• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Moja domowa makieta modułowa.

OP
OP
Kuszym

Kuszym

Aktywny użytkownik
Reakcje
333 1 0
O! To poważniejszy segment się szykuje. (y)
Tak :) Uprzejmie obwieszczam rozpoczęcie budowy stacji głównej. Nazwa jeszcze nie ustalona, ale nawiązać będę chciał do jakiejś stacji z Małopolski lub Śląska.
Z racji rozmiaru (ok 3mb) planuję podzielić ten moduł na 3-4 segmenty składowe. Na razie biorę się za pierwszy, czyli wjazd z "zakrętu". W razie czego zaplanowałem też, że będzie można dołożyć fragment szlaku o dowolnej długości między zakręt, a stację oraz przedłużyć szlak w drugą stronę (a nie tylko na zawrotkę do kopalni.)

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.259 48 1
Widać tam obrotnicę i pewnie wachlarz będzie. Do tego obrządek?
Tyle, co z niezbyt wyraźnej kartki widać.:)

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Kuszym

Kuszym

Aktywny użytkownik
Reakcje
333 1 0
Tak nieśmiało liczyłem, że wrzucisz plan.:)
Plan wygląda tak, choć mogą być tu jeszcze jakieś drobne zmiany. Aktualny element, nad którym trwają prace ma 130cm długości. Doborem torów nie ma się co sugerować, gdyż dużo układam z fleksów (taniej, a przecież i tak docinać trzeba). Wszelkie okropne kompromisy (typu wjazd na tor główny przez krzyżówkę zwrotnicy) wynikają z ograniczenia miejsca i są popełnione w przynajmniej nieco świadomy sposób, a idea główna jest taka, że musi się mieścić skład 4-wagonowy na stacji i to z możliwością wykonywania jakiś manewrów. Brzydki zakręt / zawrotka prowadząca do kopalni będzie ukryty w podmiejskim tunelu, więc nim się nie przejmujemy. Spadek wyszedł nawet przyzwoity, udało się uzyskać 2cm/130cm długości toru.

2025-06-08.png

OP
OP
Kuszym

Kuszym

Aktywny użytkownik
Reakcje
333 1 0
Dzień dobry,
z racji wakacji robię po bardzo małym kawałeczku. Powstało: ukształtowanie terenu, tory, obramowanie pod perony. Trochę wstępnego malowania (podkład i jednocześnie rdza), droga z płyt, 70% elektryki, baza pod nastawnię. Już niebawem biorę się za perony (platformy), szutrowanie, malowanie cześć dalszą i zieleń.

Stacja duza etap2 1.jpg Stacja duza etap2 2.jpg Stacja duza etap2 4.jpg Stacja duza etap2 5.jpg Stacja duza etap2 7.jpg

OP
OP
Kuszym

Kuszym

Aktywny użytkownik
Reakcje
333 1 0
Witam wszystkich,
korzystając z wakacji i odrobiny wolnego czasu wykonałem do końca szuter i platformy peronowe, na segmencie również się zazieleniło, choć tu oczywiście dojdzie jeszcze zieleń średnia i wysoka. Budynek nastawni również zajął swoje miejsce.
2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg