• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

[Makieta] Tort - plac ćwiczeń

OP
OP
Arturro

Arturro

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
143 6 0
Witam po przerwie,
Prace nad makietą posuwają się z wolna na przód, ale mam nadzieję że po prawie miesięcznym oczekiwaniu na materiały ruszę dalej.
Teraz w planach mam dokończenie bocznicy.
Oto co zrobiłem przez ten czas.

Załączniki

OP
OP
Arturro

Arturro

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
143 6 0
Mam pytanie jak użyć Naturexu Polaka?
O ile siateczkę Heki flor można rozrywać i kształtować jak się chce, to Naturex po rozciągnięciu wygląda fatalnie.
Jężeli ktoś ma już z Was wprawę to chętnie wysłucham rad.

Załączniki

Maciej41

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Wreszcie dłuuuuuuuugo wyczekiwane zdjęcia! :D Świetnie to wszystko wygląda, jednakże ten gips, czy co tam dałeś na końcach bocznic... Ktoś pisał, że pomalował na zielono, zasiał potem trawę, i niezbyt to wyglądało. Przemaluj go najlepiej na "kolor ziemi :)". Tyle ode mnie :D

OP
OP
Arturro

Arturro

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
143 6 0
Dzięki za radę.
Jak pisałem bocznicę będę robił teraz. Gips położyłem dawno i pomalowałem go na zielono bo najpierw chciałem na cały ten teren położyć trawę i dopireo później ocknęłęm że trzeba dać i trochę piachu.

OP
OP
Arturro

Arturro

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
143 6 0
JohnyTRS, płytki są cementowo-gipsowe, po szczegóły zajrzyj tutaj http://ds5.agh.edu.pl/~qziou/viewtopic.php?t=2648

P

Paweł Piotr

Gość
Jak się chyba dobrze domyślam, na zdjęciu jest tarcza ostrzegawcza - warto by na niej zawiesić wskaźnik W1 - będzie ładnie i po kolejowemu...
Pozdrawiam

OP
OP
Arturro

Arturro

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
143 6 0
dzięki za radę, wskaźniki będą, część wskaźników już mam.
Co do wskaźników W11a to na moim torcie nie da ich się tak ustawić żeby zachować odległości.
Ale na pewno takie detale dodają smaczka całości.

OP
OP
Arturro

Arturro

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
143 6 0
witam wszystkich,
zacząłem prace nad bocznicą trochę to trwało, braki materiałowe, brak czasu itp. Odwlekałem też zaczęcie prac ponieważ chciałem zrobić elektrosadzarkę, klejenie między podkłady kawałeczków maty uważam za mało efektywne i mało efektowne.
Oto moja elektrosadzarka wg. przepisu z tego forum.
Zdjęcia bocznicy w kolejnym poście.

Załączniki

OP
OP
Arturro

Arturro

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
143 6 0
Oto relacja z prac przy bocznicy z moim nowym narzędziem.
Może jeszcze nie mam wprawy w sadzeniu, ale chyba wygląda dobrze, oceńcie sami.
Jedno co zauwarzyłem to mam za duże sitko, za bardzo rozrzuca trawę i ciężko jest sadzić przy obiektach i w zakamarkach. Betonówka jeszcze nie skończona czekam na płyty.
Wrzuciłem też parę fotek i innych rejonów torta.

Załączniki

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Bardzo ładny placyk ćwiczeń :)
Co do rozrzucania trawy, to ja kilka modułów z powodzeniem zrobiłem bez elektrosadzarki, sypiąc ręcznie i stukając aby postawić trawę (działa tylko na 2mm),
teraz nadal sadzę ręcznie sypiąc, tylko potem przybliżając i oddalając sitko elektryzuję trawę.
Dzięki temu nadal mam selektywność odcieni i długości, tyle że mogę dłuższe też sadzić.

OP
OP
Arturro

Arturro

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
143 6 0
Szelmku poprwię te przweody. Nawet zastanawiałem się czy będzie dobrze jak składałem do kupy pudełko. I okazało się że jest źle :oops:

OP
OP
Arturro

Arturro

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
143 6 0
Metoda sypania trawy a później zbliżanie sitka też mi się wydają najlepsze. Sianie przez sitko jest dobre na dużej powierzchni np. jak ktoś chce zrobić matę na folii bez stukania.

OP
OP
Arturro

Arturro

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
143 6 0
Masz rację jest to płytka uniwersalna i poprawiałem ścieżki tam gdzie były bliżej jak 1cm to skakała iskra, ale teraz jest ok.

OP
OP
Arturro

Arturro

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
143 6 0
Re: Tort - plac ćwiczeń

witam,
Minęło trochę czasu od ostatniego mojego postu, minął mi też urlop :cry: .
Podczas urlopu udało mi się trochę podgonić z pracami na bocznicy i wokól magazynu :) . Nie jest jeszcze wszystko skończone (np: muszę dopracować asfalt na placu przy magazynie, brak części płotu), ale przesyłam kilka fotek z placu budowy.
Pozdrawiam i czekam na wasze opinie.

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Buduję makietę 77
Buduję makietę 527
Buduję makietę 282
Buduję makietę 69
Buduję makietę 9