• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Mazowsze Główne

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Te łuski to od Kałacha? :)

Mam tylko wątpliwość w kwestii usytuowania drzwi względem schodów. Ktoś schodzi na dół i dostaje w nos otwierającymi się drzwiami:podstepny:

OP
OP
Artur

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
8.560 228 3
Tak wiszą w powietrzu, nie ma ostatniego stopnia, nie ma zaworów i kilku innych rzeczy. Ale jak napisałem to nie koniec ale musiałem sprawdzić jak będzie to wyglądać ;)

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
5.357 35 1
To co pokazałeś Artur (zdjęcie oryginału) to druga strona - od wieży głównej w stronę młyna.
Bezpośrednio nad zbiornikami zazwyczaj stosowano redlery łańcuchowe ( zdjęcie poniżej )
redler.jpg
Wystarczy jak w modelu położysz takie dwa od wieży głównej do ostatnich zbiorników.

Ostatnio edytowane:

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
5.357 35 1
Artur abyś dobrze to zrozumiał taki schematyczny rysunek poniżej
redler 2.jpg

Te niebieskie kreski to rury zsypowe z głowic podnośników kubełkowych zielone strzałki oznaczają zsypywane ziarno.
Czerwona strzałka kierunek przesuwu łańcucha a czarne strzałki wysyp/zasuwy do poszczególnych zbiorników.
Popatrz na rysunek redler zrobisz bardzo łatwo to taki dłuugi prostopadłościan ;)

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.924 47 1
A jakie są drzwiczki rewizyjne w semaforach? Chodzi mi o kształt. Daszki zachodzą nisko i sugerują czasy współczesne ale mogą też pasować do lat 70-80.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.405 677 30
Daszki semaforów pasują na wczesne lata 1970, albo na współczesne. W latach 1970. daszki masowo wymieniano na długie, które przetrwały do dziś na wielu sygnalizatorach. Nawiasem mówiąc, te długie miały swoje zalety i nie mówię tu o sprawach obronności (widoczność z powietrza) - po prostu światło słonecznie mniej padało na soczewki.