Witam
Po małej przerwie powstała ciężarówka i dlatego niestety tutaj znowu się pojawiam

Pomysł zbudowania pewnej scenki z tym pojazdem pojawił się kilka lat temu od zdobycia takiej oliwiarki.
Oliwiarkę znalazłem w garażu znajomych gdzie stacjonuje mój motocykl. Posiadali traktor itp. więc pomyślałem, że to pewnie coś z PRL ale wygląd ma ładny więc przetarłem ją szmatą bo była oblepiona kilku mm warstwą kurzu i oleju co okazało się zbawienne.
To był pierwszy napis jaki zobaczyłem co mnie zaciekawiło i zabrałem się za czyszczenie naftą.......na drugiej stronie pojawił się napis wykonany już przez użytkownika.
Czyli ten artefakt pewnie należał do załogi pojazdu o takiej nazwie. Taki napis uważam za bardziej ciekawy od najlepszego wybitego seryjnie. To zrobił ktoś kto pewnie już nie żyje a sama oliwiarka........produkcja w USA, konwój morski Murmańsk albo Archangielsk? Droga bojowa pojazdu od ZSRR do Polski. Zrobiłem wywiad skąd to tak jest i okazało się, że na polu obok gospodarstwa w styczniu 1945 roku na jakiś czas zatrzymała się jednostka zmotoryzowana Armii Czerwonej w drodze na zachód. Jakimś to sposobem pojazdy pojechały dalej a oliwiarka została i służyła do smarowania Ursusów do roku 2016. I to był powód dlaczego uparłem się na zbudowanie pojazdu sprzedanego do ZSRR przez USA i dalej już jako demobil służący np. w Służbie Polski itp.
Tutaj przy poszukiwaniu modelu CCKW z Roco i cegieł jako ładunku nieoceniona była pomoc kolegów.
@Mafo wskazał mi gdzie mogę zakupić doskonałej jakości cegły firmy Juweela i inne dodatki. Polecam sklep :
https://bogos.pl/juweela-m-3.html
@newermind natomiast napisał mi, że ma takie modele gratis. No cóż w obecnych czasach takie coś było sporym zaskoczeniem.
Za pomoc i modele serdecznie dziękuję. Do sedna czyli sam model. Zdjęcia na denku wspomnianej oliwiarki.
Model wbrew temu co widać ma prawidłowe podwozie tylko denko oliwiarki jest wypukłe.
Baza modelu to wspomniane Roco. Wszelakie dodatki to resztki z mojego śmietnika trawionek itp. Scenka ma przedstawiać ekipę ładującą pojazd w czasie przerwy i dlatego na skrzyni znajduje się pracownik z kubkiem na kawę zbożową oraz skrzynia w roli stołu z pokrojonym chlebem, nożem i kubkami, termosami itp. Wózek na cegły zrobiony z drutu i opakowania po tabletkach. Nic nie jest z druku 3D bo preferuję kawałek polistyrenu, pilnik produkcji CCCP i nożyk do rolet dodawany za darmo

Jako ciekawostkę napiszę, że oliwiarka co jasne jest w pełni sprawna ale już umyta i zabezpieczona jako zabytek. Jeszcze bardziej ciekawe jest to, że gumowa uszczelka nadal jest w pełni sprawna i po nagięciu zachowuje pamięć kształtu............po ok. 80 latach zalania najgorszymi przepalonymi olejami. Obecnie uszczelki w zaworkach w bateriach kranów wymieniam co około pół roku......działają w wodzie miejskiej. Daje do myślenia

Model pojawi się jeszcze jako część składowa scenki z wagonem.
Mam nadzieję, że nie zanudziłem moją przydługą wypowiedzią ale postanowiłem zrobić taką prezentację inną niż wszystkie.