Osobiście uważam, że modele KIBRI budynków (zwłaszcza tych "ceglanych") są ponadczasowe. Podobają mi się zwłaszcza budynki fabryczne/przemysłowe i chociaż formy mają grubo ponad ćwierć wieku - nie ma się do czego przyczepić ...
Jednak zmiana właściciela marki - nie wpłynęła korzystnie. Nie wiem czy nowy właściciel zmienił recepturę/skład tworzywa z których produkowane są elementy, czy też elementy zbyt długo "leżakowały" w magazynie. Tworzywo stało się bardziej kruche i jest gorsze w obróbce. Różnicy tej nie zauważymy gdy ograniczamy się wyłącznie do sklejenia danego modelu. Jeśli decydujemy się na przeróbkę modelu gdzie trzeba coś dociąć, rozciąć lub wyciąć w elemencie - tak "różowo" już nie jest.
W ostatniej dostawie modeli - bardzo duża ilość elementów była połamanych. Tu przyczyną było niechlujne pakowanie do pudełek - jak się nie chciało zamknąć, to się docisnęło "na siłę" ... Zmiana samych opakowań na uchylane (kiedyś były to dwa kartoniki wsuwane jeden w drugi) - też nie była dobrym pomysłem.
Na korzyść obecnego producenta przemawia jednak podejście do klienta i możliwość dokupienia pojedynczych wyprasek (wtrysków ?) z interesującymi nas elementami. To umożliwia wykonywanie zupełnie nowych/niepowtarzalnych modeli z gotowych elementów. Ponieważ dostawa reklamowanych i zamówionych elementów w moim przypadku trochę trwała - wszystko otrzymałem gratis. I gdybym prędzej o tym wiedział - zamówiłbym wszystkiego więcej ...