• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Moje projekty 1:87 - SM03, EL100, SBCgix

OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.797 32 2
Czekam na zamówione kalki, które pozwolą dokończyc kilka moich modeli, m. in. dwie SM03. Pora zabrac się za coś nowego. Myślę o lokomotywie 401Da. Największy problem to oczywiście napęd. W tym loku układ kołowy jest dosyc oryginalny f0t. 014. Wiązary poruszają przeciwciężary na zęwnątrz ostoi a same zestawy kołowe są już po wewnętrznej stronie. Mam taki pomysł, aby podłużne belki ostoi w modelu w których będą łożyskowane koła wyciąc z blachy mosiężnej laserem wodnym. Włąściwa ostoja czyli maskowniza będzie fototrawiona. Przeciwciężary i wiązary również wycinane wodą. Osie będą odpowiednio dłuższe aby można zamocowac przeciwciężary.

Załączniki

K

Kpt.Nemo

Gość
laserem wodnym
Przepraszam za uwagę nie na temat, coś takiego nie istnieje.
Są lasery tnące, grawerujące o różnych konstrukcjach i źródłach promienia, są także wycinarki wodne tzw. waterjet.

Starajmy się być precyzyjni, bo a nóż ktoś zacytuje forum w pracy magisterskiej, jak to miało miejsce w przypadku wikipedi.

Ponieważ jesteś zdolny i konsekwentny, zbuduj lepiej SM 30.

OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.797 32 2
Nemo, buda w zestawie będzie nowa, kończę obecnie budę matkę do odlewów.
Rafał, sądzę że pod koniec roku 2012 pierwsza partia zestawów powinna byc gotowa.

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
251 4 0
Pięknie Ci to Piotrze idzie, ale mam nadzieję, że kółeczka w polu bandaży pomalujesz czarnym matowym ?
Muszę przyznać, ze robisz unikalne modele polskiego taboru i za to Cię podziwiam, więc nie pozwól detalom świecić się po zabawkowemu ;)

OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.797 32 2
Dziękuję za uznaniu Maxeus. Koła się trochę świecą, chociaż po zamontowaniu maskownic praktycznie nie będą widoczne. Ale może rzeczywiście warto by je pomalowac.

OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.797 32 2
Ładna robota. Będzie można nabyć taki wagonik?
Dzięki popowe. Nabyc niestety nie będzie można gdyż jest to typowy wytwór jednostkowy. Gdyby ktoś chciał coś takiego zamówic to chociaż mam gotowy projekt blaszek i formy pod odlewy to nie wiem czy podjąbym się zrobienia drugiego za mniej niż 5 tys złotych. Model był po prostu zajeb... pracochłonny.
Ale zestawy SM03 mam nadzieję zrealizowac do końca roku, chociaż czekam już drugi miesiąc na zamówione blaszki:(. Zdążyłem już prawie zaprojektowac 401Da, która pewnie będzie następna jako zestawik po SM03, ale nie będę się na razie tym chwalił, bo zaraz ktoś napisze że tylko obiecuję.

OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.797 32 2
W temacie cisza, co nie znaczy że się nic nie dzieje:). Zacząłem odlewać budy SM03 z nowej formy. Części z Czech już idą, silniczki mashima, zębatki itd. więc pewnie na początku 2013 pierwsze zestawy będą gotowe.

Załączniki

OP
OP
piotr66

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.797 32 2
Ponieważ chciałbym z EL.100 skompletować jakiś składzik a wagony nie są moja mocną stroną, może ktoś mógłby zaproponować co możnaby do niej podczepić. Lokomotywy przeciągały pociągi przez Warszawę na zelektryfikowanych odcinkach więc pewnie różnorodność wagonów była duża, niestety w II epoce niewiele się takich wagonów pewnie znajdzie, jeśli w ogóle. Zakładam też możliwość przemalowania i naklejenie nowych oznaczeń. Mogą to być wagony 4 jak i 2 osiowe. Jedyne ograniczenie to II ep. III nie chcę.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.322 504 30
Gratukuję EL.100! Jeśi chodzi o wagony do niej, to faktycznie jest problem. Nie mam świadomości żadnych modeli wagonów osobowych PKP z II epoki, nawet małoseryjnych (jak wyroby "Parowozika"), chociaż może coś takiego kiedyś było? Jeżeli chodzi o typy wagonów (i ich istniejące modele), to oczywiście przede wszystkim polskie szczupaki Brawy, ale nie jestem pewien, czy modele Brawy nie przedstawiają wagonów już po przebudowie na DB? Poza tym pewnie wagony pruskie, jak np. te (ze świetlikiem), które w epoce III wypuszczał Parowozik. No i może boczniaki. Ale we wszystkich trzeba byłoby conajmniej zmienić oznakowanie na PKP II epoki.