• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta na poddaszu

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.612 50 5
Jeżeli posiadasz lepszy pomysł na tą makietę to chętnie zobaczę. Bo ja na nic lepszego nie wpadłem.
To mało kolega widział...
Lub
Koledze niechciało się pogrzebać głębiej w temacie...
Lub
Kolega bazował jedynie na swojej wyobraźni...

Kolega @Herbat sobie solidnie przejrzy niniejsze forum.
Polecam literaturę wszelkich "ksiąg" i stron www dotyczących planów makiet.
I, wreszcie, przejrzy stummiforum.de, gdzie również można się potężnie zainspirować.

Nie ugotujesz konkretnej potrawy po raz pierwszy bez przepisu....

OP
OP
H

Herbat

Nowy użytkownik
Reakcje
5 0 0
To mało kolega widział...
Lub
Koledze niechciało się pogrzebać głębiej w temacie...
Lub
Kolega bazował jedynie na swojej wyobraźni...

Kolega @Herbat sobie solidnie przejrzy niniejsze forum.
Polecam literaturę wszelkich "ksiąg" i stron www dotyczących planów makiet.
I, wreszcie, przejrzy stummiforum.de, gdzie również można się potężnie zainspirować.

Nie ugotujesz konkretnej potrawy po raz pierwszy bez przepisu....
1 Więc tak bardzo możliwe, że mało widziałem.
2 Niniejsze forum przejrzałem przynajmniej dział planuje i buduję
3 Dlatego tu jestem, przejrzałem wiele wątków, ale żaden mi zbytnio nie pomógł. Gdyby nie było tej ścianki to tak, było wiele pomysłów inspirowanych innymi, ale wszystko rozbija się o tą ściankę.
Rodzina i tak zgodziła się ją przebić w jednym miejscu, co widać na załączonym planie.
4 Na planie przy stacji jest czarna kreska za tą kreskę nie chciał bym wychodzi, tylko w ostateczności.

1731751009231.jpg
P.s. z Niemiecką stronę dziękuję.

Ostatnio edytowane:

WrocT

Znany użytkownik
Reakcje
282 35 1
poddasze.jpg
Czy wszystkie linie odchodzące ze stacji muszą być dwu torowe? Czy minimalny promień łuku to będzie 50 czy 100 cm? Dobrze by było gdyby cześć ze stacją była na kołach by łatwo osunąć od ściany. Na forum są zdjęcia takiego rozwiązania.

OP
OP
H

Herbat

Nowy użytkownik
Reakcje
5 0 0
Na początku chciałbym podziękować DieselPower za pomysł z stacją postojową, bardzo dziękuje.
Przedstawiam projekt i bardzo proszę o wykazanie wszystkich błędów. Wiem iż wystąpi zwarcie i bedzie potrzebny moduł pętli.
ver ost.png

KoVaL

Ostrzeżony
Reakcje
2.711 56 5
Może byś wrzucił rysunek tego pomieszczenia z zaznaczonymi drzwiami-wejściem ,ściankę zaznaczyłeś ,ale jak ona się ma do reszty?

KoVaL

Ostrzeżony
Reakcje
2.711 56 5
To jest też ogólny zarys bo też mi się nie chce ,tory w zarysie kolor czerwony ,na żółto zaznaczyłem tunel, w domniemanym wejściu ruchoma część na zielono. Też mam takie rozwiązanie jako most. Tory dodatkowe to tylko propozycja mogą być w innym miejscu i liczbie.
wr.jpg
DSC02390.JPG

OP
OP
H

Herbat

Nowy użytkownik
Reakcje
5 0 0
To jest też ogólny zarys bo też mi się nie chce ,tory w zarysie kolor czerwony ,na żółto zaznaczyłem tunel, w domniemanym wejściu ruchoma część na zielono. Też mam takie rozwiązanie jako most. Tory dodatkowe to tylko propozycja mogą być w innym miejscu i liczbie. Zobacz załącznik 1085779 Zobacz załącznik 1085780
1 Pomysł bardzo fajny, ale niestety rodzina by mnie wyrzuciła z domu, oraz iż jedna ze ''ścian" to balustrada do schodów, przypominam iż jest to korytarz do pokoju i makieta zajmuje skosy gdzie nie da się chodzić.
2 Pomysł z mostem wykorzystam by dostać do otworu.
3 Poprosił bym bardzo o wykazanie błędów w moim projekcie, bo chciałbym powli się zająć się zakupem torowiska. ;)

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:
OP
OP
H

Herbat

Nowy użytkownik
Reakcje
5 0 0
Więc reasumując wszystko przedstawiam założenia makiety:
1 powierzchnia 2m na szerokości i 7m na długości, i więcej miejsca by mogła stać makieta na stałe niema.
Po środku tego prostokątów jest ścianka, która może być przebita tylko w jednym miejscu, zaznaczona na projekcie na czarno.
2 Infrastruktura ma byś z początku V epoki, choć tabor w głównej mierze z III i IV epoki.
3 Ta makieta nie będzie w 100% realistyczna, ma być częścią stałą czegoś większego, reszta będzie robiona na modułach (szlak i druga stacja),(po to są na makiecie wyjścia na moduły), jak rodzinna wyjedzie na wakacje to wtedy rozstawie moduły.
I teraz proszę o naniesie poprawek w miarę możliwości, z góry dziękuje za poprawki.

Załączniki

OP
OP
H

Herbat

Nowy użytkownik
Reakcje
5 0 0
Podtrzymuję swoje zdanie, że to za duży projekt jak na początkującego.
Układ torów jest dla mnie chaotyczny, ale może kolega woli się wykosztować po to, by stwierdzić później, że nie miał racji....:rolleyes:
Pisałem i jescze raz piszę jak nie zajmę tego miejsca to w ogóle z makiety nic nie będzie. Najpierw jednak zrobię diorame by poćwiczyć.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
H

Herbat

Nowy użytkownik
Reakcje
5 0 0
A po co to skośne połączenie górnej i dolnej stacji? Tylko niepotrzebnie skomplikuje elektronikę makiety. Mam więcej uwag do tego planu, pokazałem je na rysunku:

Zobacz załącznik 1086077
Załączam poprawianą wersje i mam pytanie, dlaczego należy połączyć te tory (zaznaczone na żółto).
Łącznik między stacją post. a osobową jest po to by obracać składy z parowozem. Wiem, iż wystąpi zwarcie i należy zastosować moduł pętli zwrotne i czy mógłbym prosić o zaznaczenie gdzie należy zrobić odcinki izolowanie.
Bardzo dziękuje za pokazanie błędów.
P.S. Nie potrafię rozsunąć torów jak ma ktoś pomysł jak to będę wdzięczny
ver ost.png

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 31
B
Planuję 14
Planuję 117
Planuję 272
Planuję 31