• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

[Moduły] Moje założenie makietowe...

pukash

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Zbyszek a tak w ogóle to o co chodzi z tym ręcznikiem papierowym ?? Jakoś nie mogę tego za bardzo rozgryźć a metoda zapewne ciekawa tylko nie za bardzo kojarzę co ona ma powodować ? Jakbyś mógł krótko wytłumaczyć będe wdzięczny.

KAMAPI

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
bardzo ładnie Ci to wyszło, trochę jeszcze jest dywan, ale widac ze poprawiłes kolorystykę i przejścia odcieni. Mi się brązy podobały, szkoda że teraz ich mniej na woim module. Nie wiem czy nie będę osamotniony w tym odczuciu, ale według mnie w naturalnych warunkach trawa i to co rośnie nie wygląda tylko zielono, ale jest tez dużo brązowego. Np miejsca gdzie rosną jakies takie długie badyle z drobnymi żóltymi kwiatkami, kiedy kwiatki opadną po jakims tygodniu rośnięcia, zostaje taka brązowa łodyga i 3 listki na jej czubku, takie połacie tych chaszczy wyglądają całkowicie brązowo i z perspektywy kilku-kilkunastu metrów to wlasnie jest brązowe a nie zielone. biorąc pod uwage wyskalowanie to taka brązowa trawka wygląda bardzo realistycznie - oczywiście w granicach rozsądku zastosowana.

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
988 82 5
pukash napisał(a):
Zbyszek a tak w ogóle to o co chodzi
Pokrótce chodzi o to, że trawa kładzie się na brzegu i dziwnie to wygląda...tu to zjawisko występuje +- pół centymetra na firance, po wyschnięciu, ciach ostrym nożem i obcinamy nadmiar z położoną trawą.

ogest

Użytkownik
Producent
Reakcje
28 1 0
Naprawdę Twoje moduły są super. Podziwiam je już dość długo i cały czas mnie zadziwiasz :) A te nowe zieleninki. I fajny i skuteczny patent z tym ręcznikiem. Ło niezła różnica jeśli chodzi o dzienne światło, a sztuczne. :)

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.156 7 0
Zbyszek , "koziołek zaporek" widać , że jest wykonany z bali budowlanych i był wykonany dawno temu , o czym zaświadcza nienajlepszy stan obecny , bardzo dobry klimat , mogło takie coś gdzieś na naszych kolejach się przydarzyć , jak na moją obserwację pekapowskich klimatów , to na kolejach naszych takie obiekty wykonanoby z podkładów kolejowych używanych i na kilku widać było by ślady po pierwotnym przeznaczeniu.Wiesz o co mi "chodzi"?

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
988 82 5
Hoart napisał(a):
to na kolejach naszych takie obiekty wykonanoby z podkładów kolejowych używanych i na kilku widać było by ślady po pierwotnym przeznaczeniu.Wiesz o co mi "chodzi"?
Wiedziałem, że to się zemści :twisted: Nie mogłem znaleźc mojego metalowego stempla do odwzorowania podkładek i podarowałem sobie ten szczegół, ale znalazł się jeden Hoart, który zwróci na to uwagę. Ale dobrze, że się znalazł, bo nadal te podkłady wyglądają łyso, bez tych drobiazgów, a jest to jeszcze do nadrobienia..... :smile:
taka fotka na szybko, zrobiona z okna na słupek ogrodzenia...

Załączniki

pukash

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Zbyszek napisał(a):
Swoją drogą to poszło w kraj troszkę tego zielska, a niewielu pokazało swoje zieleniny.
Bo twoje jest bezkonkurencyjne i nikt pewnie, nawet ja nie śmie z twoim porównywać swoje, bo zapewne blado by wypadło :D. Zbyszek nie ukrywajmy tego jesteś po prostu Komosowym Mistrzem, tyle w temacie ;)

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
988 82 5
hugwa napisał(a):
Nie bronią się...
Mówi się trudno ;) Może to nie jest mistrzostwo świata, ale wydaje mi się, że sosenki dają radę. Okazało się, że jest ich stanowczo za mało. Chętnie oglądne sosny kolegów, bo to wbrew pozorom trudniejsze drzewo jest do wymodelowania.

Załączniki

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
388 26 4
Zbyszek napisał(a):
wydaje mi się, że sosenki dają radę
No niestety. Całośc jest smaczna, ma klimacik ale patrząc na to ostatnim skojarzeniem będą 'sosny'.
Uznając że to po prostu jakieś zielsko to jest OK.

Sosny mają grubsze pnie, rosnąc w skupiskach prawie całkowicie łyse, a korony są bardziej pączusiowate i grupa tych drzew tworzy zwartą masę o dośc charakterystycznej fakturze, którą każdy rozpozna na zdjęciu a mało kto odwzoruje w modelu.

Ta pączusiowatość wyszła na przykład tutaj:

http://www.pbase.com/misiek_m/image/71065897