• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

[Moduły] Moje założenie makietowe...

KPEV1884

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
hugwa napisał(a):
Zbyszek napisał(a):
wydaje mi się, że sosenki dają radę
No niestety. Całośc jest smaczna, ma klimacik ale patrząc na to ostatnim skojarzeniem będą 'sosny'.
Uznając że to po prostu jakieś zielsko to jest OK.

Sosny mają grubsze pnie, rosnąc w skupiskach prawie całkowicie łyse, a korony są bardziej pączusiowate i grupa tych drzew tworzy zwartą masę o dośc charakterystycznej fakturze, którą każdy rozpozna na zdjęciu a mało kto odwzoruje w modelu.

Ta pączusiowatość wyszła na przykład tutaj:

http://www.pbase.com/misiek_m/image/71065897
o tak hugwa na tej fotce te drzewka można porównać do sosny.Zbyszku musisz popracować nad drzewkami bo szpecą całość która jest przekonywująca :shock:

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
988 82 5
Ja nie powiedziałem ostatniego słowa w temacie sosen :!: Jak dla mnie jest to zbyt charakterystyczne drzewo. Tak, czy siak, te idą do kasacji i jeszcze nie wiem, czy powrócą tam po poprawkach, czy będą tam lisciaste....czas pokarze, pień w tych ma od 2.5 do 3 mm.

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.428 17 2
Niech Pan robi Panie Zbyszku kolejną skrzynkę. Człowiek styrany życiem ma przynajmniej tę radość ,że może sobie popatrzeć na piękne rzeczy. Gratuluję

Baldwin

Znany użytkownik
Reakcje
488 0 0
Obserwuje Twoje poczynania makietowy od poczatku i muszę przyznać że całkiem ładnie to wychodzi, oczywiście jeśli zmienisz nazwę tych drzewek z iglastych na liściaste to będzie całkiem nieżle.
Tylko nie psuj tej makiety kolejnymi wyciorami do czyszczenia butelek które imitują na wielu makietach świerki :LOL: a co do sosen to temat nie jest taki trudny myślę iż wystarczy dobrze przyjrzeć się naturze .
Myślę iż komosa nie nadaje się na drzewa iglaste, które mają bardzo charakterystyczne krztałty.

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
988 82 5
Re: Moje założenie makietowe...

Udane szutrowanie, wikol 1:1, tłuczeń po uformowaniu spryskany wodą z tryskawki. Nasączanie 2 razy w odstępie 1-godzinnym. Teraz dalsze patynowanie, suche pudry.
C.D.N.

Załączniki

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
988 82 5

Cały łuczek plus jeszcze jedna skrzynka zazieleniona-czyli zieleń niska na 100% :) Teraz zieleń średnia oraz krzaczki i drzewka. Osobiście bardziej mi się podoba, niż ta pierwsza skrzynka, ale to nie ja będę oceniał.
Te ustroje Polaka bardzo przyjemne w obróbce, a w makówkach kwitnących jeszcze producent dał listki, które pięknie się obsypują.
Na marginesie, odkryłem w przy torowym rowie dziko rosnącą dynię. Czy jakaś firma/ prócz Buscha robi takie liście?
Bo osobiście się nie spotkałem, nawet u silflora/miniNatur.

Załączniki

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
988 82 5

Nie będzie O :!: , najwyżej będą Olszyny.
Pada ostatnio wiele pytań, to i ja zapytam.
Wskaźnik W13, na linii jednotorowej stawia się z prawej strony toru, do którego się odnosi, patrząc w kierunku jazdy, ale......
Często spotykam się z sytuacją jak na zdjęciu.
Dlaczego????

Załączniki

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
988 82 5

Pan Paweł Piotr jest nieoceniony :) , Maciej też nie cyganił.
Paweł Piotr napisał(a):
I zrobił Pan prawidłowo. Zgodnie z przepisami Ie-1 (E-1) wskaźnik W13 ustawia się w odległści 50 m od osłanianego miejsca, z obu stron tego miejsca, przy każdym torze.
Rozdział III paragraf 16 "Wskaźniki" pkt. 15
http://przepisowa.prv.pl/
Pozdrawiam

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
988 82 5

popowe napisał(a):
Nie no wypas..., listki z czego?
Listki cały czas z siatek Polaka.
Taka mała próbka ersac-listków. Przyklejone na szybko, generalnie na drzewka ''w tle'' się nadadzą. Muszę tylko udoskonalić technologię zagęszczania samych liści.

Załączniki