• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0e Moje modele wąskotorówek PKP

OP
OP
Andrzo

Andrzo

Znany użytkownik
Reakcje
1.577 4 1
OP
OP
Andrzo

Andrzo

Znany użytkownik
Reakcje
1.577 4 1
Przymierzam się do odtworzenia kolejnego budynku znajdującego się w bezpośrednim otoczeniu stacji Duszniki Wąsk. Budynek jest na tyle charakterystyczny, że nie sposób go pominąć przy budowie dioramy tej stacyjki. Obiekt zachował się do dziś i nawet został wyremontowany, ale niestety nie mam pewności co do jego przeznaczenia i niektórych detali, które zostały z niego zdemontowane. Na pewno jeszcze w latach 70 prowadziła obok niego bocznica, którą widać na poniższym zdjęciu:

Stacja_kolejowa_Duszniki_Wielkopolskie_262665_Fotopolska-Eu 2.jpg

Zdjęcie jest umieszczone na portalu Fotopolska, ale ktoś je po prostu ściągnął z jakieś aukcji. Z tego co udało mi się ustalić autorem jest Jean - Louis Rochaix, który wykonał to zdjęcie w 1979 roku. Widać tu też charakterystyczne odsunięcie głównego toru od budynku stacyjnego, zapewne wykonane w celu obsługi transporterów.

Na zdjęciach z lat 80 ta bocznica już jest odcięta od stacji, a rozjazd zlikwidowany. Co ciekawe sam tor w przejeździe zachował się chyba do dziś.

Wracając do interesującego mnie budynku, to wygląda mi on na magazyn zboża. Zastanawiają mnie tylko dwa detale, których pozostałości widać na poniższym zdjęciu z 2011 roku (też. z Fotopolski). Sądzę, że po lewej stronie budynku były schody na górę tej przybudówki, które chyba widać na zdjęciu z 1979 roku. Na zdjęciu z 2011 roku schodów nie ma ale widać betonowy fundament. Drugi detal to pionowe koryto w ścianie obok drzwi magazynowych. Wydaje mi się, że to pozostałość po jakimś dźwigu/windzie. Może ma ktoś pomysł jak taki dźwig mógł wyglądać? Być może to był zsyp.

Stacja_kolejowa_Duszniki_Wielkopolskie_293642_Fotopolska-Eu-2.jpg

hamulcowy

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
1.274 28 1
To mogło być coś w rodzaju dźwigu-platformy jaki kiedyś stosowano na budowach do transportu cegieł i taczek z zaprawą, gdzie platforma po dojechaniu na piętro była obracana o 90 stopni by ułatwić jej rozładunek.

OP
OP
Andrzo

Andrzo

Znany użytkownik
Reakcje
1.577 4 1
Budynek dworca Duszniki Wlkp. i parowozownia zostały już ulokowane na dwóch segmentach, które tworzą niewielką stację końcową. Moduł jest podzielony w taki sposób, aby w razie potrzeby można było dorobić jeszcze środkowy segment, wydłużający tory stacyjne. Na skraju segmentu w okolicy parowozowni postanowiłem zamarkować przednie elewacje obiektów folwarcznych, które ukrywają przełączniki do rozjazdów. Na segmencie z budynkiem dworca przełączniki ukryte są w krzakach za drogą.

IMG_5650 kopia.jpg

IMG_5599 kopia.jpg

IMG_5598 kopia.jpg

IMG_5512 kopia.jpg

IMG_5437 kopia.jpg

IMG_5596 kopia.jpg

IMG_5597 kopia.jpg

IMG_5653 kopia.jpg

IMG_5662 kopia.jpg

IMG_5663 kopia.jpg

IMG_5533 kopia.jpg

IMG_5568 kopia.jpg

IMG_5571 kopia.jpg

IMG_5462 kopia.jpg

IMG_5511 kopia.jpg

IMG_5677 kopia.jpg

Waskotorowiec

Znany użytkownik
Reakcje
1.103 6 0
Z modelarskiego punktu widzenia st. Duszniki jest po prostu idealna. Tylko 5 rozjazdów, ale jest parowozownia, rampa, bocznica… Można wykonywać ciekawe manewry. Już wiele razy myślałem nad odtworzeniem tej stacji w modelu… Kolega był szybszy! Czy zrobił już ktoś Nowy Tomyśl?
Kibicuje projektowi!

OP
OP
Andrzo

Andrzo

Znany użytkownik
Reakcje
1.577 4 1
Z modelarskiego punktu widzenia st. Duszniki jest po prostu idealna. Tylko 5 rozjazdów, ale jest parowozownia, rampa, bocznica… Można wykonywać ciekawe manewry. Już wiele razy myślałem nad odtworzeniem tej stacji w modelu… Kolega był szybszy! Czy zrobił już ktoś Nowy Tomyśl?
Kibicuje projektowi!
Dokładnie właśnie dlatego zrobiłem Duszniki, a nie Trzciankę, gdzie jest, aż 11 rozjazdów. Rozjazd to niestety najdroższy element tej zabawy.

Ta bocznica w Dusznikach została zlikwidowana chyba już pod koniec lat 70., ale żeby było ciekawiej zdecydowałem się ją zostawić. Jej tor chyba nawet do dziś jest widoczny na dawnym przejeździe. Planuję wykonać jeszcze kolejny segment zawierający dwa charakterystyczne budynki czyli magazyn zboża i kolejowy dom mieszkalny. Myślę tez o zbudowaniu osobnego segmentu z wielkim młynem z 1911 roku, który stał tuż przy torze szlakowym i spłonął w roku 2005. To był piękny zabytkowy obiekt warty odtworzenia w miniaturze, bo dziś nie ma po nim śladu.

https://fotopolska.eu/Mlyn-Duszniki

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
8.510 222 3
Tak patrząc na zdjęcia, dość szybko do otworzenia przy pomocy płytek BKS Auhagena :)
Może nie idealnie bo to będzie wymagało trochę pracy. Ale bardzo zbliżony można szybko zrobić.

35cm x 20cm x 20cm +- takie rozmiary by miał.

OP
OP
Andrzo

Andrzo

Znany użytkownik
Reakcje
1.577 4 1
Zrobiłem kolejny obiekt z kartonu, który w oryginale był spichlerzem GS w Dusznikach gdzie skupowano ziarno, a pierwotnie prawdopodobnie pełnił funkcję magazynu przeładunkowego. Budynek ten stoi do dziś i nawet jest odnowiony. Niestety nie udało mi się znaleźć zdjęć ukazujących detale z czasów funkcjonowania kolei. Jak coś kiedyś wypłynie nowego, to będę uzupełniał lub przerabiał. Co ciekawe, sporo okolicznych obiektów jest ujętych w ewidencji zabytków, a ten akurat magazyn nie.

IMG_5706 kopia.jpg

IMG_5709 kopia.jpg

IMG_5710 kopia.jpg

IMG_5711 kopia.jpg

IMG_5712 kopia.jpg

OP
OP
Andrzo

Andrzo

Znany użytkownik
Reakcje
1.577 4 1
Coś tam pewnie było do podnoszenia, bo na nowszych zdjęciach jest wyrwa w ścianie przy tych drzwiach. Nie byłem jednak pewien po czym ta wyrwa, więc sam nie wymyślałem. Dzięki za tą fotkę z podajnikiem, bo szukałem jakiegoś przykładu, a większość spichlerzy jakie widziałem ma drzwi na górnych kondygnacjach bez żadnego urządzenia dźwigowego. Założyłem, że worki wciągano i zrzucano po tej pochylni przy wykuszu. Też w sumie nie byłem pewien czy tam były jakieś schody czy pochylnia.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Wąskotorówka 7
Wąskotorówka 150
Wąskotorówka 309
Wąskotorówka 17
K
Wąskotorówka 8