• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm [Moduły] Padowo stacja na szlaku dwutorowym

Kuba1986

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
TrinonH0 napisał(a):
jakie ciekawe gazety czytasz ;) ;) (na środku po prawej)
Obawiam się, że to tylko reklama w środku innego czasopisma :D
No ale widzę Szymek, że gazetki z Kauflanda znajdują inne zastosowanie niż rozpałka do pieca :p A nie lubiane przez Ciebie zazielenianie coraz bliżej... :p Tylko coś strasznie płaska ta okolica...

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.825 33 0
Gazetka po prawej to nie jakieś tam CKM. To auto świat od drugiej strony ;) Co do terenuto będzie on pofalowany. Ścianki na dziurawych segmentach mają po lewej stronie 15 cm wysokości, a te po prawej 10 cm ;) Bedę tam rzeźbił jakieś zbocze ;) Gazetek z reklam niewyrzucałem bo wiedziałem że misię na coś przydadzą. Wolę te gazety jak kulki styropianowe po całym pokoju/mieszkaniu rozniesione ;)

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.825 33 0
No widze że inni robią to ja też stwierdziłem że mając chwilke czasu zabiorę się za swoje segmenty ;) Dziś udało mi się dorobić skosy skarpy do profili łączących 3 segmenty oraz wkleić ławy pod torowisko. Koło 22 dokleiłem jeszcze wręgi.

Załączniki

pyro

Aktywny użytkownik
Reakcje
151 1 0
Widzę, że chyba modelowanie 3D na dobre zagości jako wstęp do projektowania skrzynek.
Bardzo to ułatwia życie w dalszych etapach i można wiele rzeczy przewidzieć juz na początku.

Pado w jakim programie robiłeś model, bo i teksturki masz nałożone.

Pozdrawiam.

Czesław Turko

Aktywny użytkownik
Reakcje
240 2 0
xendx napisał(a):
Wg normy, wiadomo jakiej, profil normowy winien być stosowany( aczkolwiek niekoniecznie) minimum co 3mb. Zawsze można wziąść ze sobą jeden moduł a nie kilka i nie martwić się o brak normowych profili przy łączeniu z innymi
Nieprawda. Nie można ot tak połączyć sobie elementów (segmentów )ze sobą jak nie są dopasowane do siebie i to bardzo dokładnie. Dokładność dopasowań segmentów w PMM wynosi ćwierć milimetra.
Może w przypadku makiety gdzie moduły tworzą integralną część? ... ale i tak bezsens ze minimum co 3m.
Z tego co piszesz wynika, że nigdy nie widziałeś makiety modułowej i nie wiesz na czym polega łączenie segmentów w moduły a następnie modułów w makietę.
Jeżeli będziesz na spotkaniu w Sosnowcu to przyjrzyj się uważnie łączeniom modułów a zrozumiesz dlaczego zostało podane w normie dla PMM min. 3 m. moduł. Żeby zrozumieć dlaczego ważne jest aby długość modułów była w swoich wymiarach co metr w ostateczności co pół metra to zapytaj organizatora wiele czasu zajęło mu ułożenie makiety z poszczególnych modułów ?

Czesław Turko

Aktywny użytkownik
Reakcje
240 2 0
pado napisał(a):
W ramach zabawy i nauki malowania 3D pozwoliłem sobie stworzyć model jednego z moich segmentów z wstępnej fazy
Czy dla każdego segmentu przewidujesz cztery nogi ?
Moim zdaniem wystarcza po dwie nogi w środkowej części każdego segmentu. Wyjątek stanowi pierwszy oddzielnie stawiany segment. Ale jak zwykle decyzja należy do właściciela modułu. :LOL:

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Czesław Turko napisał(a):
Moim zdaniem wystarcza po dwie nogi w środkowej części każdego segmentu. Wyjątek stanowi pierwszy oddzielnie stawiany segment. Ale jak zwykle decyzja należy do właściciela modułu.
Wspaniały wniosek racjonalizatorski, a jaka oszczędność ;)
Ja poszedłem jeszcze dalej, w niektórych modułach w ogóle nie mam nóg.
Co prawda zawsze jestem ostatni z rozkładaniem, ale jaka oszczędność!

Tak na serio - wygodnie jest rozstawić moduły samodzielnie, przymierzyć, poprzestawiać ewentualnie i dopiero skręcać.

A z tymi min. 3mb modułu to jakaś fanaberia i martwy przepis jest.

Karol K.

Znany użytkownik
Reakcje
70 0 0
Nie wydaje mi się. ciekma zobacz na PTMKŻ jak ładnie to wygląda (profile co 3m) , a spójż na spotkanie w Krakowie, które odbyło się w takiej hali z samolotami.
Nie mam nic do Krakowa ale w Gdyni ładniej to wygląda :idea: ;)

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Owszem, nie przeczę że ładniej, tylko że czasem pojedyncze moduły odpowiednio rozstawione pozwalają zmieścić się z łukiem/obejściem filara itp.
Zresztą ludzie z PMM robią pojedyncze (jednosegmentowe) moduły więc taki zapis jest martwy.

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.825 33 0
Odnośnie nóg koledzy. Pan Czesław podpowiada mi i slusznie. Zresztą do tego wniosku doszliśmy po ostatnim spotkaniu z kolegami odnośnie tego czy jechać czy niejechać do sosnowca ;) Wystarczy zrobić dwa lub 3 segmenty stabilne, a resztę do nich tylko dostawiać na czeciowych nogach. Pytanie brzmi tylko czy lepiej mieć nogi na środku segmentu wkręcane czy np przy jednym z profili :?:

Dominik

Znany użytkownik
FREMO Polska
NAMR
Reakcje
350 15 0
Lepiej mieć po 4 nogi na każdy segment. Jak nam sie w zeszłym roku kolo oparł o segment szuflady akurat podparty na jednym koziołku w srodku to zaraz mielismy katastrofę kolejową bo na łączeniu skrzynki przesunęły sie między sobą na śrubach.

Kylogram

Znany użytkownik
Reakcje
1.738 38 3
Dominik napisał(a):
kolo oparł o segment szuflady akurat podparty na jednym koziołku w srodku
Z tego płynie prosty wniosek: wystarczy para nóg na segment PRZY PROFILU.
Jak się "kolo" oprze w środku, to nic się nie powinno stać, bo tam nie ma złączenia segmentów. A jak się oprze przy złączeniu, to tam akurat jest noga. Chyba w tym szaleństwie jest metoda :idea:
A "moduły nie służą do opierania się na nich" - trzeba powiesić taką kartę.
No i wpuszczać tylko w krawatach. Klient w krawacie... :D

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
5.721 141 0
Kylogram napisał(a):
A "moduły nie służą do opierania się na nich" - trzeba powiesić taką kartę.
dobre ;-)

No i wpuszczać tylko w krawatach. Klient w krawacie...
g..o prawda.
ostatnio w knajpie sushi był taki jeden marudny "klient" co to myślał, że zjadł wszelkie rozumy i mu surowa ryba nie pasowała

Myśmy się żeśmy dziwiliśmy :) w Pradze, jak wytrzymała nasza szuflada, praktycznie wisząca w powietrzu i opierająca się na kobyłce skleconej w przeddzień imprezy
http://www.pbase.com/misiek_m/image/86684609
oj, czasem bujało ;-)

Dominik

Znany użytkownik
FREMO Polska
NAMR
Reakcje
350 15 0
Kylogram napisał(a):
wystarczy para nóg na segment PRZY PROFILU.
Nieprawda! - oprze ci się kolo o ten drugi segment który wisi na śrubach i posprzątane. albo nie daj Boże źle sciągniesz i samo sie rozjedzie... :???:

Hmm kartki - "nie opierać się o moduły", "nie suszyć kota w mikrofalówce"... :D

OP
OP
pado

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
4.825 33 0
Panowie Fakt faktem że segmenty powinny być tak poskręcane i zmontowane aby nic im niebyło. Co do opierania sie to niewiem co za inteligent to robi. No ale cóż różnie bywa z ludzmi. u Mnie prace poiwoli posunęły się do przodu. Oto zdjecia. Na zdjeciach takze widać system moich śrubek regulacyjnych.

Załączniki

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Fajny system, tylko kosztowny. Czy nie dało by sie używać monety 1gr zamiast 5gr?

A na serio: jak skończę babrać się w usuwanie hopek na końcach starych modułów
(na szczęście usuniecie podsypki i 3 podkładów okazuje się łatwe, wikol odpuszcza od polistyrenu) to w nastepnym module przetestuje ten system.