• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

[Moduły] Moje założenie makietowe...

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.421 17 2
Re: [Relacja] Moje założenie makietowe...

Sosenki z nieuzytków po wycieciu ... i... pojedyńcza zawsze źle wygląda jak je złozysz to kupy to wszyscy ci bedą ich zazdrościć. Możesz mi wierzyć. :D

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0

Gdyby nie podpis, to bym się nie domyślił że sosny ;)
Ale ja też nie mam koncepcji jak to zrobić.

Uriel

Znany użytkownik
Reakcje
17 0 0

:shock:

Zbyszek, przyjmowałbyś zamówienia na 'montaż' drzewek :?: Zajefajne są :shock:

EDIT:
zajrzałem jeszcze w temat Marka... chyba zakupię po trochu drzewek od każdego z Was :D

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
987 82 5

Z całym szacunkiem Panowie. Cała ta historia fotograficzno/opisowa ma na celu by pokazać, że niewielkim wysiłkiem można z badyla zrobić całkiem przyzwoite drzewko. To w sumie, nie jest żadna droga filozofia. Troszkę trocin/pyłu drzewnego, klej, gips i pigment. Może być zwykła plakatówka. Do barwienia zwykły flakon po męskim zapachu. Rozrabiamy farbę w wodzie, dodajemy troszkę unigruntu dla lepszej przyczepności i barwimy. Następnie klej w aerozolu, psikamy w miarę precyzyjnie po gałązkach, obsypujemy delikatnie jak przyprawą i gotowe.
Osobiście z siatek Polaka, zrobiłem dwa drzewka, kiedyś już prezentowane tu na forum.
Jedno jest już rozebrane, listeczki odzyskane i technologię taką zarzuciłem. Można obsypywać gąbkami lub listkami Nocha. Gąbki nie stosuję, listki Nocha są takie sobie, ogólnie dadzą rade.
Drzewek na sprzedaż robić nie zamierzam, bo:
a: Nie potrafiłbym wycenić...
b: Na modelarstwo staram się poświęcać dwie godziny dziennie/przez 5 dni w tygodniu i robię to dla własnej przyjemności. :)
Na razie dłubię przy skrzynce, która jeszcze wcale nie była tu pokazana, a mam ją dopiero zaawansowaną w ok.60% :|
A będzie to taki szlak na skraju lasu.

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
987 82 5

Dzisiaj tak dla odskoku i małej zmiany, trenowałem malowanie orłów, tymczasem w skali 1:1..... ;) jutro mały retusz. :)
Laboratorium i modelarnia musi mieć swój klimat kolejowy.
Przy okazji ponurej rocznicy Felek Dzierżyński też się załapał na małą renowacje.

Załączniki

Reakcje
0 0 0

To ja się poznęcam nad sosenkami.
Moim zdaniem komosa ciernista się do tego nadaje ale wymaga wyselekcjonowanych okazów i ingerencji nożyczkami.
Drzewka Krzysztofa...
Jak widać pokrój sosny jest nieco inny. Wyszukaj nieco bardziej gęste egzemplarze. Końcówki gałązek powinny zostać przycięte tak aby były spiczaste. W okolicy pnia można dołożyć gałązek tak aby całkowicie go zakryć.
Trenuj, trenuj... Chętnie skorzystam z Twoich doświadczeń ;)

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
987 82 5

Pracuję nad tymi nieszczęsnymi sosnami :| To jest drzewo-ikona bynajmniej pomorskiego krajobrazu.
Kleju w aerozolu nie ma, czekam aż dotrze, surowych drzewek pół szafy.
Zabrałem się za ostatni element układanki.
Pulpit leży już rok, ale twórcę chcę uspokoić, skończę tak w 70% skrzynki, by były przejezdne i biorę się za stację. :)
Z doskoku jeszcze robię w skali 1:1 ;)

Załączniki

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
987 82 5

:D
Remoncik skończony, renowacje niekoniecznie......od przyszłego tygodnia można W Końcu wygospodarować czas na dłubaninkę makietową.

Załączniki

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
987 82 5

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
5.200 33 1

Tak można by tu powiedzieć o różnych warjacjach na temat malowania tablic :roll:
Jednak powołując się na schemat malowania (za artykułem o lokomotywach SM41/pisma Parowozik 3/91) tabliczki miały na PKP kolor czarny.
Przytoczę tu z tego artykułu(niestety nie mam skanera)
MALOWANIE:
:arrow: kolor czarny:całe podwozie,pomosty,stopnie,tło tabliczek seryjnych
:arrow: kolor ciemnozielony:całe nadwozie z poręczami,dach budki maszynisty.
:arrow: kolor biały:napisy na tabliczkach seryjnych
:arrow: kolor pomarańczowy:czołownice,zawory maszynisty hamulca samoczynnego i
niesamoczynnego
:arrow: kolor srebrny:dźwignia nastawnika jazdy i nawrotnika
:arrow: kolor szary:wnętrze budki maszynisty.

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
987 82 5

ZBINiu :) , bez przesady w żadną stronę.....może jakieś egzemplarze miały tak pomalowane tablice...Widziałem np. SM42 z tablicami pomalowanymi na czerwono.
Dobra, powoli wracam do tematyki modelarskiej w tym wątku...Coś się pokaże już wkrótce.

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
987 82 5

Zrobiłem małe próby z listowiem Nocha, które dość dawno kupiłem. Generalnie przy Polaku wysiada, ale na kilka drzewek z dalszego planu........zda egzamin.
Pokrój i kolor drzewek, nie jest tematem- taka próba na śmieciach.

Załączniki

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
5.200 33 1

Zbiniu-Zbiniu prosi ;)
Już kiedyś pytałem,ale nie uzyskałem odpwiedzi :roll:
Mam od Ciebie to co wyjściowe (comosa) i co dalej spryskujesz korony lakierem w areozolu i tak sobie obsypujesz lużno listowiem-jak się robi te drzewka do końca (chodzi o korony) :?:
Chyba (o ile się nie dowiem jak to się robi) pozostanie mi skoloryzowanie tej comosy i zrobienie póżno-listopadowych drzew :D

marekw111

Znany użytkownik
Reakcje
2 0 0

No i sru tu tu tu,a pod koniec września Zbigniew miał sprawić że gały mi wylecą z oczodołów z zachwytu :D A my tu mamy 01-10-2009 r.n.e. i dalej mam ślepia na swoim miejscu ;)

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
987 82 5

ZBINiu, napisałem dość obszernie 13 września.
Ze swej strony polecam polski klej w aerozolu firmy Renesans. Można go kupić w e-sklepie Hergon.
http://www.hergon.pl/
W dziale artykuły kreślarskie...zakładka kleje. Ma tę zaletę, że po około tygodniu wysycha.
Miałem kiedyś klej Velpon, który kieeeeedyś tam w końcu też był suchy. Po drodze przyklejał niezłą porcję kurzu.
Mieszkańcy miasteczka, gdzie smok dziewice żre, mają ten komfort, że są tam trzy sklepy.
Kamil.....tak, to te listki z numeru na zero siedemset. Na zdjęciu wyglądają w miarę, ale generalnie szału nie ma....
Marek, ja nie pracuję na akord, tylko dla własnej przyjemności..Skrzyneczkę zaprezentuję wkrótce. A co tam będzie z Twoimi oczami, to się okaże.
U Ciebie tez za wiele się nie dzieje. :twisted:

Załączniki

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
987 82 5

Generalnie, nie prezentuje swojej kolekcji, ale.
Dziś do założenia dotarł najnowszy nabytek. Zawsze firma Artitec kojarzyła mi się z modelami budynków, statkami i jakimiś pojazdami. Modele budynków widziałem kilka lat temu i wyglądały jak odlewy żywiczne z plastelinowej formy. Wagon ten kupiłem, bo jest oryginalny, ze względu na budowę i zarząd, nawet epoka 3 może być. Prezentuje się rewelacyjnie, trawione detale, ale tablica hamulca to już mistrzostwo świata. Jedynie poręcze nie są przestrzenne :| Może pokazać komuś z Roco, że postęp jest nieunikniony i szykuje się mała rewolucja. :)
Nie znam niderlandzkiego, ale typuję, że groentewagen, to ''owocarka''.
Tak przynajmniej mówi translator-groente->warzywa. :)
Ciekawe, czy trafiały,(czytaj-kursowały po torach) też na PKP?
P.S. Strona www nie pokazuje produkcji taborowej, być może źle szukałem.

Załączniki

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
987 82 5

Sosny, wersja druga-ostateczna. Wyczółkowski to to nie jest, ale.....chyba mogą być.
Zdjęcie pożegnalne i wędrują do lasu, na skraj lasu.
W skali 1:1 odremontowałem znak wysokościowy z orzełkiem wzoru ''piastowskiego''. :)

Załączniki