• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Moje modele kolejowe

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.323 18 0
Ciekawa malatura tej 101. Wiesz, czy to radosna twórczość Maerklina, czy może w rzeczywistości też taka była?

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.005 33 0
@sebek1974 twoja diorama to tylko kolejny dowód na to że nie trzeba robić nie wiadomo jak wielki układ makiety, wystarczy mały fragment i świetnie skomponowane tło z realną infrastrukturą. Gratuluje dioramy. A nie myślałeś aby choć jeden tor zrobić przejezdny aby się dało uruchomić te cudeńka ;)

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.689 65 3
Diorama na prawdę genialna. Świetnie to wszystko wygląda.
Mnie natomiast nurtuje ładunek "czekoladek" na platformach 6 osiowych budowy wojennej. Ten wagon miał maksymalną granicę obciążenia 82t. To co jest załadowane obawiam się że może być cięższe. Warto by to sprawdzić. Ja miałem podobny przypadek w skali H0. Kilka lat temu kupiłem wagon Samms 710 Roco z "czekoladkami" i Sahmms711 Liliput z "rolmopsami" . Jak zacząłem przeliczać wymiary ładunku to w obydwu przypadkach ładunek był zbyt ciężki. Z Samms 710 musiałem zdjąć dwie czekoladki a z Sahmms 711 zdjąłem jedną rolkę.
Ja przeliczam wymiary ładunku do skali 1:1, wyliczam objętość w m³ i mnożę przez ciężar właściwy dla produktów żelaznych który wynosi około 7,85 t na m³.

OP
OP
sebek1974

sebek1974

Aktywny użytkownik
Reakcje
1.067 1 1
@sebek1974 twoja diorama to tylko kolejny dowód na to że nie trzeba robić nie wiadomo jak wielki układ makiety, wystarczy mały fragment i świetnie skomponowane tło z realną infrastrukturą. Gratuluje dioramy. A nie myślałeś aby choć jeden tor zrobić przejezdny aby się dało uruchomić te cudeńka ;)
Ja się kolejką nie bawię bo Zetka się do tego po prostu nie nadaje. Byle paproch potrafi wykoleić cały skład a do czyszczenia kół nie mam czerpliwośći
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
5 (3).jpg
6.jpg
.
A tu taka sesja zdjęciowa nocą ,,Terenu zabudowanego``