• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm [Moduły] Padowo stacja na szlaku dwutorowym

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.825 33 0
Tak jak mówiłem wczoraj w klubie. System jak narazie sie sprawdza ;) Zobaczymy jak długo hihihih. Będziemy wsyzstko regulować jak położymy torowisko. Narazie poziom jest wstepnie ustawiony.

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.825 33 0
Mam pytanko do was koledzy. Jak wy sobie radzicie z cięciem styropianu na segmencie w mieszkaniu aby nie było wielkiego SYFU wkoło :!: Macie jakieś rady :?:

xendx

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
pado napisał(a):
Mam pytanko do was koledzy. Jak wy sobie radzicie z cięciem styropianu na segmencie w mieszkaniu aby nie było wielkiego SYFU wkoło :!: Macie jakieś rady :?:
Dopłać kilka złotych i kup styrodur ;) O wiele lepiej się modeluje.

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Ja używam lutownicy transformatorowej z odpowiednio dobranym drutem.
Tylko że wtedy zamiast śmieci jest smród.

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.825 33 0
Nie :!: Tu nie chodzi o twardość materiału kolego. Styrodur jest świetny bo wytrzymały ale jeśli chodzi o obróbkę to beznadziejny bo TWARDY. Idealnie sie nadaje na PŁASKIE MODULY :) Jednakże ze styrodurem jest jeden problem. Szybko nożyki zużywa co mnie wyjątkowo irytuje.

ciekma napisał(a):
Ja używam lutownicy transformatorowej z odpowiednio dobranym drutem.
Tylko że wtedy zamiast śmieci jest smród.
No nie tego też robić niebędę bo smrody mnie zabiją albo moja ukochana. Zwlaszcza w taki dzień jak dziś ;)

Tomasz Wojczyk

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
5 0 0
pado napisał(a):
Macie jakieś rady :?:
Tylko jedną. W jednej ręcę nóż, w drugiej rura od włączonego odkurzacza. Nie jest to sposób może idealny bo i tak sprzątnia jest dużo, ale nieporównywalnie mniej niż bez odkurzacza.

Pozdrawiam.
Tomek.

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Smród można wywietrzyć, a elektryzujące sie kuleczki zostaną na zawsze ;)
Ale z odkurzaczem to dobry pomysł, są takie nasadki do wyzynarki lub wiertarki, może w tym kierunku pójść?

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.825 33 0
Wszystko fajnie ale problem w tym iż nie mam anie balkonu anie garażu póki co :( A w piwnicy szkoda mi tak brudzić;) Ale już mam pomysł, ale bez odkurzacza sie nieobejdzie. Dziś potrenuje.

Czesław Turko

Aktywny użytkownik
Reakcje
240 2 0
pado napisał(a):
Co do opierania sie to niewiem co za inteligent to robi. No, ale cóż różnie bywa, z ludzmi.
Ja to przerabiałem. Musisz sam dopilnować oraz zabezpieczyć się od wszystkiego.
Od tego, że ktoś się oprze o moduły brzuchem, plecami, łokciem, postawi aparat lub kamerę na zieleni czy dachu budynku. Inny nie dopilnuje swojego dziecka, które wspina się na palcach nóg i podciąga rączkami za krawędzie segmentu żeby coś zobaczyć. Podawanie rąk na przywitanie przez makietę to jeden z najczęstszych powodów uszkodzeń słupów telegraficznych, lamp, semaforów, drzew. Przechodzenie znajomych, kolegów czy innych osób pod modułami to zmora wystawiających. Przykłady można mnożyć dowoli.

pado napisał(a):
Tak jak napisał xendx tylko styrodur. !!
Jest to materiał wręcz idealny dla naszych celów. Nie jest sprężysty jak styropian i po zgnieceniu nie powraca do poprzedniego kształtu. Jest to dość cenna zaleta przy kształtowaniu terenu.
Do jego cięcia nadaje się idealnie zwykły, dość giętki, średniej długości nóż kuchenny (około 150 mm. i +- 25mm. szer.) Takim nożem tniesz styrodur jak schłodzone masło. Oczywiście są malutkie odpady podczas wycinania, które spadną na podłogę, ale to jest nie do porównania z tym jak śmieci styropian. Ja dla oszczędności w miejscach gdzie był wysoki teren pod styrodur dawałem zwykły styropian. Wszystko kleiłem klejem typu wikol, vicol czy im podobne. Wielokrotnie do dokładnego przyklejenia się kawałków styroduru używałem wkrętów takich, jakich używa się do płyt gipsowych. Po wyschnięciu kleju i przed szpachlowaniem wykręcałem je. Po ukształtowaniu nożem terenu całość szpachlowałem klejem do styropianu i bardzo mokrym pędzlem wygładzałem całość.
Styrodur o grubościach 30 i 50 mm. oraz klej do styropianu (wiaderko 5kg.) kupisz w Castoramie.

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Czesław Turko napisał(a):
Przechodzenie znajomych, kolegów czy innych osób pod modułami to zmora wystawiających
Raczej nie do uniknięcia w przypadku DCC, bo jak chodzić za pociągiem gdy jest rozgałęzienie na szlaku?
Dlatego z wyjątkiem Polski, stosuje się 130cm, przy takiej wysokości nie trzeba sie czołgać lub przyklękać, tylko się schylić.

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
5.721 141 0
MC pewnie miał na myśli te jakieś wielkie, przerośnięte skalowielkości gdzie ważniejszy jest kolor boczków, czy jakiś wymyśLLony :D syndrom płaskiej deski

Czesław Turko

Aktywny użytkownik
Reakcje
240 2 0
ciekma napisał(a):
Raczej nie do uniknięcia w przypadku DCC, bo jak chodzić za pociągiem gdy jest rozgałęzienie na szlaku?
Czy ja pisałem o uczestnikach imprezy? Nie.
Jeżeli chodzi o sterowanie lokomotywą przy pomocy DCC to sama radość przy ciasnocie. Po wypięciu wtyczki z box-a można sobie spokojnie obejść moduły lub spokojnie przejść pod spodem w wyznaczonym miejscu.
Prawdopodobieństwo takiej ciasnoty jaka była tu chyba nie szybko będzie nam dane. Kto uczestniczył w tej imprezie to wie, że bliskość modułów wcale nie była problemem chociaż i tak przypadkowo i to właśnie podczas przechodzenia pod nim ucierpiał most na segmencie Leszka Lewińskiego ale nie było to podczas sterowania lokomotywą.

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
5.721 141 0
w przypadku dobrze okablowanej makietey wcale nie trzeba "być" na pierwszej lini frontu

http://www.pbase.com/misiek_m/image/86684721
manewrując na tej stacji zdażyło mi się podpinać FREDa do obojętnie-którego-najbliższego gniazdka, np. do tego w "szufladzie" - mając kontakt wzrokowy z lokomotywą, tak mniej więcej na dystansie 3-4m
pozostaje kwestia "wyczucia" ruchu modelu

tomek 05

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Szymek.Ja zawsze kształtuje styropian lutownicą transformatorową z odpowiednio wyprofilowanym grotem.Jak sie styropian topi robi sie twardy.Na koniec szlifuje grubym papierem ściernym ok40 i po bólu.Troszkę białego proszku z którym każdy odkurzacz sobie poradzi.Na koniec kawałki gazety na wikolu albo szpachla.

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.825 33 0
No to panowie żadnej lutownicy nie używałem do cięcia styropianu. Ona posłużyła jedynie do zrobienia elektryki. Styropian ciąłem inną metodą która bardzo mi odpowiada. Mianowicie styropian nacinam nożykiem w kwadraty. Plus minus 1x1cm. Głębokość ćięcia jest uzależniona od grubości styropianu wklejonego w segment. Potem ten styropian ścinam płasko nożykiem z włączonym odkurzaczem. Efket taki że cięcie idzie szybciutko. Nic się niebryluje i niepyli. Jeden wkład nożyka wystarczył na obrobienie 2 segmentów.

Wpadłem na pomysł aby wykonać sobie takie małe pudełko zssawne które będzie włączone pomiędzy odurzacz i zsawkę, na ścięty styropian. Można je będzie łatwo odłączac iść na śmietnik i wyczyścić. Da mo to tyle iż nie będę zapychał kosztownych worków od odkurzacza ;) Narazie jestem na etapie obmyślania z czego zrobić pudełko. Myślę że wg mnie powinno mieć tak mniejwięcej wymiary 25x25x30 coś na kształ pudła z butów.

Załączniki

Kuba1986

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Teren wygląda elegancko. A pomysł fajny :) ja osobiście używam starego noża do chleba ( takiego z piłką ).

Tylko na płaskie deski uważaj :LOL:

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.825 33 0
Kuba1986 napisał(a):
Teren wygląda elegancko. A pomysł fajny :) ja osobiście używam starego noża do chleba ( takiego z piłką ).

Tylko na płaskie deski uważaj :LOL:
Pomysł fajny nie fajny, ale już zrealizowany i wymaga lekkiego podracowania. Ale to z czasem. Narazie styknie mi na moje potrzeby ;) Fotki poniżej. Początek głowicy zaczyna się robić ;) Maćku dzięki ci za twoje wzorniki. Ułatwia mi pracę teraz jak nigdy ;) To był dobry pomysł :!:

Załączniki