Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
te śrubki znacznie lepiej nadają się do torów "zachodnich" niż te pikolskie. Tory Trixowe do sklejki 5 mm mocują doskonale. (nie wiem, jak z toramoi na podsypce , bo takich nie mam). Wpadnij Szymon do mnie to Ci parę dam i sobie sprawdzisz
Dzięki @MisioPas za linki. Wpadnę do Ciebie to mi pokażesz to co masz. Śrubki od PIKO tak czy owak muszą przejść weryfikację. Dziś mają dotrzeć do kumpla razem z modelami po serwisie dźwięku.
Wracając do tematu skrzynki to udało się wczoraj wieczorem zrobić mały update rozwiązań systemowych, jakie w przyszłości mają pomóc w zabawie/budowaniu kolejnych skrzynek. Obecnie zaprojektowana i poskładana sztuka pójdzie w drzazgi. Posłużyła jako materiał testowy i do weryfikacji pewnych założeń i teraz wygląda smutnie
- wywalimy deskę, mającą pełnić fukcję ścianki tłowej.... niestety jest ona upierdliwa już teraz i przeszkadza mi, a co dopiero na późniejszym etapie budowy.... tapeta będzie dopinana osobno... jeśli będzie
- dodałem dziury pod montaż ewentualnych przełączników
- dodałem dziury pod montaż gnizd elektrycznych do zasilania
- dodałem gniazda pod klocki LEGO pod ewentualną budowę podpór dla ścianek tłowych, lub innych elementów
- dodałem drugą wręgę i je przestawiłem aby zrobić miejsce pod ewentualny most... który mi chodzi po głowie.... wiadomo most zawsze robi wrażenie
- zmiana kształtu profili czołowych
Podczas przymiarek natrafiłem na stare moduły/dioramy które będzie trzeba chyba podłączyć do tego co teraz buduję.
Na szczęście dzięki systemowi torów d KATO, poradzimy sobie z tym tematem bezproblemowo. Złączki w torach ułatwiają wiele spraw, a że to ma być wszystko składane na stole powinno temat ułatwić....
Okazało się że z dawnych lat, mam parę sztuk takich modułów/dioram 2 torowych. Tory sa mocowane do deski o grubości 16 mm. Całość można w sumie poukładać na podłodze i się tym bawić na różne sposoby....
Te zasielenione nawet na swój sposób pasują do makiety
a po zrobieniu kiedyś przejściówki 1T/2T będą do użycia w całości.... jednak póki co to one nie rozwiązują mojego problemu jaki się zrodził na wystawie - tory odstawcze ala DEPO i jakieś tory do wymiany składów na wystawie.
Okazało się że mam w kartonie parę rozjazdów z których można coś ciekawego zrobić....
Nowe deski zamówione do wypalenia.
Podrzucę syna na zajęcia to sobie odbiorę przy okazji....
a) zaczepy (np. kątowniki na desce tłowej wsuwane w szynę na makiecie) na brzegu
b) zaczepy drzwiowe od szafy i tło kładzione na makietę (o ile nie ma na niej czegoś wystającego)
albo
c) wycięcia na brzegu i pasujące wypusty na desce tłowej
transport łatwy, złożenie i rozłożenie łatwe i szybkie, mało miejsca zajmuje
a) zaczepy (np. kątowniki na desce tłowej wsuwane w szynę na makiecie) na brzegu
b) zaczepy drzwiowe od szafy i tło kładzione na makietę (o ile nie ma na niej czegoś wystającego)
albo
c) wycięcia na brzegu i pasujące wypusty na desce tłowej
transport łatwy, złożenie i rozłożenie łatwe i szybkie, mało miejsca zajmuje
Pracę w toku.... ale z uwagi na różnego rodzaju spotkania wigilijno pierniczkowe... trudno jest oczekiwać szybkiego postępu prac.... ale z drugiej strony jest czas by klej sobie spokojnie wysechł
Założenie generalnie mam takie, aby taką skrzynkę ogarnąć na gotowość w miesiąc od dnia odbioru desek. Jestem ciekaw czy się uda.
Pracę w toku.... ale z uwagi na różnego rodzaju spotkania wigilijno pierniczkowe... trudno jest oczekiwać szybkiego postępu prac.... ale z drugiej strony jest czas by klej sobie spokojnie wysechł Zobacz załącznik 1020632
Założenie generalnie mam takie, aby taką skrzynkę ogarnąć na gotowość w miesiąc od dnia odbioru desek. Jestem ciekaw czy się uda.
Skrzynka dostaje finalnych kształtów. Powoli wklejamy styro pod teren.
W tylnej ściance wkleiłem klocki LEGO TECHNIC, by móc swobodniej montować tło.
Klocki drogie nie są, a system złączek TECHNIC na coś się może zawsze przydać. Lepiej go mieć pod ręką jak nie i potem dorabiać dziury.
Póki co to system działa...
Zaintrygował mnie ten system łączenia na klocki lego. Widzę że chyba nie tylko tło, ale od czoła też takie rozwiązanie. Jak się sprawuje, dopasowanie, niezawodność ? W tle takie same klocki i łączone "kołkami" lego?
Coś więcej?
Zaintrygował mnie ten system łączenia na klocki lego. Widzę że chyba nie tylko tło, ale od czoła też takie rozwiązanie. Jak się sprawuje, dopasowanie, niezawodność ? W tle takie same klocki i łączone "kołkami" lego?
Coś więcej?
Na widzach ogromne wrażenie robiła diorama kolegi Pawła - @Zdrada69, który to udostępnił mi swoje cudo, którego to budynek dawno temu zaprojektowałem w 3d
Wklejam parę fotek z makiety dla potomności. Więcej nie ma... bo głównie opowiadałem o taborze, makiecie, dioramie widzom....
Na widzach ogromne wrażenie robiła diorama kolegi Pawła - @Zdrada69, który to udostępnił mi swoje cudo, którego to budynek dawno temu zaprojektowałem w 3d Zobacz załącznik 1081727
W latach 2011/2012 , zanim kolega @Zwrotniczy_1960 ruszył ze swoim tematem, ja budowałem już swoją mini makietę w skali N, którą potem sprzedałem komuś na Śląsku, by mieć kasę na kolejny projekt.
Przekazałem ją na parkingu IKEA w Katowicach. Może jej posiadacz jeszcze ją ma to niech da znać jak tutaj zagląda
Makieta była dwupoziomowa. Na dole był szlak 2 torowy niezależny - analogowy, bo wtedy DCC raczkowało w N. Jeden tor był pod drutem, drugi miał imitację fundamentów dla budowanych słupów trakcyjnych. Na piętrze miała powstać stacyjka 3 torowa z dworcem Auhagena Krakow, z wjazdem z parapetu i z przelotem dalej w kierunku pod jakiś moduł FREMO.
Dolny poziom makiety sprawdzał się bardzo dobrze, zwłaszcza tuż po uruchomieniu dolnych torów. Wtedy ruszyła zabawa, a budowa górnego poziomu zwolniła. Udało mi się wygrzebać stare filmiki z tej zabawy. Jak ktoś chętny to zapraszam do rzucenia okiem
PS. Każdemu z nas życzę aby ceny nowych modeli dziś były na takim poziomie jak wtedy w latach 2011/2012
Pierwsze polskie FREMOjazdy, cyfrowe na pożyczonych od Czechow FREDach były w lutym 2007 roku. Wcześniej już mieliśmy DCC oparte na ROCO. Wydaje mi się, że rok wcześniej w Radomu Zvolack podłączył pierwszy raz DCC do makiety, żeby testować czy to działa
Pierwsze polskie FREMOjazdy, cyfrowe na pożyczonych od Czechow FREDach były w lutym 2007 roku. Wcześniej już mieliśmy DCC oparte na ROCO. Wydaje mi się, że rok wcześniej w Radomu Zvolack podłączył pierwszy raz DCC do makiety, żeby testować czy to działa