• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Modele węglarek, talbotów zgodność z oryginałem, czy modelarska fikcja?

Gagar358

Znany użytkownik
Reakcje
1.464 3 0
Kolego Fictorque, powiadasz „Wstrzymaj swe Konie!”, no to odpowiem podobnie. Powściągnij Pan trochę lejce!

Przede wszystkim nigdzie nie napisałem, że jestem pewny iż taki wagon nie istnieje i model na pewno jest fikcyjny. Napisałem „Wedle mojej wiedzy…” i w tym kontekście była też moja ocena modelu jako fikcyjnego. Oczywiste jest, że moja wiedza jest w mniejszym lub większym stopniu niedoskonała, ale przecież nikt chyba nie wie wszystkiego. Nie raz też podkreślałem, że moja wiedza jest bardziej praktyczna, "z życia wzięta". Dlatego zawsze jak nie mam 100% pewności zaznaczam, że piszę o czymś na podstawie własnej wiedzy lub jest to moja opinia. I dokładnie tak napisałem, więc o co „biega”?:devil:

Zgodzę się natomiast z Twoją opinią co do podejścia firm modelarskich do wydawania fikcyjnych modeli … ale tutaj żadnej pewności tez nie mam.

Zdjęcia, które podlinkowałeś też nie są żadnym dowodem, że taki wagon ZOS Zvolen istnieje/istniał, choć faktycznie Twój argument z zakresem numerów wydaje się całkiem logiczny.
Ale jeżeli nie znajdzie się zdjęcie dokładnie tego wagonu, co w przypadku wagonów towarowych jest baardzo trudne, chociaż nie niemożliwe (na co mam nawet dowody), to na razie jest to raczej tylko dyskusja akademicka.

Zwrócę jeszcze uwagę, że omawiane modele zawsze odnoszę do realnych wagonów występujących na naszych polskich torach, bo taki jest sens ich omawiania!
Jakkolwiek nie można wykluczyć, że takie czy inne wagony mogą istnieć i jeździć poza naszymi granicami i mogą się również pojawić u nas w kraju, to dopóki ktoś nie udowodni - na filmie, zdjęciu czy w inny wiarygodny sposób, że dany wagon, którego model został wydany występuje w Polsce, model takiego wagonu - w tym kontekście - nie jest realny.

Tak czy inaczej model tej węglarki, w mojej skromnej opinii, warto mieć. Sam odebrałem właśnie paczkę m.in. z tym modelem ZOS i mogę powiedzieć, że w tym ciekawym malowaniu robi bardzo dobre wrażenie.

Fictorque

Znany użytkownik
Reakcje
604 0 0
Drogi @Gagar358, pragnę zwrócić uwagę, że nigdzie nie napisałem, że na pewno się mylisz, ani że mam dowód na istnienie.

To jest akademicka dyskusja.

Ty wychodzisz z założenia "fikcyjny dopóki nie udowodniono, że prawdziwy"
Ja wychodzę z założenia "prawdziwy dopóki nie udowodniono, że fikcyjny"

Tak jak oskarżyciel i obrońca w sądzie przedstawiliśmy odrębne spojrzenia na ten sam temat. Czytający ten wątek mogą na własne potrzeby, potem podjąć poinformowaną decyzję.

- - - - - - - - - - -
I jeżeli brakuje Ci w moim poprzednim poście, to tak węglarki z tego samego zakresu i właściciela 33 56 5423 XXX-X SK-ZOS jeździły po Polsce, problemem jest udowodnienie zdjęciem tego konkretnego numeru, szczególnie, że wygląda na to, że te wagony nie istnieją już od 10-8 lat.

Ostatnio edytowane: