Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
No to macie trochę lepsze. Zdjęcie zrobione dzisiaj. Mattia, jesteś w tych stronach? Ja tu spędzam wakacje.
Ale koło Jastrowia jest jeszcze jeden ciekawy most. Wysadzony w powietrze w 1945 roku na rozebranej przez wojska radzieckie linii do Złotowa, stoi tak do dziś i jest atrakcją turystyczną, a jednocześnie groźną pamiątką wojennej pożogi. Nie wiem, czy tych zdjęć już nie było, ale nie mam cierpliwości by przejrzeć te kilkanaście stron, więc wybaczcie, jeżeli się powtarzam.
A kilkadziesiąt metrów wcześniej linia przechodziła nad leśną drogą.
Nie Andrzej , byłem tam tylko przejazdem wracając z Władysławowa . A trasę tą przejeżdżałem już od kilkunastu lat (zawsze w nocy ) i dopiero teraz (w ciągu dnia) miałem okazję zatrzymać się na moment i zrobić parę zdjęć .
Zdjęcia mostu na linii do Złotowa SUPER !!!
Mosty, które dziś chcę pokazać, w miejscowym przewodniku turystycznym są opisane jako jedne z pereł na turystycznych szlakach:
"Wyjątkowo malowniczo prezentują się dwa mosty (zbudowane w 1899 r.) na szlaku kolejowym Piła - Stargard Szczeciński (nieczynny od 2000 r.). Pierwszy, o wysokości 31 metrów, łączy brzegi Płocicznej w sąsiedztwie Krępy Krajeńskiej, drugi usytuowany jest nad doliną Korytnicy."
Ponieważ jestem tu na wakacjach, postanowiłem te perły zobaczyć. Zdziwił mnie nieco usłyszany z daleka sygnał syreną o charakterystycznym "kolejowym" brzmieniu. Na miejscu okazało się, że informacja o nieczynnej od 2000 roku linii jest już nieaktualna. Dwa lata temu na całym odcinku z Piły do Stargardu wznowiono ruch pociągów i dziś linia jest obsługiwana kilkoma parami szynobusów Przewozów Regionalnych, kursujących na trasie Piła - Szczecin Główny. A same mosty, wyremontowane i pomalowane, rzeczywiście są malowniczo położone, ale są skryte w gęstym lesie i nie ma jak odejść dalej, by zobaczyć i sfotografować je w całości. Na fotkach mosty w kolejności jak w cytowanym przewodniku.
W tym miejscu: http://forum.modelarstwo.info/threads/kolejowe-klimaty.18869/page-25#post-321041 zamieściłem fotkę ze szlaku Pogorzelice-Potęgowo, gdzie zrobiłem również i poniższe zdjęcie, które dziś ze względu na roślinność chyba nie byłoby możliwe. Na tym wiadukcie wsiała niegdyś tak bardzo rozpowszechniona swego czasu tablica z przekreślonym aparatem. Pewien mój dobry kolega chciał taką tablicę mieć, aby z humorem umieścić ją nad swoją makietą. Jako że miejsce w głębi lasu dobrze się ku temu nadawało, popełniłem dla niego jedyną chyba w całym moim życiu świadomą kradzież.
Witam Kolegów
Zdjęcia żnińskich mostów nad rzeczką Gąsawką, oba mosty nieczynne.
Linia 392 Żnin-Szubin zamknięta w 1990 r po ponad stu latach użytkowania. Most stalowy z resztą drewnianych podkładów. Zdjęcie słabo obrazuje most, lepiej widać go na drugiej fotce pod łukiem drugiego mostu.
Ten drugi most, kamienny znajdował się na linii 206 Inowrocław Rabinek - Drawski Młyn, również i tu po ponad stu latach użytkowania linii, ta stała się na odcinku od Barcina w kierunku Krzyża niepotrzebna.
Zdjęcia nienajlepsze, nigdy nie myślałem że będą publikowane. Innych niestety nie mam, choć na stronie http://www.antygaleria.pl/ można znaleźć lepsze i wykonane przez inncyh kolegów.
Te wiadukty fascynują, szczególnie że kilka razy widywałem jednocześnie po dwa pociągi jadące nimi w tym samym czasie. Niestety jadąc samochodem brak jest rąk do fotografowania i oczu do patrzenia na drogę i kolej jednocześnie
Te wiadukty fascynują, szczególnie że kilka razy widywałem jednocześnie po dwa pociągi jadące nimi w tym samym czasie. Niestety jadąc samochodem brak jest rąk do fotografowania i oczu do patrzenia na drogę i kolej jednocześnie
Wiadukt kolejowy na trasie Wrocław - Jelcz Laskowice , ( Czernica Wrocławska 12.04.2014 godz.14 :35)
Most nad rzeczką Widawa . Wrocław Swojszyce ( 12.04.2014 ) Zobacz załącznik 189537