na baterię to troszkę niewypał, jeśli będzie dużo ledów, baterie szybko klękną... Chyba że użyjesz akumulatorków :) Nie prościej będzie wybrać się do elektronicznego, kupić kilka modułów z ledami i zmontować to samemu ?? Na koniec satysfakcja gwarantowana :)

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.283 39 0
Moim zdaniem montowanie takiego oświetlenia na baterię to troszkę niewypał, jeśli będzie dużo ledów, baterie szybko klękną... Chyba że użyjesz akumulatorków :) Nie prościej będzie wybrać się do elektronicznego, kupić kilka modułów z ledami i zmontować to samemu ?? Na koniec satysfakcja gwarantowana :)
Podstawowy problem to to, że nie chcę mieć kabli zwisających z szafki a nie mam doprowadzenia energii 220V w ścianie.

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
542 8 0
- świecące ciepłym światłem
- nie dłuższe niż 30 cm
Dla światła zimnego jest coś takiego jak LUMISTIXX firmy OSRAM - ale niestety nie występuje ze światłem ciepłym :(
W IKEA są, ale niestety najkrótsze to 35cm. :(

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
28.382 391 20
A czy dużym problemem jest kupić listwę ledów ciepłych, z takich sprzedawanych na metry i zamiast zasilacza zamontować baterie?

S

Sebastian

Gość
Te modele robił Rocketman jako salonkę nr 09 Asx PKP epoka IIIc. Sprzedawał o ile się nie mylę za 120zł chyba.
Model zrobiony ze starego wagonu Mechano bodajże, wyposażony przez autora w firanki z napisem PKP.

Niegdyś pojawiały się na allegro, teraz już zdecydowanie rzadziej, choć autor działa i tworzy piękne modele dalej.
Występowała również wersja sypialna WARS PKP epoka IV

Modele pomimo że fikcyjne całkiem ładnie się prezentują.
To produkcja jeszcze chyba z czasów, kiedy firma nosiła nazwę "Mechanotechnika Izola".
Ja mam te wagony, a raczej zabytki z czasów, gdy na wózkach był jeszcze napis tempo YUGOSLAVIA
Tempo 1.jpg

Tempo 2.jpg

sluzbowo

Znany użytkownik
Reakcje
140 1 0
Dzieckiem będąc takoż posiadałem te wynalazki w liczbie sztuk dwóch. Jeden był zielony, ale chyba bardziej jaskrawy niż wyżej pokazany, drugi był jaskrawoniebieski. Już wtedy, a lat temu było to czterdzieści, zauważyłem dużą różnicę w jakości wykonania w stosunku do PIKO, o ROCO nie wspominając... Przy pierwszej okazji wymieniłem się z kolegą na coś bardziej realnego.

matis_kr

Znany użytkownik
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
172 1 0
Cały widz hamulca zespolonego w pociągu polega na tym, że aby odhamować skład musisz napełnić przewód główny, czyli musisz go "popełnić", a hamowanie polega na tym, że upuszczasz powietrze w przewodzie, ponieważ jest to hamulec jednoprzewodowy. Z kolei w tirze jest na odwrót. Popełniając tira hamujesz go bo jest to hamulec dwuprzewodowy.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 771
Tabor 170
Tabor 215
K
Tabor 19