• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Moja pierwsza makieta

Reakcje
1 0 0
paziu1000000 napisał(a):
to, że kosztuje niecałe 100zł to dobra cena, ale chłopak nie ma niczego co jest potrzebne przy cyfrze. Chęć przejścia na dcc jest dość kosztowne, a nie wiem jaka jest zasobność portfela budującego.
Zgadzam się z Twoim zdaniem. Natomiast jak ktoś chce postawić makietę to niestety za 5 zeta się nie da. Zgadza się? Wiesz, nie mam nic przeciwko jego planom tylko staram się podpowiedzieć najlepiej jak umiem. A może się pochwali taborem jakim chce po swoim dziele jeździć. to też by dało nam coś do myślenia. W końcu to On się pyta!.

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
139 3 0
Przedstawię jakie mam części
1 x Osobowy zestaw startowy

Makieta nie musi być skomplikowana elektronicznie bo będzie na niej działała jedna lokomotywa.
prawdopodobnie podczas budowy makiety wystąpi problem z ukształtowaniem terenu , nie mam pojęcia jak zrobić góry,
Pierwszy post, niewiele i zapewne Piko.
Również tutaj staram się koledze pomóc, jednak na cyfrę nie jest nigdy za późno i zawsze wcześniej wykonana instalacja, może zostać zaadoptowana do nowszego systemu.

Drugie zdanie wydaje mi się dość śmieszne, bo jestem prawie na 100% pewny, że kiedyś sobie kupi drugiego loka, albo zrezygnuje z tego hobby.

ps.
Jejku, żeśmy chłopakowi już kolejną stronę w wątku zapisali :D .

OP
OP
T

Tomek

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
co do taboru zmieniły się trochę plany od pierwszego postu a z kasą jakoś to będzie [nie za pierwszym razem zbudowano makietę] .
z tym sterowaniem dcc to ktoś mi musi wytłumaczyć co się zmieni w makiecie z pewnością mniej kabli itp ??
A co do taboru to juz przedstawiam w co się mam zamiar kupićhttp://www.modelmania.com.pl/product_info.php?cPath=17_23_38&products_id=28371&%3CosCsid%3E

http://www.modelmania.com.pl/product_in ... CosCsid%3E z pięć sztuk takich

http://www.modelmania.com.pl/product_in ... CosCsid%3E z dwa takie

a resztę się zobaczy z czasem .

a teraz ktoś mógł by mi udzielić rady z listą zakupów do pierwszego fragmentu stacji ??

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
139 3 0
od strony elektronicznej, postaram ci się pomóc (jest łatwy w instalacji), ale co do montażu, to musiałby się wypowiedzieć ktoś, kto już to robił lub spróbować swoich sił :D, bo sam nie miałem tego elementu w rękach.

może się przydać:
http://forumtt.pl/viewtopic.php?t=349

budowę pulpitu warto jest zaplanować. Masz zamiar, np. zakładać semafory świetlne, przejazd elektryczny, jakieś podświetlenie? Ważne jest, aby wiedzieć, czym się będzie sterować, aby kupić odpowiednich rozmiarów skrzynkę i odpowiednią liczbę przełączników czy diod.

OP
OP
T

Tomek

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
oświetlenie budynków na pewno , peronu parę latarni i moze przejazd kolejowy . i podstawowe przełączniki do Zwrotnic i chyba tyle . Jutro robię wypad do miasta po materiały mam zamiar jeszcze kupić parę gniazdek do makiety taki jak z poradnika pana LL i rozpocząć budowę elektryki pierwszego fragmentu stacji . A co do tego sterwoania Dcc to co będę musiał kupić ??? moze jakieś linki :D

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
139 3 0
chyba nie chcesz wywalać tego co kupisz, więc nie bądź w gorącej wodzie kąpany.

odnośnie dcc
będziesz potrzebował takiego zestawu
http://www.swiatmodeli.com/zestaw-sterowania-cyfrowego-p-442.html
i odpowiedniego dekodera do lokomotywy, możesz zrobić sam, bądź kupić, np u kol. szyny.
to jest tak jakby baza
sterowanie cyfrowe można rozszerzyć na inne elementy właśnie takie jak semafory, czy zwrotnice, ale i tu są potrzebne dodatkowe dekodery

odnośnie elektroniki na twojej makiecie.
napisz dokładnie jakie chcesz stworzyć obwody. Wypunktuj je. Mam na myśli coś takiego:
-zwrotnice 3x (bo trzy będą oddzielnie sterowane)
-oświetlenie latarniane (można podzielić na dwa lub nie, np. uliczne i dworcowe)
-szlabany
-oświetlenie domków

narysuj pełny schemat makiety, i napisz, czy chcesz mieć sekcje czy nie. Jeśli będę wiedział ile jest tych elementów, bo podejrzewam będzie zwrotnic więcej, nie będzie trzeba przerabiać pulpitu w calu dodania kolejnych przełączników. Wówczas będzie można wybrać odpowiednie gniazdka i wtyczki do łącznia twoich elementów torowiska oraz odpowiednie gniazdko do połączenia z pulpitem.

OP
OP
T

Tomek

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
ok powoli powoli a kasa na ten zestaw się uzbiera , a teraz takie pytanie na marginesie czy okna wycinane laserem w brystolu mozna gdzieś dostać i czy takie urządzenie do wycinania tez mozna dostać ??

OP
OP
T

Tomek

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
ok upłynie jeszcze troszkę czasu zanim kupię zestaw sterowania Dcc . puki co w wolnych chwilach robię też budynki do makiety i przeglądając forum martel zobaczyłem temat w którym pan LL wykonuję biuro kolejowe , okna w nim miał wycięte laserowo i dosyć staranie . i teraz czy ktoś zajmuję się tego typu sprawami ???

mark1111

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
do gbbsoft
sprzet jest opracowany w standardzie swiatowym i pozatym tanszy ale wybor nalezy do kupujcego i wg mnie boicie sie nowosci!!
mnie osobiscie kontroler i 3 dekodery do lokow kosztowal 250 pln.
Takze tak samo jak prosilem o porade w sprawie podsypki to tez sie na tym nie znacie?czy macie kolegow z innych krajow w d...e?

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Tomek napisał(a):
czy okna wycinane laserem w brystolu mozna gdzieś dostać i czy takie urządzenie do wycinania tez mozna dostać ??
Ploter laserowy kosztuje spory majątek,
ale urządzenie takie, mniejszej mocy, pozwalające na cięcie w kartonie itp, jest już w wielu firmach usługowych (grawernie, pieczątkarnie itp), poszukaj w swojej okolicy.
Tu masz mój artykuł na temat tej techniki:
http://kolejowe.modelarstwo.info/Techni ... stwie.html

mark1111, jakiej ty niby oczekujesz od nas porady w sprawie podsypki? Ja używam produktów czeskiej firmy Polak, kupisz to w UK?

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
sprzet jest opracowany w standardzie swiatowym
tylko, że standard dotyczy komunikacji między urządzeniami, a nie UI (user interface) - czyli komunikacji między urządzeniem a człowiekiem.
Każdy sprzęt ma inny UI i wymaga jego poznania, aby móc później pomagać innym.

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
Wiesz... dla wielu osób LM2 to był prosty system, ale dla niektórych tak skomplikowany, że nie byli wstanie używać...

Pytania zadają najczęściej ci drudzy... :D

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 56
Planuję 12
Planuję 15
Planuję 35
Planuję 13