• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Moja makieta POMOCY

OP
OP
Seagate1893
Reakcje
3 0 0
Tam po prostu się tak zaznaczyło , tunele zaczynały by się dopiero pod koniec łuków aby zjazd był jak najdłuższy czyli możliwie szybko .
Na czerwono zaznaczyłem miejsca gdzie optymalnie miały by się zaczynać tunele
2.png

Zabkret

Znany użytkownik
Reakcje
1 0 0
Zrób to tak ;) Jak itak uzywasz flexy to te pare wiecej nic nie zrobia :podstepny: Sa zaznaczone na szaro w schemacie. Te dwie zwrotnice pod mostkiem mozna odpuscic, sa tam aby przejscie petli bylo realistyczne. Nie ma ani jednego luku R1 najmnieszy jest R2. Domalowalem Ci krajobraz, abys zobaczyl pod jaki teren ja robilem ten uklad.

Załączniki

OP
OP
Seagate1893
Reakcje
3 0 0
Mam pytanko jedno , jakim cudem udało ci się to zrobić by dolny tor szedł prawie równo z początkiem łuku po prawej stronie , mi to wychodzi strasznie nie równo i nie wiem gdzie popełniam błąd ?
Gleisplan Forum PL Seagate 1.png
problem.png
problem.png

OP
OP
Seagate1893
Reakcje
3 0 0
Jakoś udało mi się dopasować zgodznie z twoim planem , przesunąłem tylko tor w tunelu by nie znajdował się bezpośrednio pod zwrotnicami gdyż będę montował napędy pod makietowe od conrada

Zabkret

Znany użytkownik
Reakcje
1 0 0
Cały układ jest pochylony o 2° na lewo aby sie zmieścił (albo 358°) na prawo. Te dwa flexy po lewej dolnej stronie są praktyczne R2 i R3 o kącie 28° zamiast 30°.

Jak Ci się coś podwójnie wstawi, poprostu użyj funkcii "edytuj" ;)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.670 520 30
Ten ostatni układ kolegi Zabkreta jest OK, nie rozumiem tylko potrzeby przejścia, zaznaczonego na czerwono, skoro jest już to zielone.

OP
OP
Seagate1893
Reakcje
3 0 0
Niestety zauważyłem problem , tak jak wspominałem zamierzam używać napędów pod makietowych Conrada co w takim przypadku wyklucza jakiekolwiek tory w tunelu gdy bezpośrednio nad nim jest zwrotnica , niestety tych miejsce troszkę jest
problemy.png

Zabkret

Znany użytkownik
Reakcje
1 0 0
Nie ma problemu, ja to obliczyłem na napedy Tilliga, które są podobne. Zakładając że dworzec (wiec górna częśc makiety) ma byc montowany na płycie o grubości 10mm:

Płyta 10mm
Naped 21mm
Skrajina 80mm (od płyty)
---------------------------------
111 mm wysokosci.

Powinno wiec styknac. Mi wychodzi ze rampa wtedy ma 3,6° albo 63 o/oo co styknie. Ja nie mam Piko-A Gleis w domu, ale moze sie udac chwyt napedami PIKO jaki ja uzywalem z napedami minitrixa. Aby naped byl schowany, wycinasz w płycie dziure o ksztaucie napędu. Do prawego rozjazdu, montujesz naped lewego, ale do góry nogami. Masz go potem na tym samym poziomie i nic nie szpeci. Jak zamontujesz napędy w ten sposób to wystarczy ci 80mm wiec 2,6° - 45 o/oo. (zakręt 210° od 0mm do 80mm)

Na zdięciach widzisz o co mi chodzi. Powinno to sie też dac zrobic z napędami PIKO.

Załączniki

JPG

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Panowie świetny plan,nad którym sam się zastanawiam,ale czy dalo by się wsadzić tam z mojej perspektywy na praw pólkole obrotnicy fleishamna(gdyż taką posiadam)oraz wyznaczyć miejsce na trase 1 autobusu i jednego autka w faller car system bez dcc?
Pozdrawiam

Zabkret

Znany użytkownik
Reakcje
1 0 0
Tak na szybko zrobione... Przypuszczajac ze masz obrotnice Fleischmanna z najwieksza srednica, opracowalem taka lokomotywownie. Troche napchane, ale masz cala infrastrukture do zaopatrywania i czyszczenia parowozow, razem z warsztatem. Jak Ci sie podoba, to to mozna bardziej w detalach rozpracowac.

Załączniki

JPG

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Szczerze mówiąc nie wiem jaka średnica fleishmana ale na tor spokojnie wchodzi br218 plus jakis maly wagon dwuosiowy,kupilem to z drugiej ręki w sklepie modelarskim za dobre pieniądze bez zadnej informacji oprócz tego że jest sprawna,no i chcialbym ją wykorzystac.Plan ok tym bardziej że odpada już kilka rozjadów a to też kasa.Tylko gdzie tu zrobić drogi do faller car system chosby na 2 autka.

Zabkret

Znany użytkownik
Reakcje
1 0 0
Te prawe moze, ale ze wzgledu na plynny ruch pociagow ja bym je zostawil - oczywiscie mozesz je usunac.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 15
Planuję 18
Planuję 56
Planuję 15
Planuję 12