• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Modele GPM - wydruki 3D

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.359 17 2
Pragnę jednak zauważyć że moja N126 jest wczesną wersją, z czasów gdy drzwi otwierały się pod wiatr.

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.660 387 20
Pragnę jednak zauważyć że moja N126 jest wczesną wersją, z czasów gdy drzwi otwierały się pod wiatr.
Tak, ale sama buda pozostała ta sama. Zmienił się kierunek otwierania drzwi i skrzynka na butle gazowe. Nie mówię o zmianach wewnątrz, bo tego nie widać w modelu.

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.916 32 2
Mam takie wrażenie, że ta skrzynia została źle doklejona do budy w trakcie projektu, bo na rysuneczku z zestawu jest całkiem realna. To raczej nie błąd wydruku.

OP
OP
P

przemek_lipski

Aktywny użytkownik
Reakcje
760 10 0
Spoko Maćku, obie dobre jakościowo. Ale jak kolega pisze, że tej z GPM'u można nawet nie malować to uważam, że nisko sobie poprzeczkę zawiesił.
Dlaczego ja sobie nisko poprzeczkę zawiesiłem? Wyraźnie napisałem "to uklon w stronę ludzi mających problem z pomalowaniem". Ja problemów z malowaniem nie mam. Ale jest sporo ludzi którzy nie ogarniają malowania aerografem, a malowanie pędzlem to tak średnio wychodzi i dla nich opcja w kolorze będzie akurat.

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.916 32 2
Ja nawet odlewy zawsze barwie na szaro bo na białych nawet czasem nie widać czy odlew nie ma błędów. A jak masz przyczepę to jeszcze zapytam jak wygląda przeszklenie do niej? Bez tych wypukłych szyb/pleksi efektu raczej nie będzie. Ale może są wypukłe?

OP
OP
P

przemek_lipski

Aktywny użytkownik
Reakcje
760 10 0
Ja nawet odlewy zawsze barwie na szaro bo na białych nawet czasem nie widać czy odlew nie ma błędów. A jak masz przyczepę to jeszcze zapytam jak wygląda przeszklenie do niej? Bez tych wypukłych szyb/pleksi efektu raczej nie będzie. Ale może są wypukłe?
Przeszklenie to wytłoczka do mocowania od środka i zdecydowania zbyt płaskie szyby, zwłaszcza przednia i tylna, bo boczne mają takie wypukłości nawet podobne do oryginały i jakby je odpowiednio dociąć, to by pasowały. No, ale przednia i tylna już nie za bardzo, jakby pokombinować i kleić od zewnątrz to może by to jakoś wyszło. Trochę szkoda, bo zrobienie bardziej realistycznej formy kosztowałoby praktycznie tyle samo pracy.

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.660 387 20
Mam takie wrażenie, że ta skrzynia została źle doklejona do budy w trakcie projektu, bo na rysuneczku z zestawu jest całkiem realna. To raczej nie błąd wydruku.
Możliwe, ale przód tej skrzyni u mnie sprawa wrażenie takiego jakby niedorobionego (lekko wypukły z takim garbem/półwałkiem), no dziwny jest.
Nie wiem jak to wyglądało na rysunkach, bo nie oglądam rysunków. Mnie interesuje model, a nie wizualizacja.
Ta skrzynka jest po prostu źle wydrukowana. Porównajcie sobie zdjęcia tej skrzynki z wydruku i oryginału.

Niewiadów 01.jpg
Niewiadów 02.jpg

popowe

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.359 17 2
eeeeee. I taki babol poszedł do klienta?
Gdybym nieopatrznie coś takiego wysłał komuś, to po zwróceniu mi uwagi wysłał bym nieodpłatnie drugi poprawny egzemplarz.

dmvip

Znany użytkownik
Reakcje
1.530 18 1
A mnie się wydaje że ta skrzynka po prostu oderwała się od podpór i jest to tylko smutny przypadek zbyt rychłej prezentacji. Radził bym sprawdzić najpierw kolejny wydruk i oczywiście projekt który jest drukowany. Wydrukowało się tylko to co "złapało" się modelu już po oderwaniu się suportów których to może być w tym miejscu za mało lub za słabe.

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.660 387 20
A mnie się wydaje że ta skrzynka po prostu oderwała się od podpór i jest to tylko smutny przypadek zbyt rychłej prezentacji. Radził bym sprawdzić najpierw kolejny wydruk i oczywiście projekt który jest drukowany.
Czyżbyś sugerował, że kolega @przemek_lipski jest jakoś związany z firmą GPM i prezentuje świeżo wyjęte z drukarki elementy? Napisał przecież, że
Przyszły dziś do mnie nowe dzieła GPM.
zatem rozumiem, że jest modelarzem, kupującym te modele... :niepewny: Czyżbym się mylił? :rolleyes:

dmvip

Znany użytkownik
Reakcje
1.530 18 1
Kto to drukuje to ja nie wiem i nie wróżę, stwierdzam tylko co widzę że jak dla mnie to jest błąd związany z drukiem który czasem się zdarza nawet na najlepszych drukarkach.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Ze świata modeli pojazdów osobowych 23
Ze świata modeli pojazdów osobowych 7