• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta strychowa

KronosVV

Użytkownik
Reakcje
77 7 0
Tylko jeśli chodzi o koszty, jeszcze są ludzie którzy projektują formy wtryskowe i procesy technologiczne, zaplecze jest tylko kasy brak, no chyba że masz wolne kilka baniek.
Możesz pobić zagranicę asortymentem i jakością.
Jeśli przez zaplecze rozumiesz wykwalifikowaną kadrę inżynierską, to jest już dość kiepsko. U mnie firma poszła w kierunku przyuczania absolwentów uniwersytetów z kierunków humanistycznych lub ekonomicznych. Ale może akurat projektantów form do wtryskarek nie brakuje.
Z moich doświadczeń na halę ok. 20 wtryskarek, wystarczy 1-2 osoby obsługi, reszta jest wykonywana automatycznie, o ile wytwarzany produkt na to pozwala. Ale żeby tak było musi być ktoś kto umie to w ten sposób zaprojektować.
Elementy z jakich składają się modele, są z reguły cienkościenne i dość precyzyjne, co może przysporzyć sporo problemów. Poza tym kwestie materiałowe, gęstość, lepkość, szybkość stygnięcia, separacja od formy podejrzewam że są kłopotliwe i do wypracowania w procesie produkcyjnym.

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.341 504 30
Zdefiniowanie "off-grid" jako "pseudo" fachowe określenie świadczy o Twojej dużej ignorancji dla tego zagadnienia.
Nie twierdzę, że jestem fachowcem w dziedzinie energetyki, ale uważam, że określenie "off-grid" jest co najwyżej żargonem, stosowanym wewnętrznie w środowisku fachowców od energetyki. Ale nawet gdyby było oficjalnie uznanym fachowym terminem, to jest ono niekoniecznie zrozumiałe dla innych czytelników, niebędących fachowcami w tej branży. Dlatego też uważam, że epatowanie takim nawet fachowymi, a tym bardziej pseudo fachowymi określeniami jest nie na miejscu na naszym forum, które czytają nie tylko fachowcy-energetycy. I właśnie z szacunku do wszystkich użytkowników nie należy takich określeń używać. Wystarczyło wyjaśnić, o co chodzi, a nie unosić się honorem i fałszywą ambicją.

KronosVV

Użytkownik
Reakcje
77 7 0
..... Wystarczyło wyjaśnić, o co chodzi, a nie unosić się honorem i fałszywą ambicją.
Ja się uniosłem? :) Szanowny Panie Andrzeju, wystarczyło wpisać w google i doczytać o on/off grid. Poza tym, przecież w pierwszej odpowiedzi wyjaśniłem w skrócie o co chodzi. Jest to powszechnie znany dziś termin, stosowany w literaturze fachowej i naukowej, prasie branżowej, ale również ogólnopolskiej i lokalnej. Jest również wyśmienicie znany przez indywidualnych użytkowników fotowoltaiki. W każdym markecie budowlnaym (i pewnie nie tylko), można kupić mini instalacje oświetlenia pracującą off grid. Za oknem mam gminny plac zabaw w ten sposób oświetlony. Żyjemy w XXI w. Jest transformacja energetyczna, która dotyka nas wszystkich. Nie wierzę że Pan nie zauważył.
Świat idzie do przodu i powinniśmy stosować terminologie stosowną do rozwijającego się i otaczającego nas świata, a nie jak napisałeś
..... z szacunku do wszystkich użytkowników nie należy takich określeń używać.
Ja stosowanie terminologii zgodnej z postępem uważam za szacunek dla innych użytkowników forum. Bądźmy postępowi, rozwijajmy się by być lepszymi. Brak rozwoju i tkwienie w punkcie to utopia. Przecież wielu z nas przeszło z analogu na sterowanie cyfrowe. Cóż to jest jak nie postęp i konieczność używania nowej terminologii? 20 lat temu nikt z nas by nie pomyślał że będzie mógł sterować swoim H0 za pomocą smarfonu!

Ostatnio edytowane:

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.028 6 2
Ja też takiego określenia nie znałem. I też jestem zdania, że skoro się pisze na publicznym forum, którego tematyka nie jest jednak związana z branżą, z której wywodzi się to pojęcie, to warto to robić tak, żeby inni rozumieli o co chodzi bez dopytywania się.

Mnie kiedyś uczono, że to obowiązkiem mówiącego jest robić to tak, żeby inni rozumieli, a nie zadaniem innych się domyślać "co autor miał na myśli" :)

KronosVV

Użytkownik
Reakcje
77 7 0
Ja też takiego określenia nie znałem. I też jestem zdania, że skoro się pisze na publicznym forum, którego tematyka nie jest jednak związana z branżą, z której wywodzi się to pojęcie, to warto to robić tak, żeby inni rozumieli o co chodzi bez dopytywania się.

Mnie kiedyś uczono, że to obowiązkiem mówiącego jest robić to tak, żeby inni rozumieli, a nie zadaniem innych się domyślać "co autor miał na myśli" :)
Wybacz. Jest to dziś tak powszechnie używane określenie że nie przyszło mi do głowy że można go nie znać. Po za tym "za chwile" wyjaśniłem o co chodzi. Wpis był kierowany do konkretnych osób, a dyskusja wywiązała się z kimś innym. Takie uroki forum. ;)

Ostatnio edytowane:

Kylogram

Znany użytkownik
Reakcje
1.746 38 3
Chyba wszyscy, którzy interesują się (czytaj: są zmuszeni) do instalacji u siebie paneli PV, usłyszeli już od firmy instalatorskiej termin off-grid. A jak ktoś jeszcze nie słyszał, to szybko usłyszy, jak mu gazownia gaz wyłączy i kocioł zaplombuje ; )

Natomiast wzmianka Kolegi @KronosVV o tym, że "firma poszła w kierunku przyuczania absolwentów uniwersytetów z kierunków humanistycznych lub ekonomicznych" jest kolejnym potwierdzeniem faktu, że nasz kraj rozwija się właściwie i oprócz wyżej wymienionych niedługo będziemy mieli kolejnych specjalistów do pracy w fabrykach: magistrów biblistyki. Świetlana przyszłość przed nami xd

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.341 504 30
Wpis był kierowany do konkretnych osób, a dyskusja wywiązała się z kimś innym. Takie uroki forum.
Forum, jak sama nazwa wskazuje, służy do wymiany poglądów ze wszystkimi, którzy je czytają i się na nim wypowiadają. Do dyskusji z konkretnymi osobami służą wiadomości pw i inne formy bezpośredniego komunikowania się ze sobą. Tak że argument średnio trafiony. Mam panele fotowoltaiczne od dwóch lat, ale z określeniem "off-grid" się nie spotkałem. Wprawdzie "trochę" ;) znam angielski, ale nie znaczy to, że muszę domyślać się, co autor miał na myśli. Obawiam się, że kolega @KronosVV trochę przecenia znajomość "nowoczesnej" terminologii przez użytkowników forum. ;)

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
683 6 0
Jest również wyśmienicie znany przez indywidualnych użytkowników fotowoltaiki. W każdym markecie budowlnaym (i pewnie nie tylko), można kupić mini instalacje oświetlenia pracującą off grid
Instalację PV użytkuję parę lat, czytam też czasami artykuły w tej tematyce, markety odwiedzam i aby w OBI widziałem mini instalację fotowoltaiczną, ale jakoś z tym określeniem się nie spotkałem. A brudzenie języka polskiego obcymi sformułowaniami nie jest dobre, dlaczego nie bierzemy przykładu z Czechów, gdzie wszystko nazywają w swoim ojczystym języku. I tak powiedział kolega @Andrzej Harassek, forum czyta różni ludzie, powinni rozumieć o czym jest mowa. A jeśli była to wiadomość skierowana do konkretnych osób, trzeba było wysłać prywatną wiadomość.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.614 50 5
Już się wyjaśniło, więc chyba czas posprzątać w wątku u Tomka, bo ja czekam na kolejną porcję relacji z budowy, a nie koniecznie chcę tu czytać o przysłowiowej "wojnie na siusiaki" w piaskownicy.

Dajcie Tomkowi spokojnie pracować nad makietą i bańkami ;) :p

kosia51

Aktywny użytkownik
Reakcje
237 0 0
Bazą jest piasek kwarcowy (taki dla nutrii), lepiszczem żywica stosowana do tynków mozaikowych, wszystko zabarwione farbami wodnymi, washami i pigmentami w proszku, że tak powiem do smaku. (Zależy, co ma imitować)
Do pojemniczka z żywicą dosypujesz pisaku i mieszasz, proporcja - na oko,tak by uzyskać konsystencję kremu. Potem zabarwiasz.
Można to rozcieńczyć wodą, lepiej jednak gdy masa wyjdzie za gęsta dolać trochę żywicy.
Nakłada się szpachelką, masa ma tendencję do samopoziomowania, także nie trzeba się przesadnie przykładać do wygładzania.
Na drugi dzień powierzchnia jest gładka i twarda jak skała.
(Na początku zrobiłem próbę na kawałku sklejki, teraz używam jej jako "deseczki ściernej")
Mam pytanie: Jaka to żywica, czy jest potrzebny utwardzacz, jeżeli to jaki?
Pozdrawiam Tomek

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.589 120 86
Wszystko fajnie tylko, że część tych żywic nie naddaje się do wnętrz. Ale jak ktoś lubi inhalować się chemią... kto mu zabroni...

kosia51

Aktywny użytkownik
Reakcje
237 0 0
Wszystko fajnie tylko, że część tych żywic nie naddaje się do wnętrz. Ale jak ktoś lubi inhalować się chemią... kto mu zabroni...
Pytam o żywicę, bo większość tynków mozaikowych jest już w całości, czyli łącznie z piaskiem, kamyczkiem, czy też innym wypełnieniem. A to czy nadaje się do wnętrz, czy nie, nie ma większego znaczenia. Ostatecznie jest tej powierzchni do pokrycia mało. Zawsze można założyć maseczkę na tzw. ryj i będzie bez inhalacji.
Pozdrawiam Tomek