• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta strychowa

OP
OP
tomekkor

tomekkor

Znany użytkownik
Reakcje
5.567 31 1
Znaczy będzie bramowa z urządzeniami elektromechanicznymi (suwakowymi). A sygnalizacja kształtowa (z napędami elektrycznymi) czy już po modernizacji, świetlna? Sam kiedyś coś doradzałem, ale już nie pamiętam, a poza tym decyzja mogła się zmienić. ;)
Musze wrócić do naszej dawnej korespondencji i odszukać na czym stanęło. Sygnalizacja w obrębie stacji będzie świetlna, z wyjątkiem jednej głowicy wyjazdowej, będącej w zasięgu innej nastawi wykonawczej z mechanicznymi urządzeniami sterowania ruchem.
Obecnie budowana nastawnia ma być nastawnią w jakimś stopniu zmodernizowaną.
Teraz szukam pomysłów i inspiracji jak wykonać wnętrze. Czy budować pulpit, czy biurka z komputerami i monitorami. A może pultity z urządzeniami elektromechanicznymi (suwakowymi).
A może da się to wszystko połączyć?

Moje inspiracje:

Fahrdienstleiterstellwerk "Hnt" ("Harburg Nordturm") in Hamburg-Harburg

Bahnhof (Hamburg-)Altona

Elektromechanisches Stellwerk der Vereinigten Eisenbahnsignalwerke, Berlin

Stuttgart Hbf

Stellwerk "Whf" in Wiesbaden Hbf.

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.342 504 30
Czy budować pulpit, czy biurka z komputerami i monitorami. A może pultity z urządzeniami elektromechanicznymi (suwakowymi).
A może da się to wszystko połączyć?

Moje inspiracje:
Nie wiem, co kolega @tomekkor ma na myśli pisząc "pulpit" na początku zdania, ale urządzenia elektromechaniczne z komputerami i monitorami to raczej egzotyczne połączenie. W nastawni elektromechanicznej mogą być komputery, ale raczej do innych celów, niż sterowanie ruchem, choć różne dziwne rzeczy się zdarzają. W takiej nastawni bramowej w zasadzie powinny być po prostu urządzenia elektromechaniczne, tzw. suwakowe. Właśnie takie urządzenia widać na wszystkich tych zdjęciach. Takie urządzenia były stosowane również w Polsce, swego czasu m.in. w Gorzowie Wlkp. czy Malborku, ale także w wielu innych miejscach. Nie wiem, czy i ile przetrwało w eksploatacji do dzisiaj, ale nie zdziwiłbym się, gdyby jeszcze gdzieś pracowały. Oryginalnie stosowano w takich urządzeniach sygnalizację kształtową, z sygnalizatorami wyposażonymi w napędy elektryczne, ale były one później zastępowane sygnalizacją świetlną. Tak że, zależnie od czasów, jakie mają być odwzorowane na makiecie, można zastosować zarówno sygnalizatory kształtowe, jak i świetlne.

Mogę sobie teoretycznie wyobrazić, że w takiej nastawni zainstalowano nowoczesne urządzenia przekaźnikowe, albo nawet komputerowe, ale to zależy, jak zwykle, od tzw. warunków miejscowych. W wypadku urządzeń przekaźnikowych kluczową sprawą jest możliwość zainstalowania dość dużej i zajmującej sporo kubatury ilości aparaty przekaźnikowej i zasilającej (łącznie z awaryjnym agregatem prądotwórczym). Urządzenia komputerowe zajmują mniej miejsca, ale tu również ważną sprawą jest zapewnienie bezawaryjnego zasilania. Nie wiem, czy gdziekolwiek w Polsce wykorzystano stary budynek nastawni tego typu do instalacji nowoczesnych urządzeń srk, zwykle buduje się nowe obiekty w tym celu.

Nie bardzo kojarzę, gdzie ta nastawnia ma stać, ale pamiętam, że w części stacji były już montowane trasy pędniowe, a więc miały tam być klasyczne urządzenia mechaniczne, pędniowe - taka nastawnia bramowa się do tego nie nadaje.

OP
OP
tomekkor

tomekkor

Znany użytkownik
Reakcje
5.567 31 1
Nie wiem, co kolega @tomekkor ma na myśli pisząc "pulpit" na początku zdania, ale urządzenia elektromechaniczne z komputerami i monitorami to raczej egzotyczne połączenie. W nastawni elektromechanicznej mogą być komputery, ale raczej do innych celów, niż sterowanie ruchem, choć różne dziwne rzeczy się zdarzają. W takiej nastawni bramowej w zasadzie powinny być po prostu urządzenia elektromechaniczne, tzw. suwakowe. Właśnie takie urządzenia widać na wszystkich tych zdjęciach. Takie urządzenia były stosowane również w Polsce, swego czasu m.in. w Gorzowie Wlkp. czy Malborku, ale także w wielu innych miejscach. Nie wiem, czy i ile przetrwało w eksploatacji do dzisiaj, ale nie zdziwiłbym się, gdyby jeszcze gdzieś pracowały. Oryginalnie stosowano w takich urządzeniach sygnalizację kształtową, z sygnalizatorami wyposażonymi w napędy elektryczne, ale były one później zastępowane sygnalizacją świetlną. Tak że, zależnie od czasów, jakie mają być odwzorowane na makiecie, można zastosować zarówno sygnalizatory kształtowe, jak i świetlne.

Mogę sobie teoretycznie wyobrazić, że w takiej nastawni zainstalowano nowoczesne urządzenia przekaźnikowe, albo nawet komputerowe, ale to zależy, jak zwykle, od tzw. warunków miejscowych. W wypadku urządzeń przekaźnikowych kluczową sprawą jest możliwość zainstalowania dość dużej i zajmującej sporo kubatury ilości aparaty przekaźnikowej i zasilającej (łącznie z awaryjnym agregatem prądotwórczym). Urządzenia komputerowe zajmują mniej miejsca, ale tu również ważną sprawą jest zapewnienie bezawaryjnego zasilania. Nie wiem, czy gdziekolwiek w Polsce wykorzystano stary budynek nastawni tego typu do instalacji nowoczesnych urządzeń srk, zwykle buduje się nowe obiekty w tym celu.

Nie bardzo kojarzę, gdzie ta nastawnia ma stać, ale pamiętam, że w części stacji były już montowane trasy pędniowe, a więc miały tam być klasyczne urządzenia mechaniczne, pędniowe - taka nastawnia bramowa się do tego nie nadaje.
Ta nastawnia będzie stała przy głowicy środkowej, pomiędzy sekcją osobową i towarową.
Pednie są zbudowane przy bocznicach i tam jest osobna nastawnia mechaniczna. Bedzie jeszcze jedna nastawnia na końcu sekcji towarowej, bedaca jednocześnie posterunkiem przejazdowym i nastawnia na końcu sekcji osobowej.
Plan się nie zmienił i wyglada z grubsza tak :
http://forum.modelarstwo.info/threads/makieta-strychowa.27360/post-874736

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.342 504 30
Super ta nastawnica. To własna robota, czy produkt fabryczny? Wiem, że tego nie będzie za bardzo widać, ale czy będą też kolorowe dźwigienki w nastawnicy, a w aparacie blokowym tabliczki z opisami i okienka?

OP
OP
tomekkor

tomekkor

Znany użytkownik
Reakcje
5.567 31 1
Super ta nastawnica. To własna robota, czy produkt fabryczny? Wiem, że tego nie będzie za bardzo widać, ale czy będą też kolorowe dźwigienki w nastawnicy, a w aparacie blokowym tabliczki z opisami i okienka?
Nastawnica ręcznie wycięta z pcv. Tylko te dwa aparaty na pierwszym planie to odlewy żywiczne.
Tak, bedą dźwigienki. Chcę je zrobić ze szpilek. Otwory już są.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.342 504 30
Super, ale jedna uwaga (było o tym na forum już parę razy): w nastawni normalnie panuje półmrok, stosuje się oświetlenie miejscowe poszczególnych stanowisk pracy. Oświetlenie ogólne włącza się w wyjątkowych wypadkach, w razie potrzeby, ale normalnie takie światło przeszkadza w obserwacji torów. Zakładam, że na zdjęciach wyżej włączono je tylko dla pokazania, jak to w środku wygląda.

DBAG

Użytkownik
Reakcje
47 1 0
Obserwuję / czytam wątek Kolegi i podziwiam składy, w których liczebność i różnorodność wagonów robi wrażenie. Zresztą wszystko mi się podoba! :) Czekam na kolejne filmiki z przejazdów, zwłaszcza mieszanych składów towarowych (w tym od naszych zachodnich sąsiadów). Pozdrawiam

sheriff

Znany użytkownik
Reakcje
534 9 0
Pogoda ładna wiec spędzam czas na słońcu tankujac witaminę D. Czasami wchodzę na strych przewietrzyć jakiś skład.

Na jesień wracam do budowy.
Tomek, a nie myślałeś o tym, żeby swój strych wynajmować "na godziny" zainteresowanym kolegom za "grube hajsy"? Byłaby samofinansująca się inwestycja :)
Karimatki pod makietą, poduszki z kartonów po modelach... :p

Zdroofka
Andrzej

OP
OP
tomekkor

tomekkor

Znany użytkownik
Reakcje
5.567 31 1
Hmm, ciekawa propozycja ;)
Żeby jednak mieć czelność cokolwiek pobierać, muszę dobudować część techniczną:
(fioletowe tory) Na razie można przepychać składy z lewa w prawo i na odwrót.
Póki co podtrzymuję zaproszenie na oględziny.
ACAD 2021 3.png