Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
zapomnialem ze\w polsce sa inne motorki do zwrotnic.tylko ze napiecie przemienne mozna wziac przed mostkiem prostowniczym.zgadza sie ?
z czego tomek bedzie mial oswietlenie?zarowki czy diody?
warto jest zastosować oddzielny zasilacz na zwrotnice itp, ponieważ w trakcie ich używania mogą wystąpić spadki napięcia, co będzie się objawiało przygaszeniem świateł. W dodatku, gdyby chciał zastosować, tylko prąd przemienny, należy wykorzystać mostek Gretza, no i musiałby mieć dość dużą moc aby nie było widać efektów przygaszenia.
oświetlenie na diodach, mniej awaryjne. W latarniach firmowych również stosuje się diody SMD.
no prostuje, chyba tak napisałem. Aby wyciągnąć z przemiennego stały, należy Gretza wsadzić.
Ja na swojej makiecie zastosowałem zasilacz na stałe i przemienne. I wydaje mi się, że jest to dobre rozwiązanie. Są dwa tak jakby niezależne układy, sterowane z jednego miejsca.
napisalem ze zmienne bierze sie przed mostkiem!!!
mozna zastosowac na upartego trafo z dwoma uzwojeniami na wyjsciu.rozwiazan jest kilka i wszystkie dobre wiec co bedzie to od ciebie zalezy, a tak przy okazji to potrzebuje rady z listowiem do drzewek czy dobrze wybralem.jak bys mogl wejsc do mnie na forum i zobaczyc. viewtopic.php?f=42&t=7276&start=50
a teraz tak wąskotorówka musi być , nic nie poradzę nie odemnie to zależy , i tak narysowałem mój plan jak to będzie wyglądało , teraz tak ktoś moze mi powiedzieć co muszę niezbędnie kupić do zaczęcia budowy makiety , i jak się do tego zabrać ??
tak, na pulpitem jeszcze pracuję.
ja, tworząc schemat na wąski tor wykorzystałem to co oferuje Roco do N. Sprawdź sobie ceny i czy jest warto go budować.
Układ z torem wąskim jest bez sensu całkowicie.
Jak mianowicie miałby wyglądać przeładunek z torów normalnych na wąski???
Rozjazdy angielskie były stosowane na wąskich, ale było to ogromne curiosum, ale rozjazdy podwójne??? szczerze wątpie, ja nigdzie nie widziałem.
mi chodzi zrobienie rampy przestawczej i tyle coś na jak w lewinie reszta wąskotorówki to szlak który będzie dobudowywany w późniejszych etapach po ukończeniu makiety