• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0e Moje modele wąskotorówek PKP

OP
OP
Andrzo

Andrzo

Znany użytkownik
Reakcje
1.221 2 1
Nie wiem czy to jest możliwe w przypadku papieru i wydruku. Nawet w modelach fabrycznych z tworzywa czasem to się nie udaje.
Jest możliwe. Wydruk naklejam na karton 1,5mm, nasączam krawędzie klejem, a potem ścinam te 45 stopni skalpelem. Tu jednak trzeba być bardzo ostrożnym żeby nie uszkodzić krawędzi. Mnie się to nie udało do końca.

OP
OP
Andrzo

Andrzo

Znany użytkownik
Reakcje
1.221 2 1
Jedyna wada to chyb narożniki ceglane. Niestety nigdzie nie znalazłem rozwiązania które jest niewidoczne. I jak to jest z kolorem fugi, nawet na jednym budynku potrafią być jasne jak i brudne.
Co do fug, to w oryginalne ściany tego budynku były tak nierównomiernie pokryte brudem i chyba pleśnią. Były też dobudówki robione.

1728213927968.png

hamulcowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.085 26 1
K
Jest możliwe. Wydruk naklejam na karton 1,5mm, nasączam krawędzie klejem, a potem ścinam te 45 stopni skalpelem. Tu jednak trzeba być bardzo ostrożnym żeby nie uszkodzić krawędzi. Mnie się to nie udało do końca.
toś pokazywał kiedyś na forum prosty patent. Był klocek ścięty pod kątem 45 st. i utrzymując ten kąt, szlifowało sie nasączone klejem krawędzie, szorując nimi po drobnym papierze ściernym. @Kpt. Nemo ? Nie mam pewności.

OP
OP
Andrzo

Andrzo

Znany użytkownik
Reakcje
1.221 2 1
Mała sesja z wagonem 1Aw złożonym z zestawu do samodzielnego montażu od "Barman Model".

Pociąg osobowy z Opalenicy na stacji Lwówek Wąskotorowy.

IMG_3821.JPG

IMG_3831.JPG

Po opuszczeniu wagonu przez podróżnych skład musi zostać nieco wycofany, żeby lokomotywa mogła go objechać i podpiąć się z drugiej strony

IMG_3834.JPG

Lxd2 manewruje, na krótkim odcinku toru pomiędzy budynkiem dworca a magazynem.

IMG_3838.JPG

IMG_3840.JPG

Lxd2 objeżdża skład pociągu, który poprowadzi z powrotem do Opalenicy.

IMG_3844.JPG

IMG_3848.JPG

IMG_3850.JPG

IMG_3866.JPG

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.424 27 1
Pięknie to wygląda na tych zdjęciach.
Po opuszczeniu wagonu przez podróżnych skład musi zostać nieco wycofany, żeby lokomotywa mogła go objechać i podpiąć się z drugiej strony
Maszyniści zawsze stawali tak, żeby zachować skrajnię (tak jak na pierwszym zdjęciu) i nie musieć już nic wycofywać manewrując.
Tylko rozpiąć i objechać.
Gdy jeździł Px, to ze względu na to, że był dłuższy od Lxd2 stawał nawet nieco na rozjeździe, ale wagony oczywiście były w skrajni.
Jeszcze doczep jeden wagon 1Aw i skład będzie "jak żywy".
Piękności !!!

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Wąskotorówka 7
Wąskotorówka 150
Wąskotorówka 309
Wąskotorówka 17
K
Wąskotorówka 8