• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Moje ciężarówki - mafo

OP
OP
mafo

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.169 387 20
A ja w ostatnich dniach spróbowałem swoich sił w malarstwie i podmalowałem to, i owo w starym herpowskim Kenworth-cie. Forma kabiny jaka jest każdy z nas wie :confused:, ale po moich działaniach zaczyna nawet wyglądać. ;) Lustra zrobione są z resztek blaszki po fototrawionych elementach wycięte nożyczkami, połączone z drutem miedzianym i pomalowane. Niestety drutjest średnicy 0,5mm i jest trochę za gruby, ale cieńszego na razie nie mam. Ale myślę, że całość daje radę. :)
Z resztą oceńcie sami:

IMG_2661.JPG
IMG_2662.JPG
IMG_2663.JPG
IMG_2664.JPG
IMG_2665.JPG
IMG_2666.JPG
IMG_2667.JPG
IMG_2668.JPG
IMG_2669.JPG
IMG_2673.JPG

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.169 387 20
Ja jednak nie zmienie zdania na temat tych amerykanów..w tych modelach Herpa poniosła klęskę ..(y)
Masz stuprocentową rację. Ja uważam podobnie. Ale jak na razie to Athearn nie produkuje już modeli amerykańskich ciężarówek, a i dostępność ich z drugiej ręki jest śladowa. Nie mówię już o cenach jakie potrafią osiągnąć. Dlatego zostaje nam poprzerabiać to co Herpa kiedyś tam wydała i spróbować upodobnić je do oryginału.

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.169 387 20
ale na osobowe nie mam pomysłu
Lustra do osobówek to trudny problem. Zrobić we własnym zakresie to chyba graniczy z cudem. Do ciężarowych to są w razie czego herpowskie, czy też fototrawione, a i coś samemu z drutu, i z blaszki, albo z hipsu można wyrzeźbić. Na lustra do osobówek to jak na razie wymyśliłem list mailowy do Herpy i czasami w ten sposób udaje się pozyskać lusterka do niektórych modeli.

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.169 387 20
A, coś więcej w temacie tego listu do Herpy:)
Trzeba napisać maila po niemiecku albo po angielsku na adres kd@herpa.de jakie lustra i do jakiego modelu potrzebujesz, dobrze jest napisać nr katalogowy tego modelu i trzeba poczekać na odpowiedź. Różnie długo to trwa, ale z reguły do kilku tygodni. Jak mają na magazynie takie lusterka to Ci przyślą.
Nie zapomnij tylko podać adresu do wysyłki.

wrocek

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
Maćku jeśli chodzi o mnie to wywrotka jest naprawdę fajna. Jedyne co trochę rzuca się w oczy to przednie kierunkowskazy są moim zdaniem za duże :niepewny:

OP
OP
mafo

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.169 387 20
Jedyne co trochę rzuca się w oczy to przednie kierunkowskazy są moim zdaniem za duże :niepewny:
Chyba masz rację i muszę powiększyć światła pozycyjne. W sumie to stare F10 miały tego typu duże migacze. Co do świateł to wzorowałem się na takiej fotce i przeoczyłem, bo teraz widzę, że pozycyjne powinny być niewiele mniejsze od migacza.
Volvo F10 wywrotka 1-1.jpg

Ostatnio edytowane: