• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0e Moje modele wąskotorówek PKP

OP
OP
Andrzo

Andrzo

Znany użytkownik
Reakcje
1.221 2 1
@garou
Odnośnie bruku na placu ładunkowym. Był on jednak wyraźnie widoczny. Przy bramie wjazdowej i od niej był całkiem normalny.
Dalej w kierunku rampy ładunkowej stopniowo był przysypywany przez rozładunki towarów i ziemię z ruchu pojazdów.
Muszę to napisać. Ten "żwirek" moim zdaniem jest fatalny. Proszę, zmień go na lekko poprzysypywany bruk. Proszę.
Ten jeden nieco koślawy rozjazd...:ostrozny: Za to rozebrany tor do gazowni jest super. Przez pewien czas był w takim stanie,
ale wtedy dobuduj też resztki rozjazdu z kawałków szyny, bo w takim układzie musi być!
Za to cała stacja, to miód na moje serce i duszę. Aż mi się ciepło zrobiło.
Najlepszy prezent na moje wczorajsze urodziny. Dzięki ! :D
Zrób proszę trochę szczegółowych zdjęć i jeszcze kilka ogólnych w dobrym oświetleniu. Jeśli nie tu, to może na PW.
Jeżeli nie będzie problemu z zerwaniem tego co już przykleiłem wikolem, to nie wykluczam takiej poprawki, ale tam były bardziej takie kocie łby niż regularna kostka:
1704297169053.jpg

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.424 27 1
Nikt nie mówił o kostce. Bruk to nie kostka brukowa. Kostki nie było. Tak, właśnie były kamienie (kocie łby).
Zrób to. Proszę !!!

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.478 443 99
@garou Oba plany są prawidłowe. Najpierw był taki układ:
Zobacz załącznik 1024329
Później został przebudowany na taki, który ostał się do końca:
Zobacz załącznik 1024332
I taki właśnie widzimy na makiecie Kolegi.
I wszystko się zgadza, dlatego profilaktycznie napisałem "w czasie w jakim zdjęcie zrobiono, tor miał przebieg jak zaznaczyłem".
Popieram.

PS. TEJ fotki nie znałem, bo autor o niej nie wspomniał.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.424 27 1
Był taki czas, że i drogi, i place, i cały rynek główny miasta były brukowane kamieniem...
rynek.jpg Px49 1797 pociąg 7644 Rok 1976-04-23.jpg Lwówek Mapa.JPG
Lwówek - rynek przed rewitalizacją i przejazd przez ul. Opalenicką (wyjazd Px49-1797 z Lwówka) w kierunku Opalenicy.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Andrzo

Andrzo

Znany użytkownik
Reakcje
1.221 2 1
Kolejny mój model to budynek dworca Trzcianka Zachodnia z Opalenickiej KD. Projekt własny na podstawie zebranych zdjęć i jednego zwymiarowanego rzutu z góry. Materiał to standardowo karton o różnej gramaturze (oprócz rynien). Drewniana dobudówka z forniru. Częściowo malowany farbami, faktura cegieł narysowana w programie graficznym i wydrukowana. Wszystko cięte z ręki oprócz okien, drzwi i elementów więźby dachowej, które dałem do wycięcia laserem.

IMG_2316.JPG

IMG_2305.JPG

IMG_2303.JPG

IMG_2309.JPG

IMG_2310.JPG

IMG_2312.JPG

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.424 27 1
No to czuję, że się szykuje cała...
Trzcianka Zach. 22_14_03_1987.jpg
Będzie można szlakiem ze Lwówka do Trzcianki pojechać.
To logicznym, kolejnym krokiem będzie:
Opalenica Wąsk. 1989-02-00 mbxd2-216-999405.jpg
Tylko w Opalenicy było dużo więcej...:)
No i wówczas byłaby cała linia z 3 głównymi stacjami.:love:

OP
OP
Andrzo

Andrzo

Znany użytkownik
Reakcje
1.221 2 1
No to czuję, że się szykuje cała...
Zobacz załącznik 1049587
Będzie można szlakiem ze Lwówka do Trzcianki pojechać.
To logicznym, kolejnym krokiem będzie:
Zobacz załącznik 1049588
Tylko w Opalenicy było dużo więcej...:)
No i wówczas byłaby cała linia z 3 głównymi stacjami.:love:
Aktualnie pracuję nad tymi dwoma budynkami gospodarczymi po lewej.
Co do samej Opalenicy, to chciałbym odtworzyc choć ten fragment co widać na zdjęciu. Niestety nie wiem jak wygladał wówczas tył tego dworca, bo nikt nie robił zdjęć od drugiej strony.

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
2.893 29 2
Kolejny mój model to budynek dworca Trzcianka Zachodnia z Opalenickiej KD. Projekt własny na podstawie zebranych zdjęć i jednego zwymiarowanego rzutu z góry. Materiał to standardowo karton o różnej gramaturze (oprócz rynien). Drewniana dobudówka z forniru. Częściowo malowany farbami, faktura cegieł narysowana w programie graficznym i wydrukowana. Wszystko cięte z ręki oprócz okien, drzwi i elementów więźby dachowej, które dałem do wycięcia laserem.

Zobacz załącznik 1049572
Zobacz załącznik 1049573
Zobacz załącznik 1049575

Zobacz załącznik 1049576
Zobacz załącznik 1049577
Zobacz załącznik 1049580
Boże! Ależ to piękne! Faktura cegieł jest rysowana i drukowana, ale ten brud robisz sam? Całość komponuje się wspaniale! Wszystko stonowane i wyważone na makiecie dopełnione terenem i zielenią będzie wyglądało cudowanie...

OP
OP
Andrzo

Andrzo

Znany użytkownik
Reakcje
1.221 2 1
Boże! Ależ to piękne! Faktura cegieł jest rysowana i drukowana, ale ten brud robisz sam? Całość komponuje się wspaniale! Wszystko stonowane i wyważone na makiecie dopełnione terenem i zielenią będzie wyglądało cudowanie...
Tak, trochę suchej pasteli było w użyciu. Zgadzam się, że po zabudowie na makiecie i w innym oświetleniu będzie to wyglądało jeszcze inaczej.

OP
OP
Andrzo

Andrzo

Znany użytkownik
Reakcje
1.221 2 1
W międzyczasie zrobiłem jeszcze model domu, który stoi na wylocie ze stacji Lwówek Wąsk. Jest to spory budynek, który pewnie był niegdyś częścią jakiegoś bogatego gospodarstwa. Na ścianie od strony toru kolejki zastosowano trzy tzw. skarpy (przypory) wzmacniające konstrukcję. Wzorowałem się na kilku starych zdjęciach i kadrach z filmów VHS. Pomocne były też współczesne zdjęcia kolegi @melonowy , jednak budynek przeszedł już sporą metamorfozę. Moja wersja przedstawia obiekt już mocno zapuszczony i zawilgocony, przed remontem.

Dom przy ul. Sadowej od strony ul. Opalenickiej.JPG

IMG_2319.JPG
IMG_2320.JPG
IMG_2321.JPG
IMG_2322.JPG
IMG_2324.JPG

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Wąskotorówka 7
Wąskotorówka 150
Wąskotorówka 309
Wąskotorówka 17