• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Moja makieta POMOCY

Zabkret

Znany użytkownik
Reakcje
1 0 0
Tak to jest jedyne miesce ktore zabardzo nie wychodzi. Trzeba sie tam flexami pobawic.

Trzeba sie tu jeszcze zpytac speców od E1 co do sygnalizacii bo ja tak super na tym sie nie znam. Wiem tylko jak ustawiac niemieckie.

Zabkret

Znany użytkownik
Reakcje
1 0 0
Pociagnij w Scarmie Flexa. W gornej petli tez nie bedzies mial styku, ale tam dlugosc jest ok, tory sa tylko 1-2mm przesuniete. Ale to mozna w trakcie budowy dosunac, to zaden problem.

OP
OP
Seagate1893
Reakcje
3 0 0
Myślę że w przestrzeni całej makiety zniwelują się te niedociągnięcia , najbardziej martwi mnie jedna rzecz jaką są łuki R1 , są dość ciasne i nie wiem czy np mój parowóz który mam obecnie ROCO Tw1-15 pkp da radę na nich pojechać

Zabkret

Znany użytkownik
Reakcje
1 0 0
marekw111Ja uzywam WINRAIL & WINTRACK, Szymon uzywa SCARM

@Seagate1983 R1 PIKO jest mniewiecej R2 ROCO, a moje BR52 z Roco bez problemu przez to jada. Pojdz do sklepu I wypróbuj. Jak nie wiedzie to kicha, planujemy od nowa ;)

OP
OP
Seagate1893
Reakcje
3 0 0
Gdzie moge znaleźć darmowy program winrail albo wintrack tylko ze chociaz po angielsku i żeby było w nim piko a-gleis bo szukałem i we wszystkich wersjach jakie znalazłem nie ma tego czy moze trzeba ściągnąć sobie samemu te torowiska ?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.672 520 30
Na twoich rozmiarach bym zrobil takie cos. Zaplanowalem to aby odejsc od tortu. Podwojna linia glowna, I jednotorowa Linia boczna ktora sluzy do zawrotu skladow. Dworzec jest na poziomie 1, szlak w zakretach zchodzi na poziom 0. Nie marnój miesca na tort, szkoda by bylo. Skosnym dworcem masz dluszsze perony I sklady lepiej wygladaja. Plan jest na Rocoline.
Plan bardzo fajny, ale zwracam Kolegom uwagę na fakt, że w układzie torowym jest pętla (do zawracania składów), więc potrzebne będą specjalne środki zapobiegające zwarciu: przy DCC tzw. moduł pętli, w analogu - odpowiednie izolowanie odcinków i przełączanie biegunów przy jeździe pociągu.

OP
OP
Seagate1893
Reakcje
3 0 0
Właśnie sam to zauważyłem dzięki tobie kolego , faktycznie przy dcc będzie potrzebne dodatkowe urządzenie , na takim planie makiety raczej tylko dcc będzie ale czy mógłbys wyjaśnić co to jest ten moduł pętli

OP
OP
Seagate1893
Reakcje
3 0 0
A gdybym zamiast pętli zwrotnych zastosował takie rozwiązanie że pociągnę linie od jednego zakrętu do drugiego po obrzeżach makiety tak jak zaznaczyłem czarnymi liniami ? , Czy wtedy też będzie potrzeba modułu pętli czy zwarcie nie bedzie występować

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 15
Planuję 18
Planuję 56
Planuję 15
Planuję 12