• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

makieta opuszczana z pod sufitu

Karol K.

Znany użytkownik
Reakcje
70 0 0
Witam

Radzę w środkowej części stacji zamiast tego tory "na skos" dać bocznicę towarową do odstaiwania i rozrządu taboru towarowego. A na góre obok pupitu zostawić te dwa tory i odstawiać tam tabor pasażerski.

OP
OP
deus

deus

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
gbbsoft napisał(a):
deus napisał(a):
cz może być taki tor na peronie przystosowany tlko do jazdy np: na południe? chodzi mi o kierunek jazdy na stacji.
Jak najbardziej...
no to super uprości mi to pracę ;) a ten załącznik u gór to się pomyliłem tego toru na ukos nie będzie tylko właśnie magayzny itp dla składów towarowych.

P

Paweł Piotr

Gość
deus napisał(a):
to jak to jest z tym ruchem?? jest prawostronny czy jest to obojętne??
W Polsce na kolei mamy ruch prawostronny - zasada ta dotyczy szlaków dwutorowych.
Natomiast kierunki jazd na torach stacyjnych zależą od bardzo wielu czynników - przyjmuje się, że na torach głównych zasadniczych, będących przedłużeniem torów szlakowych, kierunki ruchu powinny być zgodne z kierunkami ruchu na torach szlakowych.
Na stacjach mogą być tory jednokierunkowe - np. na mijankach na szlakach dwutorowych tory główne zasadnicze były jednokierunkowe (przy sygnalizacji kształtowej).
Na prawdziwej kolei dla każdego posterunku ruchu określa się kierunki ruchu po torach tego posterunku - zgodnie z warunkami miejscowymi i potrzebami - to samo można zrobić w modelu.
Pozdrawiam

OP
OP
deus

deus

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
JA NIE MAGĘ ZROZUMIEĆ JEDNEJ RZECZY jak zrobię odcinek izolowany na całej długości stacji to jak będe miał czerwone przed wyjazdem ze stacji a zielone przed wjazdem to mi tylko lokomotywa na tą stacje wiedzie i się zatrzyma, a jak będe miał odcinek izolowany tlylko przed wyjazdem ze stacji i będzie czerwone to lokomotywa zatrzyma mi się dopiero przed semaforem i cały skład wjedzie na stację czy nie mam racji?

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
deus napisał(a):
JA NIE MAGĘ ZROZUMIEĆ JEDNEJ RZECZY jak zrobię odcinek izolowany na całej długości stacji to jak będe miał czerwone przed wyjazdem ze stacji a zielone przed wjazdem to mi tylko lokomotywa na tą stacje wiedzie i się zatrzyma, a jak będe miał odcinek izolowany tlylko przed wyjazdem ze stacji i będzie czerwone to lokomotywa zatrzyma mi się dopiero przed semaforem i cały skład wjedzie na stację czy nie mam racji?
Tu przedstawiłeś inną ideę zasilania.

To moja wersja rysunku wg twojej nowej idei:

Załączniki

OP
OP
deus

deus

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
więc odcinki izolowane zrobiłem tak jak na schemacie powyżej według gbbsoft. układ torowiska nie co się zmienił teraz przechodze do układania torów tylko mam dylemat czy kłaść pod tory korek czy nie wiem że nic mi to nie wytłumi ale co z estetyką pomóżcie

OP
OP
deus

deus

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jak rozwiązaliśce przeciąganie kabelków do różnych urządzeń wiem że pod makietą ale przecież nie da się ustalić wszystkich miejsc i pomysłów gdzie kabelki mają być np oświetlanie budynków jak w trakcie budowy makiety przeciągaliście kabelki , może na zewnącz i je tylko maskowaliście?

OP
OP
deus

deus

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
czy ktoś będzie łaskaw odpowiedzieć?

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
Wszyscy ciągna kabelki od spodu... :D

PS. I proszę cię, więcej cierpliwości... Większość ludzi nawet nie przeczytała twojego pytania!

pukash

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Wiecie co mnie też w sumie interesuje jak te kabelki przeprowadzać pod spód makiety a więc ponawiam pytanie deusa, też chętnie dowiedziałbym się jak to robić gdy już mamy np. elegancko podsypane tory oraz zrobioną zieleń wokoło torów a musimy np. postawić semafor bądź inny sygnał świetlny. Co wtedy robić na pewno jest to ciężka robota tak przynajmniej mi się wydaje.

pzdr.
pukash

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
B
Planuję 8
B
Planuję 14
Planuję 64
Planuję 272
Planuję 31