• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

(moduł)stacja towarowa Jędrzyce(moja pierwsza)

P

Paweł Piotr

Gość
:LOL: Drogi Przyjacielu Tomku K!
Stacja Tunel jest klasycznym przykładem, jak tzw. warunki miejscowe (swoją drogą trudne) są skrzętnie wykorzystywane do daleko idących uproszczeń, w myśl do dziś obowiązującej zasady „nie da się” oraz do wygodnego, wszystko usprawiedliwiającego stwierdzenia „nie ma pieniędzy”. Być może w roku 1885, gdy stacja powstała, przejazd taki istniał przez środek stacji, a jaki był wówczas ruch – tak na tej drodze, jak i na stacji? W miejscu tym dawno winien być zrealizowany przejazd dwupoziomowy, no ale na kolei „nie dało się”, więc jest jak jest. Używanie jako argumentu sytuacji wyjątkowych bez objaśnienia istoty wyjątku, zakładając oczywiście, że wyjątek taki jest uzasadniony, jest nieuprawnione i nic nie wnosi, poza szumem informacyjnym. Nie mówiąc o tym, że są to wyjątki, które tylko potwierdzają regułę. Zresztą takich „wyjątków” na trupie niegdysiejszej kolei jest więcej, i nie przeczą one zasadom, a tylko kompromitują kolej, jako firmę. :!:
I choć życie jest życiem, jak słusznie zauważasz, to jednak wcale nie oznacza, że dziadostwo przestaje być dziadostwem.
W stacji Goleniów i Kępno osie przejazdów znajdują się w strefie pomiędzy semaforami wjazdowymi a semaforami wyjazdowymi (strefa głowic rozjazdowych), a więc zgodnie z zasadą, jaką wcześniej pozwoliłem sobie przytoczyć i opisać, co ilustrują załączone obrazki. :LOL:

Załączniki

mht

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam,
Dodam tylko, że semafory kształtowe w Kępnie (przed elektryfikacją i jeszcze jakiś czas po niej) stały w tych samych miejscach, co semafory świetlne na współczesnym planie zamieszczonym powyżej przez Pawła Piotra. Było ich nawet więcej niż obecnie, w miejscu dzisiejszej Tm18 stał semafor, gdyż z tego toru – z peronu tuż pod moim ówczesnym domem – odjeżdżały wówczas pociągi w kierunku Namysłowa przez Rychtal). Niestety, również od strony zachodniej głowicy stacji (Kępno 2.PNG) odbywała się większość manewrów z wagonami towarowymi i przejazd na dość ruchliwej drodze musiał być podczas nich zamykany.
Pozdrawiam, Michał

OP
OP
Mateusz B

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
330 2 0
Żeby nie było że nic się nie dzieje. Znalazłem w domu fajny karton o szerokości 0,5m i narysowałem sobie na nim plan i myślałem gdzie bd trzymać mój moduł. Poza tym zrobiłem mój drugi budynek (magazyn) i zamieszczam też fote pierwszego (również magazyn)
Nowy magazyn może zostanie umieszczony na makiecie :D

Najpierw fota mojego pierwszego magazynu. Prosze nie komentować, wiem że jest beznadziejny, szczególnie dach, ale był to muj pierwszy więc.. :LOL:

A teraz nowy niedawno zrobiony. :D

Na tej fotce widzisz elementy gotowe do montażu, i będzie jeszcze patynowany

Tutaj będzie gość naprawiający lampę oświetlającą plan ładunkowy, na dole skrzynka może bezpieczniki albo coś.. Oczywiście skrzynka będzie pomalowana na jasno szaro, w środku też

Tutaj robotnicy nisący worki i frontowa ściana magazynu. Na górze widać fragment tylnej ściany magazynu i szafkę kablową (ta również bd pomalowana na szaro)
Budynek będzie wyposażony w środku i pewno będzie zdejmowany dach z papy :p
P.S. Sorry za jakość, ale musiałem zmniejszyć o 1/4 w paincie

Załączniki

OP
OP
Mateusz B

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
330 2 0
Nikt nie odpowiada czyli jest do du... ;)
Ale do rzeczy. Ostatnio coraz bardziej ekscytowałem się budową mojego pierwszego segmentu. Niestety ostatnio zaczął przemiawiać do mnie pewien problem z tym związany. Nie stanowi on problemu finansowego, ani problemu ze zbiciem skrzynek. po prostu nie mam miejsca w domu. :( Wyliczyłem że zmieszczą mi się 3 skrzynki po 50cm x 87cm. Poza tym tka stacja nie służyłaby mi zabawie domu, (rozłóż sobie stacje 5m i sie baw) brałbym udział w imprezach tylko w Krakowie(mam 14lat i brak środka transportu) Natchniony codziennymi podróżami do szkoły jadąc tramwajem nad zespołem bocznic postanowiłem zrobić sobie bocznice. Jakiś mało rozbudowany zespół z tarczami manewrowymi(koniecznie :!: ), z dużym ruchem - magazyny, załadunek drewna z pobliskiego lasu i malutki punkt rozładunkowy węgla. I tu moje pytanie.
a) czy zrobić bocznice osobną i będę się pod kogoś podpinał (jak taki ktoś będzie)
b) zrobić linię jednotorową, a wzdłuż bocznica
c) zrobić linię jedno/dwu torową i zrobić bocznicę dochodzącą tam. (co lepiej ze względu na dostępność) niestety tracę cenne miejsce na terenie bocznic.

Osobiście przypadł mi do gustu wariant b), zyskacie kawałek szlaku, a ja niezależność. :D

Bardzo mi przykro że się nie udało :oops: . Już miałem dodać jeszcze jeden tor stacyjny. Jestem nastęny który poprzestał na planach, choć realizuję bocznicę. :cry: Wiem że Was zawiodłem, ale plan pozostaje do realizacji w przyszłoeści :|

Prezentuję Wam nowy plan bocznic.

Czerwony - semafory ze światłem białym :!: ,
Niebieski - Tm
Turkusowy - ewentualne ustawienie tarcz jeżeli nie będzie tarczy tej ze strzałką

1. Na planie znajduje się nastawnia. Może ona pełnić rolę posterunku odstępowego (narzekacie na jego brak ;) ) A także kieruje manewrami na stacji i zabezpiecza wyjazdy manewrowe na szlak.
2. Nie przewiduję zatrzymywania i mijania się składów. Bocznice posiadają tarcze manewrowe aby zabezpieczyć niekontrolowany wyjazd lokomotywy manewrowej na szlak.
3. Jak widać na tor wyciągowy niestety nie ma miejsca. Wyjazdy będą na szlak (będzie on zamykany), na żeberka niestety też, wiem zastosuję wykolejnice, ale przy dużym ruchu (wiem że powinno być żeberko la jest ciasno) nie wiem czy zastosować na każdym torze bocznym, czy przy grupie torów bocznych. Rozjazdy EW3, nie ma miejsca na EW6 nad czym strasznie ubolewam, ale jak powiedział pewien mądry na tym forum - kąt rozjazdu powinien być proporcjonalny co do długości torów stacyjnych.

Zostaje epoka IV, realizacja projektu przesunie się z wakacji na termin po 12lipca, 11lipca może wpadnę do klubu (będę wtedy w Krakowie, a na prawie całą resztę wyjeżdżam na wieś więc zbije skrzynkę) Najprawdopodobniej powstanie pierwsze 87cm makiety licząc od lewej.

Załączniki

tkarkady

Znany użytkownik
Reakcje
797 0 0
Paparazzi 97 napisał(a):
Nikt nie odpowiada czyli jest do du...
Wcale nie , myślę że jak całość starannie poskładasz i pomalujesz to efekt końcowy będzie dobry. Wypróbój najpierw farby na zbędnym kawałku tej tektury i sprawdź co się z nią dzieje ,
najlepiej zaimpregnuj klejem CA.

OP
OP
Mateusz B

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
330 2 0
Już pomalowałem szawki kablowe mieszając fajną mleczną farbę z czarną tworząc extra szary, kolega mi radził nie malować, ale chyba jednak pomaluję :)
PS. zamurowałem także jedno okno :D

OP
OP
Mateusz B

Mateusz B

Moderator Grupy KKMK
Zespół forum
KKMK
H0e
Reakcje
330 2 0
Witam Was bardzo serdecznie
Zapraszam do mojej relacji :)
http://forum.modelarstwo.info/threads/moja-makieta-modułowa.15618/#post-219170

Dużo się zmieniło odkąd jeszcze planowałem tu stację. Chciałbym podziękować wszystkim, którzy chętnie i cierpliwie pomagali mi w pierwszych zmaganiach z kolejnictwem i udzielali się w tym wątku:
Tomek K, Andrzej Harassek, brian-82, bostok70, Paweł Piotr, tkarkady,
Dziękuję