• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Moja kolekcja modeli.

OP
OP
Misiek

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.043 144 0
Hmm. widzę, że mój wątek zdechł bo mi się nie chciało porobić kilkuset zdjęć.

To sobie w takim razie w "moim" wątku powrzucam jakieś inne głupotki.

Np. modyfikacja modeli Flejsmana - wymiana silnika.

Pierwszy test ( w maju 2024) był mój, autorski, w oparciu o jakieś zdjęcie z netu

Lokomotywka zabawkowa Fleischmann 7000. Kupiłem w sumie półtorej sztuki, bo to składak z części.
Zdjęcie już gotowej, w środku widać klocek drukowany będący obejmą silnika.
Wymiar podobny jak silnika podstawowego, tzn w modelu bazowym też by było widać "klocek" ino czarny.

Największym problemem było znalezienie rurki na wał chińskiego silnika, tak, żeby pasowała na niego germańska ślimacznica.
Skończyło się na jakiejś wędkarskiej przelotce do żyłki - pasuje, mam zapas jeszcze na kilkadziesiąt osi.

Po takiej wymianie silnika model porusza się.... no porusza się. Ale jakie są tego korzyści to nie wiem. Zmierzyłem pobór prądu, faktycznie był niski.
I tyle, model zasuwa jak TGV, zapomniałem sprawdzić czy tak samo zasuwa model z podstawowym silnikiem.

Prędkość minimalna jest trudna do ustalenia, choć raczej w kierunku modelu zabawkowego.
Aha, pod dachem jest trochę miejsca na dekoder, ale to byłaby chyba przesada.

20240519_220049.jpg

20240519_220141.jpg

OP
OP
Misiek

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.043 144 0
Dwie ubegłonocne grzebanki.

Pierwsza to wymiana silnika w BR55 na taki już firmowy.
https://micromotor.eu/Motorising-Kits-Umbausaetze-Ombouwsets/N-gauge-Spur-N/Fleischmann/

Po wyfrezowaniu kawałka tendra, zgodnie z instrukcja, wszystko cacy. Testuje...
Stop, kółka założone odwrotnie
Stop, nadal założone odwrotnie.
Kluczowe były kółka które zbierały mizernie prąd z szyn do tendra (resztę prądu zbiera lokomotywa, tam są koła bez napędu) oraz to, żeby kółko zbierające prąd nie było jednocześnie tym z gumka przyczepnością.

Ogólnie model jeździ, choć dla pełnego sukcesu muszę go sprawdzić na czymś innym niż kilka torów i rozjazd Kato.
Co ciekawe, kawałek toru Peco wyprutego z makiety i model jeździ dobrze.

Na razie pogłębiłem sobie poziom sceptycyzmu odnośnie takich modyfikacji napędu. Spróbuję jeszcze raz - mam chyba jakiegoś kilkudziesięcioletniego V60 Trixa

20250103_213041.jpg

20250103_214701.jpg

^^ zdjęcie z źle założonymi kołami, gumki przyczepnościowe powinny być na przednim prawym i lewym tylnym kole

Żeby się odstresować od o północy zająłem się rozgrzebaniem BR44 Trixa.

Model nie jeżdżący ale czemu?
Po rozgrzebaniu całości okazało się, że miał sporo "zastałego" smaru w środku:
- zaglutowana ślimacznica na silniku
- praktycznie nieruchome zębatki napędzające koła
- zaglutowane osie koła zamachowego

Żeby wszystko wyczyścić, trzeba rozebrać praktycznie cały kocioł, oddzielić pomost, budkę maszynisty

Poza tym model chyba jeździł po podłodze, bo weź se panie teraz wyczyść wszystkie kudły jakie utknęły w wiązarach :(

20250104_011855.jpg

Po złożeniu model jeździ, tylko się trochę buja na boki. To będzie następny etap poprawek,.

OP
OP
Misiek

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.043 144 0
BR80 Roco, podobno badziew. ale kupiłem na części w ramach "sportu". Tylko nie wiedziałem, że przełożenie napędu z silnika na ślimacznicę jest za pomocą jakiejś sprężynki. Była, nawet nadal jest u sprzedawcy. No to sobie wydrukowałem taką prostą przejściówkę. Idea się sprawdziła
@t_domagalski - Działa :)
Silnik sam w sobie jest do bani, bo stary itd, więc prawdopodobniej wsadzę w zamian coś podobnego do tych powyżej.

20250113_193530.jpg

20250113_195946.jpg

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.851 79 12
BR80 Roco, podobno badziew. ale kupiłem na części w ramach "sportu". Tylko nie wiedziałem, że przełożenie napędu z silnika na ślimacznicę jest za pomocą jakiejś sprężynki. Była, nawet nadal jest u sprzedawcy. No to sobie wydrukowałem taką prostą przejściówkę. Idea się sprawdziła
@t_domagalski - Działa :)
Silnik sam w sobie jest do bani, bo stary itd, więc prawdopodobniej wsadzę w zamian coś podobnego do tych powyżej.

Zobacz załącznik 1096924
Zobacz załącznik 1096926
...czyli dodrukowałeś sobie poprostu sprzęgło... pytanie czy zda egzamin bo,
sprężynka mogła w pewnym zakresie kompensować brak współosiowości na linii silnik - ślimak...
Zobaczymy co z tego wyjdzie...

Pozdr,...

OP
OP
Misiek

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.043 144 0
sprężynka mogła w pewnym zakresie kompensować brak współosiowości na linii silnik - ślimak...
zostawilem pewien zapas
Jeśli siatka maty ma 1x1cm, to ten silniczek 1015 powinien tam wejść. Może nawet z kołem zamachowym.
Celuje raczej w 0716 czy 0720 jak w tym małym parowoziku (mam zapas takich silniczków).
O kole nawet dzisiaj pomyślałem, tylko wczoraj mogłem zamówić :)

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.851 79 12
...jak widzę, uproszczona wersja sprzęgła Oldhama... Co śmieszniejsze, wynalazek mający jak pamiętam 205 lat...
Może.tylko jeszcze.elementy drulowane maznąć na czarno ( te widoczne ) i gitara jeśli działa bez zarzutu...

Pozdr,...

OP
OP
Misiek

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.043 144 0
Skończone w 97%

Trzeba było wyciąć trochę plastiku, żeby dosunąć silnik ze 2mm do przodu.

Działa lepiej niż te dwa poprzednie. Napięcie podane bezpośrednio na silnik kręci aż miło. Niestety pobór prądu z szyn jest mizerny, trzeba będzie nad tym przysiąść.

Cholernie głośny ten silnik ;)

Te 3% to potrzeba wydrukowania zderzaków, założenia sprzęgów i polepszenia odbioru prądu z szyn.

Może.tylko jeszcze.elementy drulowane maznąć na czarno ( te widoczne )
Nie trzeba - po złożeniu prawie nie widać szarego klocka.
20250123_211506.jpg

20250123_212138.jpg

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Kolekcje 11
Kolekcje 9