• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Moja pierwsza makieta

mark1111

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
zapomnialem ze\w polsce sa inne motorki do zwrotnic.tylko ze napiecie przemienne mozna wziac przed mostkiem prostowniczym.zgadza sie ?
z czego tomek bedzie mial oswietlenie?zarowki czy diody?

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
132 3 0
warto jest zastosować oddzielny zasilacz na zwrotnice itp, ponieważ w trakcie ich używania mogą wystąpić spadki napięcia, co będzie się objawiało przygaszeniem świateł. W dodatku, gdyby chciał zastosować, tylko prąd przemienny, należy wykorzystać mostek Gretza, no i musiałby mieć dość dużą moc aby nie było widać efektów przygaszenia.

oświetlenie na diodach, mniej awaryjne. W latarniach firmowych również stosuje się diody SMD.

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
132 3 0
no prostuje, chyba tak napisałem. Aby wyciągnąć z przemiennego stały, należy Gretza wsadzić.

Ja na swojej makiecie zastosowałem zasilacz na stałe i przemienne. I wydaje mi się, że jest to dobre rozwiązanie. Są dwa tak jakby niezależne układy, sterowane z jednego miejsca.

mark1111

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
napisalem ze zmienne bierze sie przed mostkiem!!!
mozna zastosowac na upartego trafo z dwoma uzwojeniami na wyjsciu.rozwiazan jest kilka i wszystkie dobre wiec co bedzie to od ciebie zalezy, a tak przy okazji to potrzebuje rady z listowiem do drzewek czy dobrze wybralem.jak bys mogl wejsc do mnie na forum i zobaczyc.
viewtopic.php?f=42&t=7276&start=50

OP
OP
T

Tomek

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
a teraz tak wąskotorówka musi być , nic nie poradzę nie odemnie to zależy , i tak narysowałem mój plan jak to będzie wyglądało , teraz tak ktoś moze mi powiedzieć co muszę niezbędnie kupić do zaczęcia budowy makiety , i jak się do tego zabrać ??

Załączniki

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
132 3 0
tak, na pulpitem jeszcze pracuję.
ja, tworząc schemat na wąski tor wykorzystałem to co oferuje Roco do N. Sprawdź sobie ceny i czy jest warto go budować.

wąski tor, to wymóg sponsora? :)

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
961 79 5
Układ z torem wąskim jest bez sensu całkowicie.
Jak mianowicie miałby wyglądać przeładunek z torów normalnych na wąski???
Rozjazdy angielskie były stosowane na wąskich, ale było to ogromne curiosum, ale rozjazdy podwójne??? szczerze wątpie, ja nigdzie nie widziałem.

OP
OP
T

Tomek

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
mi chodzi zrobienie rampy przestawczej i tyle coś na jak w lewinie reszta wąskotorówki to szlak który będzie dobudowywany w późniejszych etapach po ukończeniu makiety

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 56
Planuję 12
Planuję 15
Planuję 35
Planuję 13