• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Modele zespołów wagonów piętrowych serii Bipa/Bhp - konwersja na ep. IVa

mattia

Znany użytkownik
Reakcje
86 1 0
Mozna sprobowac ,ale jak pisalem nic nie chce obiecywac. Moze cos z tego wyjdzie,mozna tez dac "haslo" na forum wloskim,tam tez ludzie maja kontakty i swoje uklady.Mattia

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Expertem to ja moze nie jestem.....ale wydaje mi sie ze to jakas samowolka :D
Na seryjnych wagonach nie bylo czegos takiego....prawda ??? No....chyba ze nigdy sie temy nie przypatrywalem !!
Ale klima to na pewno nie jest !! :D

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
1.020 82 5
Wg. mnie zdjęcie jest trochę sensacyjne, bo dowodzi, że wagony z pierwszych dostaw posiadające 5 wywietrzników zachowały się długo, bez przeróbek, a może to już jakiś rodzynek, ale to coś na czole dachu?
Edit: Czy to może być pozostałość po zamontowanej antenie w wagonach z instalacją radiowęzła?

OP
OP
Zbyszek

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
1.020 82 5
Jeśli już wywietrznik, to raczej w parze, ale na 4 opublikowanych zdjęciach Bipy z 5 wywietrznikami tego na czole nie ma, ale! na szkicu jest zaznaczony na członie z anteną.
Cały czas mam na myśli artykuł w KMiD.

Bronco_Billy

Znany użytkownik
Reakcje
2.095 22 1
dany napisał(a):
Z jednej strony zestawu był wywietrznik na czole a z drugiej nie było. Było to związane z różnymi funkcjami pomieszczeń na obu końcach.
Ale ten wywietrznik na zdjęciu nie jest na czole i nie jest na środku - na oko jest w linii pozostałych wywietrzników z jednej ze stron wagonu i patrząc z boku jest gdzieś na wysokości drzwi, góra pierwszego okna od drzwi, raczej nie nad zamkniętymi pomieszczeniami.
Na zdjęciu które wklejam też widać ten dzyndzelek - wywietrznik.

Załączniki

eddy

Aktywny użytkownik
Reakcje
533 5 2
W drugiej dostawie od roku 1961 już było 12 wywietrzników na dachu i jeszcze jeden na samym krańcu. Prawdopodobnie jest on z przedziału WC, który znajdował się pod schodami. Miały one już siedzenia 2+2 z symetrycznym przejściem.

Co do wywietrznika pojedynczego na czole dachu członu skrajnego B to były one chyba tylko w 10 zestawach, które posiadały radiowęzeł tylko po jednej stronie zestawu. W tym członie z radiowęzłem nie było okna środkowego na czole.

Załączniki

Sebastian B.

Aktywny użytkownik
Reakcje
73 9 2
Czy w latach 90 tych jeszcze jezdzily pietrusy ze scietym czolem ? Pytam bo sam planuje zabrac sie za taki zabytek juz nie dlugo.Jezeli nie trzeba dachu mi zmieniac to zawsze jakies uproszczenie w robocie :D

ziomek 456

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witajcie. Są już kaliki od allegratki, więc udało się piętrusa dokończyć. Od czasu poprzedniego wpisu dodałem zderzaki kluby 500 mm, płyty podzderzakowe ostbahna, no i całość zabezpieczona lakierem matowym. Jest także oświetlenie końca składu. Muszę jeszcze tylko zamontować sprzęg ogrzewania elektrycznego. Moim zdaniem lepiej zaiwestować w rivarossi, w schihcie jest zbyt wiele rzeczy do poprawy i nie wszystkie dają się tak łatwo poprawić. Choć z drugiej strony, baze do przeróbki można na allegro kupić za jakieś 320-360 zł, a to o ponad połowę taniej w stosunku do najnowszej produkcji. Ja zrobiłem z tego coś takiego, fajnie by było móc zakupić do tego su42 od piko i mieć skład z mojej ulubionej lini:
(film nie mój jak by kto pytał). A jak tam wasze modele?
01 01 2112 006.jpg
01 01 2112 002.jpg
01 01 2112 007.jpg
01 01 2112 013.jpg
01 01 2112 015.jpg

Uriel

Znany użytkownik
Reakcje
17 0 0
Dzięki chłopakom z UMF powstał taki mały bajer do mojego piętrusa ;)

Metodami prób i błędów będę dążyć do tego aby osłony świateł końcowych były ruchome ;)

20120306_160534.jpg