• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta strychowa

Tomek K

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
373 5 1
Jeśli te kominy maja służyć do wyciągania dymu z parowozów stojących w hali to powinny być centralnie nad każdym torem i powinny być umieszczone wszystkie albo od strony drzwi, albo od końca. Wewnątrz powinny być prostokątne okapy zbierające dym z komina.

OP
OP
tomekkor

tomekkor

Znany użytkownik
Reakcje
5.722 31 1
Obecnie okablowuję moduły. Oprócz zasilania torów, zasilania i kabli sygnałowych do sterowania serwomechanizmami, obecnie rozprowadzam kable zasilania oświetlenia. W związku z powyższym mam kilka pytań z dziedziny elektrycznej:
1. Jakie napięcie / napięcia prądu stosuje się (na modułach) celem zasiania oświetlenia budynków, latarni itp ?
2. Czy stosuje się np 2 napięcia ? (Do rozprowadzenia napięcia stosuję gniazda/wtyki mikrofonowe 4 pinowe i mam możliwość poprowadzić np 2 odrębne napiecia, tudzież wykorzystać 2 piny do czegoś innego.)
3. Jakie rezystory zastosować przy diodach led zasilanych napięciem z pktu 1?
4. Czy rezystor może być zastosowany do grupy diód? Jeżeli tak to jak licznej? (Przez moduł przechodzi tranzytem zasilanie napięciem z pktu 1. Czy wszystkie diody na module mogą być przyłączone za jednym rezystorem?)

Będę wdzięczny za pomoc :)

Ostatnio edytowane:

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
457 8 0
Ad.1
Typowym napięciem do zasilania akcesoriów jest 16V prądu przemiennego (AC). Osobiście stosuję zasilanie 15VAC.
Ad.2
Nie ma takiej potrzeby. Co nie znaczy, że do własnych celów nie można zastosować.
Ad.3
Najczęściej stosowany rezystor, np. przez naszych producentów lamp, to 1kom. Przy zasilaniu 16V rezystor nie może być mniejszy niż ok 680om (przy założeniu dla typowej LED).
Gdyby LED świeciła za mocno, trzeba zwiększyć wartość rezystora.
A tak generalnie, temat LED, to temat "rzeka".
Ad.4
Zasadniczo, do każdej LED oddzielny rezystor.

Marqus

PKMK
Reakcje
457 8 0
To niedobrze. Gdyby byly w grupach po 3 - 4 szeregowo, to jeszcze.
Nie podejmuję się podać wartości rezystora przy łączeniu równoległym LED mimo, że można go obliczyć. Przy takiej ilości diod i różnych parametrów, jest duże ryzyko uszkodzenia LED.
Jednak pomyśl nad przerobieniem instalacji.

OP
OP
tomekkor

tomekkor

Znany użytkownik
Reakcje
5.722 31 1
Ledy w tych grupach są takie same, więc mają te same parametry. Wszystkie są standardowymi diodami soczewkowymi, do zasilania prądem stałym 2V. Przy połączeniu szeregowym teoretycznie każda jest podłączona bezpośrednio napięcia. Dotychczas zapalałem te grupy zasilaczem kolejkowym, analogowym dając napięcie +/- 2-3V i świeciły się poprawnie (nie za jasno, nie za ciemno)
Może dla takich grup zastosuję rezystor 1K Ohm + szeregowo drugi rezystor regulowany 1K Ohm - dla wyregulowania napięcia i woltomierzem sprawdzę napięcie za rezystorami?

Ewentualnie zrobię osobne napięcie 2V dla tych 2 budynków.

Marqus

PKMK
Reakcje
457 8 0
Typowa biała LED wymaga napięcia ok. 3V.
Zostaw taki zasilacz jaki masz, czyli 16VAC.
Podłącz diody poprzez rezystor 10kom i potencjometr montażowy również 10kom. Sprawdź jak świecą.
Współczesne LED świecą już dość dobrze przy małym prądzie.
Rezystor 10kom zapewni stosunkowo mały prąd, który może wystarczy do odpowiedniego oświetlenia.

OP
OP
tomekkor

tomekkor

Znany użytkownik
Reakcje
5.722 31 1
Moduł z parowozownią już okablowany, przystąpiłem do przymiarki.
20200226_222028.jpg

Okazało się, że mimo wyliczeń...
20200226_221936.jpg

... niestety zabrakło 0,5cm i...
20200226_222012.jpg

...musiałem wyciąć w skosie małą dziurkę. Później zasłonię ją jakimś drzewem. Tę skośną belkę też trochę przytnę, bo wchodzi w skrajnię ostatniego stanowiska...
Mój komentarz:
sąsiedzi.png

Teraz kwestia którą muszę podnieść: Skosy.
Przy skosach nie ma możliwość postawienia budynku blisko krawędzi, bo zahaczy dachem o skos (patrz wyżej), nie ma możliwości przyklejenia realistycznego tła, bo będzie wyglądało idiotycznie gdy się będzie na niego patrzeć z boku.
Na skosach mogę jedynie pomalować ścianę w kolorze nieba, tudzież nakleić tło z samym niebem, do tego niezbyt zachmurzonym, bo będzie wyglądało idiotycznie.
Żeby jakoś zamknąć przestrzeń, mogę jedynie zbudować reliefy budynków, odsunięte od krawędzi modułu o odległość będącą pochodną ich wysokości i kąta nachylenia skosu, a przerywy pomiędzy nimi gęsto zazielenić średniowysokimi drzewami.
Zastanawiam się tylko, jak wykończyć po bokach te budynki, gdyż ściany boczne takiego reliefu też będą musiały być ścięte po skosie.
A co z dachem? Od frontu będzie jedynie gzyms, a jak zamknąć część ściętą?
Myślałem też by w przyszłości modułu mogły wziąć udział w imprezie. Jak dopasuję się do skosów, to bez skosów pościnane budynki będą wyglądały idiotycznie.
Może zrobię je ściągane. Skośne na strych, normalne na imprezy...

Ostatnio edytowane:

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.210 216 0
OP
OP
tomekkor

tomekkor

Znany użytkownik
Reakcje
5.722 31 1
Mam ten sam problem, zastanawiam się na zdjęciem w zmienionej perspektywie, tak aby na skosie wyglądało naturalnie, jeszcze nie próbowałem, ale jak zrobię się pochwalę.
Większym problemem niż zmieniona perspektywa jest kąt patrzenia w osi X. Obiekt, który patrząc na wprost będzie pionowy, w widoku z innego punktu na osi poziomej już nie.

Strych to moja republika autonomiczna :)

OP
OP
tomekkor

tomekkor

Znany użytkownik
Reakcje
5.722 31 1
Typowa biała LED wymaga napięcia ok. 3V.
Zostaw taki zasilacz jaki masz, czyli 16VAC.
Podłącz diody poprzez rezystor 10kom i potencjometr montażowy również 10kom. Sprawdź jak świecą.
Współczesne LED świecą już dość dobrze przy małym prądzie.
Rezystor 10kom zapewni stosunkowo mały prąd, który może wystarczy do odpowiedniego oświetlenia.
W związku z tym, że wszystkie pkt świetlne to będą diody, to do zasilenia oświetlenia po prostu zastosuję zasilacz 3V,
np taki: https://sts-sklep.pl/product-pol-346-Zasilacz-Mean-Well-RS-75-3-3-3-3V-15A-49W.html

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.016 85 11
Zastosowanie zasilacza 3 voltowego nie zwalnia Cię od stosowania rezystora bo głównym jego zadaniem jest ograniczenie prądu płynącego przez
led,spadek napięcia na nim jest niejako efektem ubocznym.

Marqus

PKMK
Reakcje
457 8 0
OP
OP
tomekkor

tomekkor

Znany użytkownik
Reakcje
5.722 31 1
Tak jak napisał @stare tory użyj rezystora, tak chociaż ze 30 - 100R.

Nie polecam. Jest to zwykły zasilacz niestabilizowany. Zdziwiłbyś się jakie jest napięcie na zakresie 3V.
Człowiek się uczy całe życie. Poczytałem trochę w necie i jestem trochę mądrzejszy. Chyba jednak poprzerabiam połączenie moich diod.
Do grup z 6 diodami zamontowanych niedawno w parowozowni - zastosuję jeden rezystor na grupę, a grupę 14 diod połaczonych równolegle w lokomotywowni chyba przerobię i do każdej diody zastosuję rezystor...