• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta strychowa

OP
OP
tomekkor

tomekkor

Znany użytkownik
Reakcje
5.722 31 1
Z cyklu "Mój tabor" - kolejny przejazd próbny. Sprawdzałem czy po podpięciu wszystkich węglarek do najdłuższej lokomotywy jaką dysponuję - skład zmieści się na stacji. ET41 z węglarkami PKP Cargo test przeszedł pozytywnie. Pociąg mieści się spokojnie na wszystkich torach towarowych.
Film statyczny, bo nie ogarniam jednoczesnego sterowania i filmowania.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
tomekkor

tomekkor

Znany użytkownik
Reakcje
5.722 31 1
Serio cieszę się że zająłeś się jazdami :) można trochę zwolnić :p
Żona też się cieszy
Przy okazji jazd naprawilem trochę baboli z elektroniką, bo sterowanie rozjazdami nie chciało wystartować. Po dłuższym śledztwie znalazłem winnego, czyli siebie ( źle przylutowalem kable w jednej z wtyczek i program wywalał błąd)
Kilka serw jest do wymiany, bo nie potrafią znaleźć pozycji, w paru rozjazdach trzeba lepiej wypozycjonować położenie serwa, a poza tym wszystko gra.

OP
OP
tomekkor

tomekkor

Znany użytkownik
Reakcje
5.722 31 1
Jazdy zaliczyla też ET21 z fabrycznym dekoderem PIKO. Niestety ujawniła się pewna przypadłość, a mianowanie - przerywanie dźwięku i pracy silnika na rozjazdach, co słychać na filmie.
Inne lokomotywy o podobnych rozstawach osi nie wykazują takich przypadłości, ale one mają inne dekodery, które zamawiałem razem z lokami w sklepie u Karola. Czy wasze ET21 też tak fisiują? Jak temu zaradzić?
Może trzeba dołożyć kondensator do tego pikowskiego wynalazku?
HELP!

Ostatnio edytowane:
OP
OP
tomekkor

tomekkor

Znany użytkownik
Reakcje
5.722 31 1
Przypomnę się z pytaniem:
Czy Szanownym Kolegom będącym w posiadaniu ET21 z dekoderem fabrycznym - lokomotywa też gubi napięcie w trakcie jazdy? Najczęściej objawia się to urwaniem dźwięku, przy niższych prędkościach także pracy silnika.
Orientujecie się, czy ET21 z fabrycznym dekoderem ma montowany kondensator do podtrzymywania napięcia, czy trzeba go sobie dołożyć?
To na pewno nie jest wina torów, czy samego modelu. Inne modele PIKO, np. ST44 o podobnym rozstawie kół, te same trasy pokonuje bez rwania.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
tomekkor

tomekkor

Znany użytkownik
Reakcje
5.722 31 1
jeżeli kupowałeś od Karola to powinna mieć kondensatory. Możesz zobaczyć pod osłoną na dachu - da się łatwo ściągnąć
Są kondensatory. Pytałem też Karola, w czym może być problem. Napisał, że kondensatory są małe, ze względu na brak miejsca na większe a dekodery Piko są wrażliwe na przerwy w napięciu