• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Moje wynalazki -marekw111

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
252 4 0
Marek, no pikne masz te paskudy, aż miło oglądać i wspominać gówniarskie czasy (y)

No to mi pomogłeś w tej kwestii,będzie komunalny ;)
No żesz kurde, a myślałem, że będę pierwszym z takim pomysłem na bazie Stara, ale mi zwijacie wieńce sprzed nosa :D

Tak lakier to mat,węże dzisiaj dorobię,kabinę i parę jeszcze drobiazgów,trochę zniechęciłem się kierunkami,takie to małe,że w paluchy się nie da złapać,ale efekt lepszy moim zdaniem.
Co do kierunków, zę sobie potnij plasticzek do świecidełek na patyczki o właściwej szerokości i grubości, spiłuj ranty na pół okrągło, a póxniej to już tniesz na plasterki, tylko przed odcięciem plasterka szlifujesz czubek patyczka na obło, żeby miało kształ kierunku, a dopiero gotowego odcinasz - takie rozwiązanie jest lepsze, wygodniejsze i daje lepsze efekty jakościowe :) to tak na przyszłość :)

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
961 79 5
Zobaczysz Maras i wspomnisz moje słowa, że makieta zarośnie kurzem, a cały swiat się będzie kręcił wokoło biureczka z samochodami.:(

OP
OP
marekw111

marekw111

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Kurcze dopiero teraz wyśledziłem ten temat. Nie wiem dlaczego wcześniej do niego nie zaglądałem, bo warto. Skodziny oddaja klimat tamtych lat. Zdjęcia tez klimatyczne. Jak jesteśmy przy podnośnikach to z czego planujesz je zrobic? Tez się przymierzam do tych elementów.
Do budowy swojego wykorzystuję praktycznie wszystkie dostępne materiały,plastik,tekturę,blaszki różnej grubości.Też planujesz taki podnośnik na skodzinie? Kurcze,znając Twoje możliwości, jak byś taki wydłubał na starze,była by to rewelacja. :)
Maxeus,dzięki za podpowiedź odnośnie kierunków,ja chyba nie mam tyle cierpliwości co Ty,ale da się zrobić ;).
Zbyszku,nie załamuj się,nadejdzie ten dzień,w którym znowu zaświeci słoneczko na makiecie, te samochodziki to również część makiety,robiąc podnośnik,będzie wkomponowany w scenkę pt. wymiana żarówki na Kolejowej ;)

jarekom

Znany użytkownik
Reakcje
739 2 0
Nie, nie , jakoś to nie moje klimaty. Do bardziej współczesnych mi po drodze. Myślałem żeby zrobić siłowniki z profili polistyrenowych. Evergrin ma parę średnic które by pasowały aby zrobić siłownik. Cały szkopół w tym aby w stanie wysunietym zrobiony element nie miał tendencji do powrotu w dół. Kibri rozwiązało to w ten sposób , że na końcu dało małą wypustkę która robi za hamulec. No i Kibri raczej siłowniki o dużej średnicy robi do maszyn budowlanych.

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
961 79 5
Marek, po cichu Ci powiem;), że też postanowiłem kupować jeden pojazd w miesiącu. W marcu to zaszalałem i kupiłem dwie ładowarki Modelteca.
Teraz moja kolekcja liczy 4 pojazdy:ROFL: i Robur.

OP
OP
marekw111

marekw111

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Nie, nie , jakoś to nie moje klimaty. Do bardziej współczesnych mi po drodze. Myślałem żeby zrobić siłowniki z profili polistyrenowych. Evergrin ma parę średnic które by pasowały aby zrobić siłownik. Cały szkopół w tym aby w stanie wysunietym zrobiony element nie miał tendencji do powrotu w dół. Kibri rozwiązało to w ten sposób , że na końcu dało małą wypustkę która robi za hamulec. No i Kibri raczej siłowniki o dużej średnicy robi do maszyn budowlanych.
No i poruszyłeś bardzo istotny problem,masz rację,trochę to problematyczne z tymi siłownikami,jeszcze ich nie robiłem,intensywnie myślę i szukam najlepszego rozwiązania. W moim przypadku,a raczej skodziny,na tyle to wszystko powalone że siłownik do drugiego ramienia znajduje się w środku właśnie w tym ramieniu,sporo grzebania z tym. Z pierwszym tzn. na pierwszym ramieniu jest łatwy do ogarnięcia,już mam pomysł,zastosuję miedzianą rureczkę,szukam jeszcze czegoś w środek i siłownik jaj ta lala.
Super Zbyszku,jak widzisz,makieta bez pojazdów,jest jakaś taka smutna. ;)[DOUBLEPOST=1363820259,1363818686][/DOUBLEPOST]Nie ma co jeszcze pokazywać,ale jednak .....o_O
DSC03319.JPG

Załączniki

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
252 4 0
Podnośnik Ci wyszedł rewelacyjnie (y) , ale po koszyk, to chyba do marketu lub do Biedronki musisz podskoczyć, bo mimo wszystko Daniel Olbryski przecież nie może się mylić ;)

OP
OP
marekw111

marekw111

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Podnośnik Ci wyszedł rewelacyjnie (y) , ale po koszyk, to chyba do marketu lub do Biedronki musisz podskoczyć, bo mimo wszystko Daniel Olbryski przecież nie może się mylić ;)
He he,ciekawe czy będzie pasował?!! No jak by nie było,trochę gimnastyki mnie czeka z tym koszyczkiem,najgorsze to to że nie bardzo mam skąd zaczerpnąć widoku,jak taki koszyk jest mocowany do ramienia, coś tam wymyślę :rolleyes:

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
252 4 0
Nie mam zdjęć żadnej Skody z koszem, a jeśli już to Stara 200 - niestety.

A w kwestii samego kosza, to wykonaj nawet z kartonu lub polistyrenu podłogę kosza, wklej cienkie druty bez izolcji z przewodów telefonicznych lub jak kto woli moze być z kabla UTP pionowo, nawet z znaczną rezerwą.
Następnie wytnij z cieńkiego papieru np. śniadaniowego paski o właściwej szerokosci odpowiadającej w skali 1/87 opaskom poręczy kosza i owin na wcześniej zamontowanych miedzianych drucikach.
Druty przed wklejeniem należy zmatowić papierem ściernym, żeby lepiej przylegał klej jak i później farba.

Dasz radę, jesteś wielki (y)

OP
OP
marekw111

marekw111

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Dasz radę, jesteś wielki (y)
Etam wielki,tzn kawał chłopa ze mnie jest,a odnośnie tego kosza,dzisiaj poszaleję,zwłaszcza że do łba przyłażą nowe pomysły.Jedyny problem,z którym sie gonię,to stopki,w oryginale są one jakieś kwadratowe,nie mam pomysłu skąd wziąść taki profil,w zasadzie dwa,tak by jeden wchodził w drugi.Najprościej pasowało by zrobić okrągłe,ale to już stworzył bym fikcję.

OP
OP
marekw111

marekw111

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0
Dzisiaj postanowiłem powalczyć z koszem,zżera mnie ciekawość,czy jestem w stanie wykonać niby z pozoru prosty,ale dosyć upierdliwy kosz. Pamięta może ktoś,jak w latach 70-80 oznakowane były pojazdy energetyki? :niepewny:

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
961 79 5
Nie dało mi, kiedyś pytałem, dlaczego ta Skoda jest taka niska. Poszukałem, oryginał ma 2500mm wysokości. Pomierzyłem model i trzyma wymiary.
Przy okazji wysokiej oglądalności, zapytam. Modeltec ma zestaw kół do modeli Espewe- warto w to inwestować?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Pojazdy ciężarowe i autobusy 2