• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Modele amerykańskie

arek62

Aktywny użytkownik
Reakcje
5 0 0
image.jpeg

[DOUBLEPOST=1444325337][/DOUBLEPOST]
image.jpeg

[DOUBLEPOST=1444325372][/DOUBLEPOST]
image.jpeg

[DOUBLEPOST=1444325402][/DOUBLEPOST]
image.jpeg

[DOUBLEPOST=1444325431][/DOUBLEPOST]
image.jpeg

[DOUBLEPOST=1444325467][/DOUBLEPOST]
image.jpeg

[DOUBLEPOST=1444325545][/DOUBLEPOST]Cieszy mnie to,że są koledzy którzy lubią tabor amerykański.
Ja się do nich napewno zaliczam.:)

krakowiak

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
1.132 23 0
arek62 :) niektórzy to nawet tak pokochali tabor amerykański, że jeżdżą kawałek drogi (z Krakowa do Kóz koło Bielska Białej) żeby móc rozwijać swoje zainteresowania i żądze w tym zakresie :D

arek62

Aktywny użytkownik
Reakcje
5 0 0
Mam MTH , Overland i Athearn Genesis.
Co do modeli to Overland nie ma sobie równych.
Na drugim miejscu jest Athearn Genesis i na końcu MTH.
Co dotyczy dźwięku i właściwości jezdnych stawiam na pierwszym miejscu MTH.

arek62

Aktywny użytkownik
Reakcje
5 0 0
Mam też modele tych dwóch firm.
Absolutnym dla mnie faworytem jest Atlas.Nigdy nie miałem z ta firmą problemów.
BLI za to produkuje dużo lokomotyw parowych,których Atlas nie produkuje.
Dlatego ciężko jest tak bezpośrednio powiedzieć który producent jest lepszy.
BLI można porównać np. z MTH. Te dwie firmy produkują dużo lokomotyw parowych.
Dla mnie jest faworytem MTH. Zero problemów.

K

KonradKT

Gość
Przepraszam że tutaj bo troszkę off topic zrobię. Kiedyś na forum Martela był cały dział o kolejach amerykańskich. Niestety baza wiedzy zniknęła. Widzę i czytam wiele ciekawych postów w tym temacie tutaj a i wiele osób przestało się udzielać via internet. Postanowiliśmy z Rafałem troszkę temat przywrócić i założyliśmy forum poświęcone wyłącznie kolei północnoamerykańskiej. Chcielibyśmy wszystkich chętnych zaprosić do tego nowego tworu, tak aby przynajmniej troszkę odbudować to co kiedyś można było oglądać. Jeżeli moderator tegoż forum uważa że za bardzo uciekłem z tematem proszę o przesunięcie / skasowanie postu (dajcie tylko mi 3 do 4 dni żeby się ludzie zaznajomili) Forum widnieje na roboczej domenie www.namr.pl

Tomasz Wojczyk

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
5 0 0
Postanowiliśmy z Rafałem troszkę temat przywrócić i założyliśmy forum poświęcone wyłącznie kolei północnoamerykańskiej.
I była to decyzja zbyt pochopnie podjęta i w gruncie rzeczy bezsensowna. Zaglądnąłem tam i... "Techniki modelarskie", "Elektronika"? Po co mnożyć byty? To jest tu, a zarówno i techniki jak i elektronika są uniwersalne czy kolej/makieta jest polska, europejska, amerykańska czy azerbejdżańska. "Giełda"? Tego też tu nie brakuje. "O wszystkim i o niczym?" czyli tutejsze Gadki Szmatki? Tu też jest gdzie "popier..lić o" głupotach.

Był taki czas, że dział "amerykański" na forum Martel aktywnie współtworzyłem, często bywam w USA, interesuje się ich kolejami, odwiedzam muzea, wystawy i robię dziesiątki zdjęć, etc... Zdarzało się, że i tu wrzucałem relacje (jedna bodaj nawet chyba nie doczekała się drugiej części, a miała mieć :confused:) Ale... zaprawdę powiadam Wam, nie będę skakał między forumami albowiem mając czasu coraz mniej na bieżące czytanie choćby tylko tego forum, nie będę się nawet starał pamiętać, żeby wpaść tam do Was bo a nuż ktoś może napisał/zamieścił coś ciekawego.

Nie było lepiej się tu do Admina zwrócić o stworzenie działu amerykańskiego? Daje sobie łeb uciąć, że nie byłoby problemu, a wszystko w jednym miejscu.

(Żeby nie było - plus za pomysł oczywiście, ale sposób realizacji z dupy wzięty - za to minus. Dział być powinien, ale uważam, że zdecydowanie nie na zasadzie mnożenia bytów).

Pozdrawiam.
Tomasz Wójczyk.

Macowiec

Użytkownik
NAMR
Reakcje
86 0 0
Czesc wszystkim. Jestem nowy na forum. Jestem z USA ale mieszkam od 15 lat w Polsce. W latach 80 i 90ych pracowalem na koleje w USA (Indiana Hi-Rail, Keokuk Junction Railway, Union Pacific).

Kilka lat temu wrocilem do modelarstwa w skali HO, i buduje makiete amerykanske w domu (Bydgoszcz). Rowniez biore udziale w spotkaniach Torunskiej Makiety Modulowej, i tam toleruja moj amerykanski i kanadyjski tabor!

Kiedys (moze 5-6 lat temu) zobaczylem amerykanska makiete w Gdansku podczas Trako. Czy ta grupa jeszcze isnieje?

K

KonradKT

Gość
Kiedys (moze 5-6 lat temu) zobaczylem amerykanska makiete w Gdansku podczas Trako. Czy ta grupa jeszcze isnieje?
Tak chociaż po utracie forum troszkę się rozeszła. Makieta dalej jest chociaż teraz na Śląsku. Kilka postów wyżej jest zaproszenie na forum namr.pl gdzie "grupa" ta chce odnowić "działalność" i ruszyć troszkę do przodu.

arek62

Aktywny użytkownik
Reakcje
5 0 0
image.jpeg

[DOUBLEPOST=1446322976][/DOUBLEPOST]
image.jpeg

[DOUBLEPOST=1446323009][/DOUBLEPOST]
image.jpeg

[DOUBLEPOST=1446323041][/DOUBLEPOST]
image.jpeg

[DOUBLEPOST=1446323162][/DOUBLEPOST]Powyżej to Model firmy MTH☺️