• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta strychowa

OP
OP
tomekkor

tomekkor

Znany użytkownik
Reakcje
5.567 31 1
20240207_214622.jpg

Ułożyłem nieco gleby na gołych dechach. Taki kamień węgielny. Tu na razie jest ściernisko, a będzie osiedle kolejowe i budynek stacji.
20240207_215248.jpg

a na dworzec główny zajechał Lech
20240207_215614.jpg

Ostatnio edytowane:

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
683 6 0
OP
OP
tomekkor

tomekkor

Znany użytkownik
Reakcje
5.567 31 1
Chłopaki / (i dziewczyny)! Pokazujcie, co tam tam dłubiecie u siebie! Potrzebuję zająca, za którym mogę gonić.
Kiedyś jak zaczynałem swoją przygodę z modelarstwem, zainspirowały mnie liczne prace, które tu znalazłem. Mam wrażenie, że było tego więcej niż obecnie. Dziś ile jest osób, które prezentują tu swoje dokonania? Mam wrażenie, że w skali Polski buduje cokolwiek ja i tylko kilka osób...

Ostatnio edytowane:

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.028 6 2
Myślę, że te kilka osób to i tak dużo :) Ja co prawda w żadnym aspekcie nie dorównuję Ci jeżeli chodzi o wizualne aspekty Twojej wspaniałej makiety, ale może zainteresuje Cię moja powstająca makieta z realistycznym systemem sterowania, z którego to akurat jest bardzo dumny :D

https://forum.modelarstwo.info/threads/stacja-graniczna-de-nl.60726/

A wizualnie to chyba trzeba się wzorować głównie na osobach tworzących moduły, w przypadku makiet domowych też mam wrażenie, że wielu ludzi więcej pyta, planuje niż tworzy :(

OP
OP
tomekkor

tomekkor

Znany użytkownik
Reakcje
5.567 31 1
Myślę, że te kilka osób to i tak dużo :) Ja co prawda w żadnym aspekcie nie dorównuję Ci jeżeli chodzi o wizualne aspekty Twojej wspaniałej makiety, ale może zainteresuje Cię moja powstająca makieta z realistycznym systemem sterowania, z którego to akurat jest bardzo dumny :D

https://forum.modelarstwo.info/threads/stacja-graniczna-de-nl.60726/

A wizualnie to chyba trzeba się wzorować głównie na osobach tworzących moduły, w przypadku makiet domowych też mam wrażenie, że wielu ludzi więcej pyta, planuje niż tworzy :(
Wiem, że jest też dużo osób, które budują ale tu nie pokazuje.

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.636 8 0
Ja ostatnio zawiodłem się na jakości modeli budynków firmy KIBRI, ciekawe jak będzie w Twoim przypadku.
Osobiście uważam, że modele KIBRI budynków (zwłaszcza tych "ceglanych") są ponadczasowe. Podobają mi się zwłaszcza budynki fabryczne/przemysłowe i chociaż formy mają grubo ponad ćwierć wieku - nie ma się do czego przyczepić ...

Jednak zmiana właściciela marki - nie wpłynęła korzystnie. Nie wiem czy nowy właściciel zmienił recepturę/skład tworzywa z których produkowane są elementy, czy też elementy zbyt długo "leżakowały" w magazynie. Tworzywo stało się bardziej kruche i jest gorsze w obróbce. Różnicy tej nie zauważymy gdy ograniczamy się wyłącznie do sklejenia danego modelu. Jeśli decydujemy się na przeróbkę modelu gdzie trzeba coś dociąć, rozciąć lub wyciąć w elemencie - tak "różowo" już nie jest.
W ostatniej dostawie modeli - bardzo duża ilość elementów była połamanych. Tu przyczyną było niechlujne pakowanie do pudełek - jak się nie chciało zamknąć, to się docisnęło "na siłę" ... Zmiana samych opakowań na uchylane (kiedyś były to dwa kartoniki wsuwane jeden w drugi) - też nie była dobrym pomysłem.

Na korzyść obecnego producenta przemawia jednak podejście do klienta i możliwość dokupienia pojedynczych wyprasek (wtrysków ?) z interesującymi nas elementami. To umożliwia wykonywanie zupełnie nowych/niepowtarzalnych modeli z gotowych elementów. Ponieważ dostawa reklamowanych i zamówionych elementów w moim przypadku trochę trwała - wszystko otrzymałem gratis. I gdybym prędzej o tym wiedział - zamówiłbym wszystkiego więcej ... ;)

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.541 252 31
Osobiście uważam, że modele KIBRI budynków (zwłaszcza tych "ceglanych") są ponadczasowe. Podobają mi się zwłaszcza budynki fabryczne/przemysłowe i chociaż formy mają grubo ponad ćwierć wieku - nie ma się do czego przyczepić ...

Jednak zmiana właściciela marki - nie wpłynęła korzystnie. Nie wiem czy nowy właściciel zmienił recepturę/skład tworzywa z których produkowane są elementy, czy też elementy zbyt długo "leżakowały" w magazynie. Tworzywo stało się bardziej kruche i jest gorsze w obróbce. Różnicy tej nie zauważymy gdy ograniczamy się wyłącznie do sklejenia danego modelu. Jeśli decydujemy się na przeróbkę modelu gdzie trzeba coś dociąć, rozciąć lub wyciąć w elemencie - tak "różowo" już nie jest.
W ostatniej dostawie modeli - bardzo duża ilość elementów była połamanych. Tu przyczyną było niechlujne pakowanie do pudełek - jak się nie chciało zamknąć, to się docisnęło "na siłę" ... Zmiana samych opakowań na uchylane (kiedyś były to dwa kartoniki wsuwane jeden w drugi) - też nie była dobrym pomysłem.

Na korzyść obecnego producenta przemawia jednak podejście do klienta i możliwość dokupienia pojedynczych wyprasek (wtrysków ?) z interesującymi nas elementami. To umożliwia wykonywanie zupełnie nowych/niepowtarzalnych modeli z gotowych elementów. Ponieważ dostawa reklamowanych i zamówionych elementów w moim przypadku trochę trwała - wszystko otrzymałem gratis. I gdybym prędzej o tym wiedział - zamówiłbym wszystkiego więcej ... ;)
Dziś to już nie Chiny , które stały się kosmicznie precyzyjne i trzymające poziom i cenę za roboczogodzine , dziś produkcja tania dla Eurokołchozu idzie z Bangladeszu, Wietnamu i zbliżonych geograficznie landów. Gdzie dopiero się uczą.

OP
OP
tomekkor

tomekkor

Znany użytkownik
Reakcje
5.567 31 1
Dziś to już nie Chiny , które stały się kosmicznie precyzyjne i trzymające poziom i cenę za roboczogodzine , dziś produkcja tania dla Eurokołchozu idzie z Bangladeszu, Wietnamu i zbliżonych geograficznie landów. Gdzie dopiero się uczą.
Moim marzeniem jest otworzyć fabrykę modeli w Polsce, ale przy dzisiejszych warunkach wydaje się to trudne.

Scenika

Aktywny użytkownik
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
LGMK
Reakcje
693 7 0
Moim marzeniem jest otworzyć fabrykę modeli w Polsce, ale przy dzisiejszych warunkach wydaje się to trudne.
Tomaszu - jeśli szukasz wspólnika - wchodzę w to :)
Ja też buduje ale mój „talent” przy Twoim blednie. Z niecierpliwością czekam na każdy wpis, zdjęcie i postęp na Twojej makiecie. Trzymam kciuki.

KronosVV

Użytkownik
Reakcje
77 7 0
Niestety, bez zautomatyzowania linii produkcyjnej, wraz ze zminimalizowaniem czynnika ludzkiego i systemem produkcji w obiegu zamkniętym, pracującym na dużym off-grid'zie energetycznym, ciężko będzie konkurować z kosztami produkcji z Azji.

KronosVV

Użytkownik
Reakcje
77 7 0
A można normalnym językiem? Niczego z tego nie rozumiem... :(
Nie będę się rozpisywał bo temat skomplikowany i dość ciężki oraz nie bardzo pasuje do tematyki tego forum.
Chodzi o zminimalizowanie odpadów produkcyjnych, mediów używanych podczas produkcji i recykling szeroko pojęty.
Off-grid = własne źródło zasilania i brak uzależnienia od sieci energetycznej.

KronosVV

Użytkownik
Reakcje
77 7 0
Słusznie, ale nawet w skrótowej wypowiedzi dobrze jest używać języka powszechnie zrozumiałego, stąd moja uwaga.
Nie zgadzam się z tym. Zrozumienie fachowej terminologii w pewnych branżach jest kluczowe. Szukanie na siłę odpowiedników w języku potocznym, może prowadzić do nieporozumień i błędów, co w przypadku energetyki i/lub produkcji może być fatalne w skutkach jeśli niedoświadczona osoba spróbuje zastosować w praktyce "uzyskaną" informację.

KronosVV

Użytkownik
Reakcje
77 7 0
Szczególnie jeśli mówimy o fazie wstępnej realizacji projektu, gdzie z braku wymaganych licencji czy uprawnień które są kosztowne, w grę wchodzą eksperymenty nie do końca spełniające wymogi bezpieczeństwa. Może się to na prawdę bardzo fatalnie skończyć.

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.341 504 30
Nie zgadzam się z tym. Zrozumienie fachowej terminologii w pewnych branżach jest kluczowe. Szukanie na siłę odpowiedników w języku potocznym, może prowadzić do nieporozumień i błędów, co w przypadku energetyki i/lub produkcji może być fatalne w skutkach jeśli niedoświadczona osoba spróbuje zastosować w praktyce "uzyskaną" informację.
Może się kolega @KronosVV nie zgadzać i pisać po swojemu, ale wtedy musi wziąć pod uwagę fakt, że wielu czytelników go nie zrozumie. Jeżeli to jest takie skomplikowane i rzeczywiście nie bardzo pasuje do tematyki forum, a w dodatku jest tak strasznie niebezpieczne, to może lepiej po prostu w ogóle tego nie poruszać. A określenie
pracującym na dużym off-grid'zie energetycznym
można zastąpić np. słowami "wykorzystującym (w jak największym stopniu) własne źródła energii" i byłoby jasne dla wszystkich, a nie epatować nas pseudo fachowymi określeniami.

KronosVV

Użytkownik
Reakcje
77 7 0
Może się kolega @KronosVV nie zgadzać i pisać po swojemu, ale wtedy musi wziąć pod uwagę fakt, że wielu czytelników go nie zrozumie. Jeżeli to jest takie skomplikowane i rzeczywiście nie bardzo pasuje do tematyki forum, a w dodatku jest tak strasznie niebezpieczne, to może lepiej po prostu w ogóle tego nie poruszać. A określenie

można zastąpić np. słowami "wykorzystującym (w jak największym stopniu) własne źródła energii" i byłoby jasne dla wszystkich, a nie epatować nas pseudo fachowymi określeniami.
Zdefiniowanie "off-grid" jako "pseudo" fachowe określenie świadczy o Twojej dużej ignorancji dla tego zagadnienia. Ale 30 lat pracuje w branży energetycznej i nawet mnie nie zaskoczyłeś.
Początkowy wpis był skierowany do dwóch wcześniejszych dyskutantów, ale ponieważ się odezwałeś to kurtuazyjnie odpisałem.
Nie będę dalej ciągnął tej dyskusji, bo nie to forum i poziom też nie bardzo w odniesieniu do poruszonego tematu.

Ostatnio edytowane:

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.200 508 29
Tylko jeśli chodzi o koszty, jeszcze są ludzie którzy projektują formy wtryskowe i procesy technologiczne, zaplecze jest tylko kasy brak, no chyba że masz wolne kilka baniek.
Możesz pobić zagranicę asortymentem i jakością.