• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny (moje) Wagony towarowe Reno0

Greif1

Znany użytkownik
club 0
Reakcje
1.016 1 0
no jak tam uważasz ale z Twojej kolekcji to ten jest chyba najbardziej badziewnym wyrobem jaki nabyłeś... masakra to tak jakbyś stare modele PIKO z napędem na gumkę postawił obok wypasionego modelu ROCO czy innej firmy... stwierdzał że "prawie" nie ma różnicy...

OP
OP
Jan Bednarczyk

Jan Bednarczyk

Znany użytkownik
Reakcje
1.761 14 6
Przeglądając zdjęcia tych wozów ewakuacyjnych w internecie, zauważyłem że w opisie tych zdjęć, [i nie tylko zdjęć dotyczących konkretnie tego wozu ewakuacyjnego, ale również innych czołgów typu Tygrys czy Pantera oraz innych typów uzbrojenia ] jest podana tylko nazwa, w tym przypadku [bergepanther] Sd. Kfz. 179, a nie ma podawanej wiadomości, jaki typ tego wozu ewakuacyjnego to zdjęcie przedstawia, nie wiem czy firma wydająca ten model popełniła taki błąd jak Ty piszesz, że podała w opisie tego modelu nieprawdziwą wersję. Tak jak wcześniej napisałem, nie jestem znawcą broni pancernej,model ten będzie umiejscowiony na wagonie platformie beż żadnego opisu, i czy będzie to wersja A,D lub G nie będzie miało znaczenia, ponieważ wszystkie te typy były w użytkowaniu przez armię niemiecką na różnych frontach II wś. https://pl.wikipedia.org/wiki/Bergepanther http://www.whq-forum.de/cms/339.0.html
Berge_Panther_Ferdinand.jpg
51a16ea7c260001a9243cb7dd2dc2c76.jpg

Greif1

Znany użytkownik
club 0
Reakcje
1.016 1 0
Różnica jest w kadłubie , na zdjęciu które dodałeś masz właśnie wczesny kadłub z charakterystycznym łączeniem w tylnej części, wersja G miała uproszczony kadłub -względy produkcyjne uproszczenie budowy - odpadało dodatkowe spawanie - dlatego podpis na modelu jest na 100% błędny, masz kolejny przykład jak z Elefantem bez zimmeritu...

OP
OP
Jan Bednarczyk

Jan Bednarczyk

Znany użytkownik
Reakcje
1.761 14 6
Mateuszu. Niestety suche gałęzie mają to do siebie że kora samoczynnie od nich odchodzi. Dlatego taki wygląd tych pni. Nigdy nie uzyskamy efektu lub w przybliżeniu wyglądu prawdziwego drewna przy tak małych średnicach tych gałązek. Na razie zostaje na wagonie ten towar jaki jest obecnie.

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
4.179 67 3
Na okorowanych to już yrudno będzie. Ja natomiast kiedyś niestety nie pamiętam z jakiej rośliny nacialem take cienkie gałązki jeszcze z zielono zoltawa skórą i zostawiłem do wysuszenia. Ta skórka po wyschnięciu się pomarszczyla i zbrazowiala dając efekt kory.

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.560 301 15
Na okorowanych to już yrudno będzie. Ja natomiast kiedyś niestety nie pamiętam z jakiej rośliny nacialem take cienkie gałązki jeszcze z zielono zoltawa skórą i zostawiłem do wysuszenia. Ta skórka po wyschnięciu się pomarszczyla i zbrazowiala dając efekt kory.
Polecam rzucić okiem na drzewa kolesia o nicku Fabattka modes. Kora w skali jak i całe drzewa zwyczajnie urywają nabiał...

Greif1

Znany użytkownik
club 0
Reakcje
1.016 1 0
Da radę, weź gruby papier ścierny (30 taki z ostrym scierniwem) i zrób wzdłóż rysy krótkimi pociągnięciami równolegle to pnia (tak jak ma iść wzór kory) a potem potraktuj to szpachlą w płynie np Gunze, a w razie konieczności powtórz na pokrytej szpachlą powierzchni. Pomaluj i będzie ok.

OP
OP
Jan Bednarczyk

Jan Bednarczyk

Znany użytkownik
Reakcje
1.761 14 6
Tak wyglądały te patyczki razem z korą. Tak jak pisałem kora z tych gałęzi odpadała samoczynnie. A takie świeże gałązki są za bardzo zielone, nie pasują jako ładunek drewna.
Zdjęcie0001.jpg
Zdjęcie0003.jpg
Zdjęcie0004.jpg
Zdjęcie0005.jpg
Zdjęcie0006.jpg
Zdjęcie0007.jpg
Zdjęcie0015.jpg

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
4.179 67 3
Właśnie takie zielone trzeba ściąć jak najbardziej wilgotne i zostawić do całkowitego wyschnięcia. To wymaga czasu ale skórka się zmarszczy a zielony kolor powoli zbrazowieje. Chyba dobrze by to trzymać w ciemnym miejscu żeby nie było choćby szczątkowej fotosyntezy.

OP
OP
Jan Bednarczyk

Jan Bednarczyk

Znany użytkownik
Reakcje
1.761 14 6
Kolego Jacku. Mam mieszane uczucia co do tych zielonych gałązek, nie chcę niszczyć dopiero co rozwijającej się rośliny, tak że na razie pozostanę z tym ładunkiem jaki mam, ale będę szukzł innych rozwiązań.

OP
OP
Jan Bednarczyk

Jan Bednarczyk

Znany użytkownik
Reakcje
1.761 14 6
Czy taki ładunek jest lepszy?. Zobaczymy to jak te gałęzie poleżą w ciemności. Ale postronnym obserwatorom bardziej jako ładunek podobały się te okorowane.
Zdjęcie0032.jpg

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
4.179 67 3
Wyglądają obiecująco. Chociaż obawiam się że te patyki już zbytnio się nie pomarszcza po wyschnięciu bo już mają dość grubą i stwardniala korę. Niektóre drzewa mają takie dzikie odrosty przy korzeniach lub w pobliżu odciętej gałęzi. Nie wiem co to za gatunki ale chyba coś takiego pojawia się na wierzbie. Spróbuj różnych roślin. Któreś powinny dac dobry efekt.

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.455 17 2
Wygląda lepiej. Ten na samej górze wygląda najlepiej. Mam pomysł na tę twoją korę, ale muszę go sprawdzić. Lece coś uciąć. :)