• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Makieta Marka na poddaszu

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.681 65 3
Raczej cienka deseczka. Sklejka to już bardziej kosztowny materiał. A topola to chwast więc materiał bardzo tani. Jedyne to trzeba było to drewno cienko pociąć.

OP
OP
Tempest

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
656 3 0
Lubię przemeblowania i przenoszenie mojego warsztatu z pokoju do pokoju. Niedawno po przemeblowaniu mojej "graciarni" znalazłem pudełko z modelem kartonowym małej stacji kolejowej o której od dawna myślałem że mogłaby być podstawą do zbudowania budynku planowanego przystanku kolejowego ale nie miałem pojęcia w której szafie ten rozpoczęty Hazer0wy pewnie z 10 lat temu a może i wcześniej model schowałem. No i się odnalazł.

Model kartonowy firmy Świat Modeli w skali 1:87 czyli w wielkości H0. Jak widać na obrazku trochę "podrasować" go miałem zamiar, pogrubiłem ściany, z pozostałych resztek kartonu czerwonego dorobiłem imitację cegieł we wnękach okiennych, "pomalowałem" za pomocą papieru kolorowego ściany na żółto i jak widać na zaznaczonych na zdjęciu wyżłobieniach w ścianach chyba oświetlenie planowałem wykonać. No ale żarło i umarło laaata temu.

makieta_244.jpg

Teraz próbuję przeskalować ten budynek, nie wiem czy rzeczywiście istniejący czy fikcyjny do wielkości "0" czyli do skali 1:45.

Po wyjęciu części z pudełka i ich inspekcji wyrysowałem sobie na kartce papieru ile cegieł ma każda ściana aby wymiary zweryfikować, następnie jako że lubię modelowanie w "czasie rzeczywistym" wygrzebałem z szafy tzw. pociechy płci męskiej jej klocki LEGO, którymi bawiła się w latach młodzieńczych a obecnie z racji wieku i tego że mieszka w odległym mieście ich raczej nie potrzebuje więc użyłem je do zamodelowania ścian tego budynku.

Z początku przyjąłem założenie, że jego ściany mają grubość taką jak ściany mojego ponad 90 letniego domu z cegły klinkierowej zbudowanego, czyli jedna cegła pełna, dylatacja zaprawą wypełniona i połówka*. Nie pierwszej jakości cegły klinkierowej jak mój kolega niedawno stwierdził, gdy żaliłem się że trzeba chyba będzie ten dom ocieplić po tym gdy otrzymałem rachunek z "gazowni", ale mnie się ta elewacja bardzo podoba i będę cierpiał katusze patrząc na dom ocieplony i otynkowany, na ale taki mamy obecnie "klimat", może nastąpi jednak jakaś odmiana tych zgubnych dla starych i pięknych - no dla niektórych - budynków przepisów i finansowego zdzierstwa.

I ci sono i problemi** jak mawiają Włosi.

makieta_245.jpg

Dla tej grubości ściany i drzwiach otwieranych do wewnątrz pomieszczenie magazynowe miałoby ze 2 metry szerokości. Trochę mało jak mi się wydaje.

No to wykonałem trochę obliczeń, nie twierdzę że bezbłędnych

makieta_246.jpg

z których wynika, że te cegły odwzorowane w modelu są raczej cegłami średniowiecznymi.

Więc trochę modelowania w "czasie rzeczywistym" za pomocą LEGO i … wyszło że z każdej strony drzwi powinno być z 15mm X 87 = 1305 / 262 = 5 cegieł. W przybliżeniu bo fugę jedną trzeba dodać czy odjąć, nie mam do tego teraz głowy.

Dla ścian grubych na jedną cegłę co w przypadku takiego magazynu wydaje mi się rozwiązaniem w tamtych zamierzchłych czasach stosowanym ...

Wariant 1 - drzwi otwierane na zewnątrz

makieta_247.jpg

Wariant 2 - drzwi otwierane do środka

makieta_248.jpg

I pytanie czy drzwi takiego magazynku - bo małe to było - otwierały się na zewnątrz czy do wewnątrz ?

* połówka = szerokość cegły a nie połowa jej długości czyli 12 cm

** przemieszczając się kiedyś codziennie 240 km do+z pracy autem przez 2 lata włoskiego się *** uczyłem

*** hiszpańskiego też ****

**** i to nie abym się chwalił ale aby zasugerować forumowiczom, że podczas podróży samochodem nie tylko bleblania można w radio słuchać ale spożytkować ten czas bardziej pożytecznie

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Tempest

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
656 3 0
Uuuu … chuuu... chaaa... nasza zima

PIĘKNA

makieta_249.jpg

ale jednak ZŁA.

Po otrzymaniu ostatnio rachunku za półtora miesiąca z tzw. "gazowni" - w którym to okresie ujemnych temperatur chyba nie było - za co prawie pół tendrzaka w zerówce mógłbym zakupić pozarkęcałem kaloryfery w pokojach na piętrze na 40% i przeniosłem moje stanowisko pracy i modelarską "graciarnię" do jadalni na parterze

makieta_250.jpg

i przerzuciłem się na ogrzewanie z wykorzystaniem odnawialnych źródeł energii.

makieta_251.jpg

Przebywanie w tej jadalni trochę mnie znudziło i odwiedziłem moją "graciarnię" na piętrze - przywdziawszy polar no bo 40% - aby zmajstrować tam podstawę do 3 a może 4 segmentów mojego zerówkowego przystanku, który mam zamiar posadowić pomiędzy ścianą owej "graciarni"

makieta_252.jpg

a szafą

makieta_253.jpg

gdzie 372 cm można zmieścić.

I w tym celu dociąłem dwa kawałki kantówki czy jak to się tam nazywa

makieta_254.jpg

jako elementy podtrzymujące listwy na których skrzynki zostaną posadowione ale podczas cięcia a raczej wcześniej coś się "odkształciło" i teraz po podklejeniu schnie.

makieta_255.jpg

A te listwy przeszlifowałem i dociąłem z pomocą tzw. pociechy płci męskiej przed Świętami Bożego Narodzenia albowiem dom rodzinny nawiedziła i została w tym celu wykorzystana ale zdjęć z procesu docinania i szlifowania nie zrobiłem bo zimno było a na ogrodzie ten proces się odbywał.

Ten post mało co pewnie wnosi ale tworzę go aby za trzy a może pięć miesięcy zajrzeć na forum i dowiedzieć się co ja tam kiedyś robiłem i gdzie szukać tego co wtedy zrobiłem ale także w tym celu aby "podbić " go by być może ktoś odpowiedział, czy ten model stacji zaprezentowanej w poprzednim poście to model fikcyjny czy też model stacji istniejącej w rzeczywistości.

Załączniki

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:
OP
OP
Tempest

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
656 3 0
Postanowiłem wypróbować i pomierzyć jak wygląda zastosowanie Lenzowych rozjazdów łukowych, które jakiś czas temu zakupiłem ale w pudełkach ciągle leżakują. Aby nie nadwyrężać nadwyrężonych letnio-jesiennymi ogrodniczymi pracami katorżniczymi kolan, zamiast rozkładać tory na podłodze postanowiłem tę podłogę trochę wyżej umieścić. Czyli … dwa koziołki budowlane, dwie listwy kantówki oraz kilkanaście desek podłogowych pozostałych po remoncie, który ze 20 lat temu przeprowadzałem i te 20 lat leżakowania desek na strychu spowodowało, że "napiły" się chyba trochę wilgoci, spęczniały i nie dało się ich elegancko połączyć.

Więc … kawałek listewki, taśma klejąca dwustronna, papier ścierny, szczoteczka do zębów oraz pozostałość po tzw. pandemii bo mimo tego, że uwielbiam zapach świeżo ciętego drewna to już wdychanie pyłu z jego szlifowania tylko przez pierwsze dwie minuty dostarczało mi przyjemnych doznań, no i odkurzacz albowiem posprzątać po tych zabawach a raczej w ich trakcie było trzeba.

Po obrobieniu 10 desek trochę się zmachałem więc kontynuacja jutro a może dopiero pojutrze. Przyjemności trzeba dozować.

makieta_256.jpg

Ten post - tak jak i poprzedni - mało co pewnie wnosi ale napisany został w tym celu aby "podbić " wątek, bo być może ktoś odpowie, czy ten model stacji a raczej stacyjki a może tylko przystanku zaprezentowany w jednym z poprzednich postów to model fikcyjny czy też model obiektu istniejącego w rzeczywistości ?

thewald

Aktywny użytkownik
Reakcje
363 0 0
czy ten model stacji a raczej stacyjki a może tylko przystanku zaprezentowany w jednym z poprzednich postów to model fikcyjny czy też model obiektu istniejącego w rzeczywistości ?
Jedyne co znalazłem na temat stacji Gąski to to: https://www.bazakolejowa.pl/index.php?dzial=stacje&id=9234&okno=start

Sam również poszukuję pierwowzoru jakiejś niedużej stacyjki. Ale musi ona posiadać "ten klimat" i przynajmniej minimum niezbędnej dokumentacji rysunkowo-zdjęciowej i to nie tylko samego budynku wraz z wnętrzem ale i całego jej otoczenia...

OP
OP
Tempest

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
656 3 0
Też trochę szukałem i nic nie znalazłem. W modelu są tablice z nazwami "Gąski", "Nowa Wieś", "Miła" oraz "Miłkowo", czyli raczej fikcja. Ta ostatnia nazwa wzbudziła we mnie wspomnienie zmarłego w wieku lat 17-stu a może 18-stu mojego najlepszego kolegi ze szkolnej ławy i być może taką nazwę bym użył jeśli kiedykolwiek coś zbuduję choć ... sam nie wiem czy byłoby to stosowne. Ojciec tego mojego kolegi miał w domu (mieszkanie w bloku) makietę, sądzę że w TT. Taka płyta coś 150cm X 90-100cm schowana (tzn. w pionie stawiana) pomiędzy ścianą a drzwiami do pokoju, wyciągana aby się pobawić. A ta stacja "Gąski" z bazy kolejowej wygląda mi na jakiś przystanek na linii dwutorowej choć na zdjęciu żadnego budynku nie widać.

thewald napisał(a):
Ale musi ona posiadać "ten klimat"
Ja to sobie chyba "ten klimat" poskładam z różnych stacji czy stacyjek. Fikcja będzie (taki Frankenstein*) ale "klimat" też :)

*Książkę polecam bo w filmach same oszczerstwa na temat tego nieszczęśnika są prezentowane, choć Młodego Frankensteina Mela Brooksa z chęcią bym znowu obejrzał :LOL:. Także na Frankenstein General Hospital mógłbym swój czas zmarnować.:X3:

Ostatnio edytowane: